Menerusi kajian secara ilmiah mengenai buah anggur, diyakini bahawa ia
memiliki khasiat dari sudut perubatan. Anggur merupakan sejenis buah
rendah lemak, dan disebut-sebut sebagai makanan fungsional yang banyak
memberikan manfaat dari nutrisi yang terkandung kerana dapat mengurangi
risiko kardiovaskular.
Anggur mengandungi 70 % kalori per setengah cawan dan merupakan sumber
potassium, vitamin C dan pectin - sejenis serat yang dapat membantu
mengurangi kolesterol darah. Bila telah dikeringkan ia dipanggil kismis,
anggur memiliki konsentrasi gula dan zat besi yang tinggi. Anggur juga
mengandungi beberapa phytochemical termasuk resveratrol yang terdapat
dalam kulitnya. Dalam beberapa penelitian terhadap resveratrol yang
terdapat dalam kulit semua jenis anggur, ianya baik untuk mengurangi
risiko kanser payudara, kanser hati, kanser usus dan penyakit jantung.
Anggur yang segar bukan sahaja mengandungi vitamin yang baik untuk
kesihatan. Selain untuk dimakan, anggur juga boleh dijadikan sebagai
bahan kecantikan. Sekiranya dijadikan sebagai bahan dalam bentuk krim,
ia mampu menyerap ke dalam kulit. Krim yang diperkaya dengan vitamin
daripada pokok anggur yang mampu hidup sehingga 60 tahun itu, dapat
mengurangkan garis halus, mengawal jerawat yang baik dan turut membantu
mengawal sejenis masalah kulit iaitu psoriasis.
Kajian menunjukkan anggur bukan saja membekalkan kandungan vitamin C
yang tinggi, bahkan boleh membaiki tahap anti oksida dalam tubuh
manusia. Kehadiran tinggi radikal bebas yang berpunca daripada pelbagai
elemen seperti pencemaran didapati antara punca utama yang menyebabkan
kulit mengalami proses penuaan dengan cepat.
Justeru, apa saja yang mengandungi bahan anti oksida berupaya untuk
meneutralkan radikal bebas. Anggur diantaranya. Tidak hairanlah
pengambilan anggur digalakkan berikutan kandungan anti oksidanya yang
tinggi. Anggur yang mengandungi vitamin C memang terkenal peranannya
mencantikkan kulit wajah juga berfungsi sebagai anti oksida.
“Ia juga membantu meneutralkan kemusnahan molekul radikal bebas kulit,
membantu melindungi kulit daripada kesan kemusnahan sinar UVA dan UVB
yang boleh merosakkan kulit.
“Selain buah, biji anggur pula dikatakan 50 kali ganda lebih efektif
sebagai anti oksida berbanding vitamin E, malah membantu kelembapan
kepada kulit. Sementara daunnya pula yang kaya dengan polyphenols
membantu dalam proses pembuangan toksin tubuh,”
Di antara sekian banyak buah-buahan Buah Anggur telah disebutkan
sebanyak 14 kali didalam Al-quran. Telah disebutkan juga di dalam
Al-Quran anggur memiliki khasiat dan kegunaan yang luar biasa. Anggur
yang kering disebut kismis dan kismis yang baik biasanya berukuran
besar, berlemak, dan banyak mengandungi minyak, juga berkulit tipis dan
bijinya sedikit. Menurut Hisham Tahlbah dalam karyanya bertajuk
Ensiklopedia Mukzijat Alquran dan Hadis, kismis yang seperti itu kaya
kandungan gizi. Jika dimakan bijinya akan memberi manfaat yang banyak
untuk pencernaan, hati dan limfa. Tahlbah menambahkan, kismis juga dapat
mempersubur hati, selain juga bermanfaat untuk menghilangkan rasa sakit
di tenggorok, dada, paru-paru dan ginjal.
Kandungan anggur dalam surah Abasa ayat 27-29 Allah SWT berfirman:
"Lalu kami tumbuhkan biji-bijian, anggur, dan sayur-sayuran, zaitun dan kurma (di bumi itu)."
Allah SWT menciptakan anggur di bumi, dengan memberikan begitu banyak
manfaat bagi umat manusia. Aneka jenis buah-buahan segar diciptakan olih
Maha Pencipta untuk umat manusia. Menurut Thlbah, anggur sudah dikenal
sejak masa Nabi Nuh AS.
“Dengan (air hujan) itu, Dia menumbuhkan bagi kamu tanam-tanaman;
zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada
yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang
memikirkan.” (Surah An Nahl: 11).
Kesimpulannya, anggur adalah salah satu buah yang paling banyak
manfaatnya. Berkata Tahlbah buah anggur ini, sangat baik untuk dimakan,
baik ketika masih segar ataupun sudah kering. Anggur merupakan buah yang
mudah dicerna. Anggur hijau maupun merah memiliki khasiat yang sama,
keduanya bolih dimanfaatkan untuk menjadi buah, makanan, minuman, maupun
sebagai penawar.
Pendapat yang sama juga dinyatakan olih Ibnu Qay-yim. Menurut beliau,
anggur adalah salah satu buah-buahan yang memiliki banyak manfaat.
Anggur adalah salah satu buah dari sekian banyak buah, salah satu
makanan bergizi dari sekian banyak makanan bergizi, salah satu ubat dari
sekian banyak ubat, dan salah satu minuman dari sekian banyak minuman.
Sebagai ubat, anggur memiliki kandungan gizi yang sangat tinggi.
Tahlbah berkata, anggur diyakini boleh mengubati batuk, memurnikan
darah, membersihkan usus, pencernaan. Didalam bukunya, Pengubatan
Pernafasan Thalbah menjelaskan, anggur juga memiliki manfaat sebagai
ubat untuk pengubatan pernafasan. Untuk pengubatan tersebut, anggur
diolah menjadi minuman yang berupa jus. Perahan air anggur juga
berkhasiat menurunkan panas badan, menghentikan batuk, dan membuat perut
merasa nyaman, menurut Tahlbah lagi, Jus anggur, boleh membantu
penyembuhan dari penyakit hemaroid (buasir), gangguan pencernaan, batu
ginjal dan gangguan hempedu. Menurut tahlban lagi anggur muda atau
anggur segar, kedua dua memiliki manfaat dapat memampatkan darah yang
terus menerus mengalir keluar (pendarahan), menguatkan dan memperlancar
saluran pencernaan, serta mengatasi masalah usus besar.
Para doktor nutrisi menganjurkan untuk meminum segelas jus anggur,
sebelum sarapan dan sebelum makan malam. Bahkan meminum segelas anggur
sebelum tidur juga membantu untuk tidur nyenyak tanpa insomnia. Jus
anggur juga baik untuk orang-orang yang keracunan, keletihan atau dalam
masa penyembuhan atau terkena batu ginjal (batu karang). Menurut doktor
nutrisi lagi, jus anggur harus segera diminum setelah diperah airnya
karena jika dibiarkan terlalu lama ia akan bertukar menjadi arak yang
bolih memabukkan.
“Dari buah kurma dan anggur, kamu membuat minuman yang memabukkan dan
rezeki yang baik. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat
tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang mengerti.” (Surah Al-Nahl ayat
67).
Menurut Abu Muhammad Abdallah Ibn Ahmad Ibn al-Baitar Dhiya al-Din
al-Malaqi atau lebih dikenal sebagai Ibnu al-Baitar anggur adalah buah
yang paling diminati. Ia juga tergolong paling baik dibandingkan
buah-buahan lainnya, karena mengandung banyak lemak. Ia dapat
menggemukan orang yang kurus, membersihkan darah, dan melancar saluran
pencernaan. Anggur juga bermanfaat untuk memulihkan orang yang sakit,
dan menguatkan jantung, jelas Ibnu Baithar, ahli botani Muslim terkemuka
di era kejayaan Islam di Andalusia. Anggur sangat efektif dalam
membangun, memperbaiki, dan memperkuatkan sel-sel tubuh.
Ekstrak Biji Anggur (Vitis Vinifera)
Ekstrak Biji Anggur, yang dikeluarkan dari kulit dan biji anggur,
mengandungi perlindungan oligomeric proanthocyanidins (OPC) dalam
kuantiti yang ketara. Kandungan utama ekstrak Biji Anggur adalah kompaun
phenolic kepada mononers (catechins, epicatechin, dan taxifolin) dan
flavonoid yang sejat. Ekstrak biji tersebut dibuktikan sebagai
antioksida kuat yang dapat melindungi badan daripada proses penuaan dan
pereputan dengan meningkatkan ketahanan plasma darah terhadap tekanan
beroksida. Kajian saintifik menunjukkan bahawa kuasa antioksida
proanthocyanidins di dalam ekstrak biji anggur 20 kali lebih berkuasa
daripada vitamin E dan 50 kali lebih berkuasa daripada vitamin C.
khasiat ubatan yang terkandung di dalam buah anggur diantara lain adalah:
- Mengurangkan risiko serangan jantung. – Anggur mengandungi
nitric oxide yang tinggi di mana ianya bolih mengurangkan pembentukan
gumpalan di dalam darah. Justeru ia akan mengurangkan berlakunya
serangan jantung.
- Mengurangkan kolesterol tubuh – Anggur mengandungi bahan pterostilbene yang mempunyai kapasiti untuk mengurangkan kolesterol di dalam tubuh.
- Mengatasi masalah sembelit – Anggur juga mengandungi bahan
organik asid, gula dan cellulose. Bahan-bahan ini akan membantu masalah
penghadaman dan sembelit yang berlaku kepada pesakit.
- Buah pinggang yang sihat – Selain itu, anggur juga
mengurangkan nilai keasidan pada uric acid di dalam tubuh. Ia juga
membantu menyingkirkan asid-asid daripada sistem tubuh. Dan ini akan
mengurangkan tekanan kerja kepada ginjal (buah pinggang).
- Kanser payu dara – Melalui kajian yang dijalankan ke atas
tikus setelah mereka diberi makanan anggur, didapati anggur juga
mengurangkan risiko penyakit kanser payu dara.
- Alzheimer – Resveratrol, sejenis polyphenol, didapati
menurunkan beta amyloid di dalam pesakit alzheimer. Anggur juga pada
hakikatnya membantu kesihatan otak manusia.
- Mencegah jangkitan – Anggur mengandungi bahan antibakteria dan antivirus yang mampu mencegah jangkitan pelbagai jenis penyakit.
- Risiko kanser – Flavonoids yang terkandung di dalam anggur
bertindak sebagai antioksidan yang melawan kanser. Anthocyanins and
proanthocyanidins yang ada di dalam anggur juga bertindak mengurangkan
risiko pertumbuhan kanser.
sumber : http://herbadantumbuhan.blogspot.com/