Saturday 28 September 2013

Jenis-jenis teh dan khasiatnya



Oolong sama dengan teh hitam, tetapi ia diperam dalam masa yang singkat yang mana memberikan lebih rasa. Ia juga mengandungi kira-kira 30 milligram kafein secawan. Mengikut pakar, ia boleh membantu dalam penurunan berat badan. Ini kerana teh oolong mengaktifkan enzim yang bertanggungjawab untuk menyingkirkan 'trigliserida', satu bentuk lemak yang disimpan di dalam sel-sel lemak. Satu kajian menunjukkan bahawa pembakaran kalori bagi wanita yang minum teh oolong adalah lebih sedikit dalam tempoh dua jam berbanding dengan mereka yang minum hanya air.

Teh Putih
Bagi teh putih, daun teh hanya dipilih ketika mereka sangat muda. Jadi teh putih mempunyai rasa yang lebih lembut daripada jenis teh yang lain serta mengandungi kurang kafein, cuma 15 miligram per cawan. Teh putih mempunyai manfaat yang sama seperti jenis teh yang lain dan ia juga berguna untuk latihan kardiovaskular dan pencegahan kanser. Tambahan lagi, beberapa kajian menunjukkan bahawa teh putih sangat berkesan kepada orang-orang dengan diabetes.

Teh berperisa
Untuk jenis ini, tambahan aromatik seperti kayu manis, kulit buah oren dan lavender telah dicampurkan bersama daun teh hitam, daun teh hijau atau daun teh putih. Sebenarnya, teh berperisa mempunyai tahap antioksidan dan faedah kesihatan yang sama seperti teh jenis biasa. Namun begitu, teh yang mempunyai perisa buah-buahan seperti beri biru atau strawberi mungkin mengandungi lebih antioksidan.

Teh Herba
Secara teknikalnya, teh herba bukanlah teh sebenarnya. Ia terdiri daripada beberapa gabungan buah-buahan kering , bunga dan herba serta tidak mengandungi kafein. Walau bagaimanapun, elakkan daripada minum teh herba untuk kurangkan berat badan kerana ia mungkin mengandungi julap yang berbahaya.

Kajian mendapati bahawa minum tiga cawan teh herba setiap hari raya boleh membantu untuk orang dengan tekanan darah tinggi. Selain itu, teh 'chamomile' membantu untuk dapatkan tidur yang nyenyak manakala teh pudina boleh menenangkan perut yang meragam.

Makanan untuk kuatkan daya ingatan


Menurut kajian American Dietetic Association( ADA ) Bethany Thayer, MS, RD, otak adalah organ tubuh yang paling penting kerana otak adalah organ tubuh pertama yang menyerap nutrisi dari makanan yang dimakan. Di sini ada beberapa jenis makanan yang dapat meningkatkan daya ingatan

Madu
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat kerana ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental. Manisan madu ini seeloknya diminum 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam. Ia juga boleh dimasukkan ke dalam minuman.

Telur
Pakar kesihatan mengakui bahawa telur adalah makanan yang bermanfaat menambah kekuatan otak kerana lengkap dengan protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif. Bahagian kuning telur penuh dengan kandungan kolin, suatu zat yang dapat membantu perkembangan daya ingatan serta mampu mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda.

Kismis
Kismis mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, dan mengalami kelemahan dalam berfikir. Kismis bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, ia juga boleh dimasukkan ke dalam sajian.

Susu
Susu mengandungi protein dan karbohidrat yang menjadi sumber tenaga bagi keperluan otak.. Susu juga adalah yang terbaik untuk ketajaman minda malah berguna untuk kesihatan dan dapat mempertajamkan ingatan, serta membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Sekurang-kurangnya minumlah segelas susu pada sebelah pagi dan malam kerana ia bukan saja berkhasiat untuk merawati kesihatan umum, malah merupakan penawar penyakit lupa.

Oat


Oat antara makanan kaya dengan sumber vitamin E, vitamin B potassium, Omega-3, folat dan kalium yang mampu membekalkan tenaga. Oat juga mempunyai kandungan serat yang dapat membantu otak berfungsi dengan baik. Oat boleh dimakan bersama susu panas atau dimasukkan ke dalam pelbagai menu masakan.

Makanan juga memainkan peranan penting dalam kesihatan dan semoga tips yang dikongsi ini dapat membantu anda menajamkan daya ingatan.


JANGAN LUPE TEKAN IKLAN-IKLAN YANG ADA DALAM BLOG INI..CUKUP LAH HANYA SEKALI...TERIMA KASIH... Please Click the advertisment. Once is enough. thank You

Friday 27 September 2013

Petua kesihatan untuk wanita 30an

By Shukri Shaharudin | Tupai 




















JANGAN LUPE TEKAN IKLAN-IKLAN YANG ADA DALAM BLOG INI..CUKUP LAH HANYA SEKALI...TERIMA KASIH... Please Click the advertisment. Once is enough. thank You

Wednesday 25 September 2013

Tips cantik cara wanita Thailand

Nurul Shaheeda Minhaj|Tupai


Wanita asia tidak asing lagi terbukti memiliki kecantikan semulajadi yang cukup menawan. Apatah lagi warisan nenek moyang kita banyak meninggalkan amalan-amalan kecantikan dan petua tradisional sebagai panduan sehari-hari.

Melihat kecantikan asli yang dimiliki wanita dari Thailand yang terkenal dengan gajah putihnya itu pasti membuatkan ramai yang cemburu. Mungkin negara itu cukup terkenal sebagai negara yang menawarkan khidmat pembedahan plastik dengan kos yang murah tetapi rata-rata wanita tempatan sememangnya memiliki kecantikan asli hasil amalan petua nenek moyang.

Mari kita lihat apakah amalan rahsia mereka sehingga memiliki kecantikan asli yang tiada tolok bandingnya.

BETIK

Wanita Thailand gemar menggunakan betik sebagai 'masker' untuk memberi kesan segar pada wajah. Betik mengandungi agen anti oksida dan kaya dengan khasiat semulajadi seperti vitamin C dan E. Kedua-dua jenis vitamin ini dapat melawan radikal bebas yang menyebabkan kedutan. Betik juga membantu kulit menjadi cerah berseri dan bebas cela.

SANTAN KELAPA

Jangan ingat santan kelapa hanya digunakan dalam masakan sahaja. Kebijaksanaan wanita Thailand terserlah dengan bijak memanfaatkan khasiat santan kelapa dengan mengamalkan mandian santan kelapa untuk mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit. Selain daripada untuk kulit, mereka juga menggunakan santan kelapa dalam proses perawatan rambut. Ia membantu mendapatkan rambut yang sihat dan lebat.

 

DIET PEMAKANAN

Diet yang sihat turut membantu wanita Thailand mendapatkan kulit yang berseri dan tubuh badan yang langsing. Fokus utama mereka dalam amalan diet pemakanan yang sihat ialah pengambilan sayur-sayuran dan rempah ratus. Sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan membantu anda mengekalkan kelangsingan tubuh badan.

KUNYIT

Sama seperti betik, kunyit turut mengandungi agen anti oksida yang dapat melawan radikal bebas. Wanita tempatan Thailand mengamalkan mencuci muka dengan serbuk kunyit untuk mendapatkan kulit wajah yang licin berseri dan bebas jerawat. Anda juga boleh amalkan sendiri. Basahkan tapak tangan dengan air dan ambil serbuk kunyit. Jadikannya sebagai skrub dengan menyapu pada wajah anda serbuk kunyit tersebut selama 5-10 minit.

 

BERAS

Bercakap mengenai beras dan negara Thailand, anda pasti tahu akan produk kecantikan berasaskan susu beras dari Thailand yang terjual bak pisang goreng panas kini. Sememangnya beras terbukti mencantikkan dan menjadikan kulit wajah putih berseri. Inilah rahsia sebenar wanita Thailand apatah lagi negara itu merupakan pengeluar beras terbesar di Asia Tenggara. Wanita Thailand memproses sendiri secara tradisional beras tersebut sehingga menjadi susu dan digunakan untuk merawat kulit. Beras mengandungi vitamin E yang membantu memutihkan kulit wajah dan badan.

PRODUK YANG DISYORKAN / KLIK PADA PRODUK UNTUK MAKLUMAT LANJUT
  
JANGAN LUPE TEKAN IKLAN-IKLAN YANG ADA DALAM BLOG INI..CUKUP LAH HANYA SEKALI...TERIMA KASIH... Please Click the advertisment. Once is enough. thank You