Thursday, 23 October 2014

Pemakanan yang diperlukan Ibu Hamil

Seorang wanita hamil harus benar-benar memberi perhatian kepada apa yang ia makan. Pasalnya, ibu hamil diwajibkan mengambil makanan yang berkhasiat, sehingga janin di dalam kandungan mendapat nutrisi dan boleh berkembang normal. Malangnya, ada beberapa ibu hamil yang kurang memberi perhatian kepada pengambilan makanan. Nah, berikut 5 keperluan asas untuk ibu hamil.

1. Kalori
Bagi ibu hamil, kalori merupakan keperluan utama yang perlu dimakan. Anda boleh mendapatkan kalori dengan mengambil 4 sehat 5 sempurna, bahkan anda harus mengambil lebih banyak daripada biasanya. Namun, anda harus tetap menjaga berat badan supaya tidak naik secara berlebihan. Jadi, pilihlah sumber kalori yang merupakan karbodhidrat kompleks, tanpa lemak, dan diolah dengan cara kukus atau rebus.

2. Asam folat
Asam folat merupakan salah satu pengambilan yang sangat penting untuk ibu hamil. Pasalnya, asam folat sangat berguna bagi pertumbuhan otak janin, serta boleh mencegah terjadinya kecacatan pada otak, saraf, dan tulang belakang. Anda boleh mendapatkan pengambilan asid folik pada sayur-sayuran hijau, kacang-kacangan, telur, papaya, brokoli, oren, hati, dan makanan tambahan asid folik yang biasanya diberikan oleh doktor kandungan.

3. Kalsium
Salah satu pengambilan yang diperlukan ibu hamil adalah kalsium. Kalsium berguna untuk pertumbuhan dan pertumbuhan gigi dan tulang janin dalam kandungan. Selain itu, dengan mengambil kalsium secara cukup akanterhindar dari osteoporosis. Anda boleh mendapati kalsium pada keju, susu, salmon, bayam, dan almond.

4. Protein
Protein merupakan salah satu pengambilan yang diperlukan ibu hamil. Anda pun diharuskan untuk mengambil lebih banyak protein selama hamil. Pasalnya, protein diperlukan untuk pertumbuhan rangkaian janin. Ikan, susu, dan telur adalah makanan yang mengandungi protein yang diperlukan ibu hamil.

5. Zat Besi
Ibu hamil terdedah sekali terkena anemia. Oleh kerana itu, zat besi boleh mengelakkan anda dari anemia. Zat besi berfungsi membantu pembentukan darah terutama sel darah merah. Selain itu, zat besi boleh mengurangkan risiko pendarahan saat persalinan berlangsung. Anda boleh mendapatkan kandungan zat besi pada hati, daging merah, dan ikan.

sumber : http://intisari-online.com/

Gejala Penyakit Polisitemia Vera

, - Penyakit polisitemia vera adalah penyakit darah kental dimana sel darah merah dalam tubuh jumlahnya melebihi jumlah normal sehingga boleh membuat darah menjadi padat lalu menyumbat. Ancaman selanjutnya dari polisitemia adalah tersumbat jantung dan kemungkinan terjadinya serangan stroke.

Punca dan Gejala Penyakit Polisitemia VeraPunca Gejala Penyakit Polisitemia Vera

Gejala Penyakit Polisitemia Vera  ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor bermula dari pola hidup sehingga keadaan tempat tinggal. Orang yang punya kebiasaan merokok dan yang tinggal di dataran tinggi mempunyai kadar eritrosit yang lebih banyak berbanding dengan orang yang tidak merokok dan tinggal di dataran rendah. Gejala Penyakit Polisitemia Vera yang disebabkan faktor luar ini dinamakan dengan polistilemia menengah.

Polisitemia vera terjadi kerana adanya kelainan genetik yakni tubuh tidak mempunyai gen untuk menghentikan pertumbuhan eritrosit. Kelainan genetik yang satu ini belum tentu kerana turunan dari orang tua. Penyebab pasti Gejala Penyakit Polisitemia Vera kenapa ada mutasi gen seperti ini hingga saat ini belum ditemui. Untuk mengenali polisitemia vera, biasanya selepas semakin bertambahnya eritrosit akan timbul gejala tertentu.

Berikut Adalah Gejala penyakit polisitemia vera antara lain:

  • Sakit kepala dan kepala pusing terasa berputar
  • Orang Yang Menderita Gejala Penyakit Polisitemia Vera Biasanya Sulit menumpukan
  • Berkualiti ingatan menurun
  • Pengurangan efisiensi tubuh
  • Gatal-gatal, kondisi ini terutama dirasakan ketika mandi air panas
  • Muncul ruam merah pada permukaan kulit
  • Kesulitan bernafas terutama ketika dalam keadaan berbaring
  • Sesak nafas
  • Sakit dada
  • Kelembutan pada pinggul
  • Sensasi terbakar pada kaki, tangan atau lengan
  • Hujung jari kakoi mengalami pembesaran dengan kelenkungan kuku yang abnormal
  • Gangguan koordinasi gerak tubuh
  • Gangguan keseimbangan tubuh
  • Kembung di perut bahagian kiri atas
  • Gangguan penglihatan
  • Mudah keletihan
  • Kesulitan berbicara secara tiba-tiba.
Untuk merawat Gejala Penyakit Polisitemia Vera tidak boleh dilakukan dengan prosedur operasi tertentu kerana yang kena bukan salah satu organ tubuh melainkan darah yang ada di sekujur tubuh. Hal yang boleh dilakukan untuk mengawal jumlah sel darah merah adalah dengan membuang darah, dan ini harus dilakukan terus menerus sepanjang hidupnya pesakit. Ini juga bertujuan supaya pesakit tidak mengalami komplikasi akibat penyakit polisitemia. Komplikasi yang mungkin saja terjadi antara lain: pembesaran limpa dan pembekuan darah yang berkesudahan stroke . Itulah postingan tentang Gejala Penyakit Polisitemia Vera semoga apa yang kami sampaikan bermanfaat.

sumber : http://www.gejalapenyakit.com/

2000 Langkah Sehari Kurangkan Risiko Stroke dan Serangan Jantung

Anda yang mempunyai gangguan toleransi glukosa ( impaired glucose tolerance / IGT) dapat mengurangkan risiko serangan jantung atau stroke dengan hanya menambah berjalan 2,000 langkah per hari, demikian kesimpulan sebuah kajian terkini.

Penyelidikan tersebut melibatkan data lebih dari 9.300 orang dewasa dengan gangguan toleransi glukosa. Sebagaimana diketahui, IGT adalah keadaan di mana tubuh tidak lagi cukup cepat untuk menurunkan kadar gula darah yang tinggi di bawah kawalan, yang merupakan langkah awal diabetes dan penyakit kardiovaskular.

"Beberapa kajian telah menunjukkan manfaat bekerja fizikal pada pesakit gangguan toleransi glukosa," kata pemimpin kajian Thomas Yates dari University of Leicester. Namun, ini adalah kajian pertama yang menganalisis seberapa banyak gerakan yang diperlukan untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.
Semua peserta kajian menerima "program pengubahsuaian gaya hidup" yang mendorong mereka untuk menurunkan berat badan, makan lebih sedikit lemak dan bersenam secara teratur. Masing-masing mereka juga menerima sebuah alat pengukur langkah, yang mencatat seberapa banyak langkah mereka berjalan setiap hari, baik pada awal percubaan dan 12 bulan kemudian.

Kesan 2000 langkah

Rata-rata, para peserta diikuti selama enam tahun. Selama tempoh ini, ada 531 peserta yang mengalami komplikasi kardiovaskular yang serius seperti strok atau serangan jantung. Sukarelawan yang menambah 2,000 langkah pada jadual aktiviti harian (kira-kira 20 minit berjalan moderat) mengurangkan risiko kardiovaskular sebanyak lapan peratus pada saat kajian berakhir. Peserta yang berjalan 4000 langkah lebih jauh per hari dari sebelumnya mengurangkan risiko sebanyak 16 peratus. Mereka yang menambah 10.000 langkah per hari menurunkan risiko sebanyak 40 peratus. Faktor risiko tambahan seperti berat badan, umur, tabiat merokok dan ubat-ubatan dimasukkan para penyelidik dalam perhitungan mereka.

"Penemuan kami menegaskan kembali bahawa perubahan sederhana dalam aktiviti fizikal, seperti meningkatkan jumlah langkah, menurunkan risiko stroke dan serangan jantung secara besar," tegas Yates.

Jumlah pesakit meningkat

Penyelidikan yang diterbitkan dalam The Lancet tersebut mengatakan bahawa IGT mempengaruhi sekitar 344 juta orang, atau 7.9 peratus dari populasi orang dewasa di seluruh dunia. Dianggarkan jumlah tersebut akan meningkat menjadi 472 juta (8.4 peratus) pada tahun 2030.

--------
Sumber: Dr Thomas Yates et al, "Persatuan antara perubahan dalam aktiviti ambulatori harian dan kejadian kardiovaskular pada orang dengan gangguan toleransi glukosa (percubaan NAVIGATOR): analisis kohort", The Lancet, 20 Disember 2013.

sumber : http://majalahkesehatan.com/
Ditulis oleh dr Salma

Wednesday, 22 October 2014

Berkebun dan Kegiatan Fizikal Lain Memanjangkan Usia Warga Tua

Berkebun banyak manfaatnya. Selain kepuasan dari mempunyai taman yang cantik atau sayur-sayuran dan buah-buahan yang segar untuk dimakan, aktiviti berkebun juga menenangkan fikiran dan menyenangkan hati. Bagi para warga tua di atas 60 tahun, kajian terbaru menyebutkan bahawa berkebun ternyata juga dapat memanjangkan usia.

Aktiviti fizikal penting pada usia berapa pun, tetapi dengan meningkatnya usia semakin penting manfaatnya kerana banyaknya risiko pelbagai penyakit. Malangnya, dengan meningkatnya usia kebanyakan orang justru semakin sedikit bergerak. Mereka hanya duduk-duduk, berehat dan menonton TV. Gaya hidup seperti itu sangat tidak sihat.

Sedikit aktiviti fizikal pun sebenarnya lebih baik daripada tidak sama sekali. Penyelidik dari Karolinska University Hospital di Sweden mendapati bahawa aktiviti fizikal seperti berkebun boleh mengurangkan risiko serangan jantung atau stroke dan memanjangkan umur hingga 30 peratus.

"Penemuan kami sangat penting untuk para lanjut usia, kerana orang-orang dalam kumpulan usia ini cenderung, berbanding dengan kumpulan usia lain, menghabiskan bahagian yang relatif lebih besar dari hari mereka melakukan kegiatan-kegiatan rutin kerana mereka sering kesulitan untuk mencapai tahap intensiti latihan yang disyorkan, "tulis para penyelidik.

Kajian ini memantau 4.232 peserta berusia 60 atau lebih selama 12.5 tahun. Pada awal kajian, peserta ditanya tentang pelbagai aspek gaya hidup mereka: sama ada mereka merokok, minum alkohol, dan bersenam, serta apa diet mereka dan apa jenis aktiviti yang dilakukan secara teratur. Para penyelidik tidak hanya menghadkan kegiatan yang teratur pada sukan tetapi juga aktiviti lain seperti mencuci kereta, mengemas rumah, berkebun atau memetik buah. Mereka juga menjalani ujian untuk kadar gula darah dan lemak darah dan faktor pembekuan darah untuk menentukan kesihatan jantung mereka.

Bahkan perbandingan data awal kajian menunjukkan bahawa mereka yang bergaya hidup aktif melaporkan faktor risiko masalah kardiovaskular yang lebih kecil berbanding yang kurang aktif. Sebagai contoh, mereka mempunyai lingkar perut lebih kecil dan lemak darah yang kurang berbahaya.

Dua belas tahun kemudian, orang-orang yang tidak meninggal oleh serangan jantung atau stroke (476 orang) dan penyebab lain (383 orang) mengambil bahagian dalam kajian tindak lanjut. Para penyelidik mendapati bahawa orang yang terus aktif dengan aktiviti-aktiviti rumah tangga mempunyai risiko 27 peratus lebih rendah terkena serangan jantung atau stroke dan risiko 30 peratus lebih rendah untuk meninggal akibat penyebab lain. Mereka juga mempunyai risiko lebih rendah untuk sindrom metabolik , yang kata para penyelidik boleh disebabkan oleh terlalu banyak duduk. Kebanyakan duduk juga dikaitkan dengan perubahan hormon yang boleh menjejaskan kekuatan otot dan mewujudkan kesan domino dari kesihatan yang buruk.

"Secara umum, kita boleh mengatakan bahawa gaya hidup aktif, apakah seseorang bekerja fizikal secara teratur, memberi kesan positif pada kesihatan sistem kardiovaskular dan kemudian melanjutkan harapan hidup," para penulis menyimpulkan.

Sebuah kajian sebelumnya mendapati bahawa orang yang suka berkebun cenderung tidak kelebihan berat badan kerana mereka lebih mungkin untuk dikelilingi oleh buah-buahan dan sayur-sayuran, sehingga cenderung untuk mengambil pilihan yang lebih sihat dan menurunkan risiko penyakit yang berkaitan obesiti seperti diabetes.

------ Sumber: Ekblom B, Vikstrom M, et al. The importance of non-exercise physical activity for cardiovascular health and longevity. British Journal of Sports Medicine. 2013.

sumber : http://majalahkesehatan.com/ 

Hidup Sihat dengan Aromaterapi

Lilin sering digunakan sebagai alat penerangan yang membina suasana romantis dan hangat seperti pada candlelight dinner , namun seiring dengan perkembangan zaman, lilin untuk aromaterapi kini banyak ditemui di pasaran. Lilin aromaterapi tidak hanya mengeluarkan bau wangi tetapi aroma minyak esentialnya memberikan kesan menyembuhkan dan menenangkan. Lilin aromaterapi yang ada di pasaran dikemas dengan berbagai bentuk dan warna yang cantik sehingga menarik perhatian para pengunjung.
Kebanyakan dari kita pasti mengetahui manfaat lilin aromaterapi untuk membina suasana rileks di bilik tidur, namun sebenarnya setiap aroma lilin mempunyai manfaat yang berbeza-beza. Mari kita kenali manfaat setiap aroma terhadap kesihatan kita:
  1. Vanilla: Aroma yang paling banyak digemari oleh masyarakat ini mempunyai banyak manfaat iaitu untuk meningkatkan fungsi otak, sebagai anti keradangan, mengawal / meningkatkan kesihatan sistem saraf di otak, menyembuhkan stres / kemurungan, bahkan untuk meredakan mual saat hamil
  2. Jasmine: Aroma romantisnya untuk penjanaan ghairah cinta, menghilangkan kesedihan, kemurungan, merawat mati pucuk, sakit haid, radang membran mukus, dan menenangkan fikiran
  3. Lavender:  Memudahkan tidur, meredakan kegelisahan, mengatasi kemurungan, mengurangkan ketegangan.
  4. Pepermin: Mengatasi mual, muntah, radang tekak, hidung tersumbat, sakit otot, sakit kepala, dan masalah pencernaan.
  5. Eucalyptus (kayu putih):   Melegakan pernafasan, meringankan masalah hidung sensitif, bronkitis, asma, batuk, selsema, demam, dan flu.
  6. Chammomile:  Menenangkan dan menghilangkan tekanan serta menyenyakkan tidur
  7. Sandalwood (kayu cendana) : Meredakan stress dan memberi kesan menenangkan, anti-kemurungan dan menghilangkan insomnia.
  8. Rose (mawar): Aroma femininnya menenangkan rasa marah, kesedihan, kemurungan dan tekanan, menyeimbangkan hormon wanita dan merawat luka emosi.
  9. Green tea (teh hijau) : Aroma yang sejuk memberi kesan penyegaran dan kelonggaran pada tubuh. Sama seperti lavender dan sandalwood , wewangian green tea juga memberi perasaan tenang pada fikiran.
  10. Lemon:  Mengurangkan tekanan dan anti kemurungan, meningkatkan mood dan melegakan fikiran serta memberi perasaan segar.
Intinya semua aromaterapi yang dihidu akan diterima saraf dan diteruskan ke otak untuk memberikan manfaat bagi tubuh kita. Jadi kenapa tidak memanfaatkan lilin aromaterapi untuk kesihatan kita?
Sorce Gambar: www.zoella.co.uk
----------
Mengenai penulis: Steffi Julia  adalah mahasiswi Univesitas kristen Petra jurusan reka bentuk dalaman untuk program kajian S1. Artikel ini ditulis membantu pembaca mengenali manfaat aromaterapi pada kesihatan tubuh dan keseimbangan fikiran.
 
sumber : http://majalahkesehatan.com/

5 Kesan diet yang mempengaruhi kecantikan wanita

Kini bukan rahsia lagi apabila seseorang individu itu mengamalkan diet yang seimbang, bukan sahaja dirinya bertambah sihat malahan penampilan akan berubah serta merta.

Dipetik dari All Women Stalk, proses diet bukan sahaja mempengaruhi cara pemakanan anda dalam kehidupan seharian, ianya turut memberi kesan yang positif pada tubuh badan serta kulit wajah seperti:

1. Penyingkiran toksin 
Semasa anda diet, sistem metabolisme akan menjadi lebih aktif lebih-lebih lagi aktiviti olahraga menjadi rutin seharian.
Dengan itu, kulit akan bertindak mengeluarkan peluh dan tubuh akan mengeluarkan toksin dan disingkirkan dari badan.

Air putih hendaklah diminum dengan banyak bagi mempercepatkan proses detoksifikasi ini dan hasilnya kulit lebih bersih dan tidak kusam.

2. Menganjalkan kulit & awet muda
Anda juga boleh melakukan aktiviti memerah keringat dengan membersihkan dan mengemas kediaman anda ketika mempunyai waktu lapang.

Selain proses toksin, kulit juga akan mengeluarkan minyak secara semula jadi dan akan membuatkan kulit lebih bersinar dan awet muda.

3. Emosi lebih stabil 
Diet turut mempengaruhi emosi seseorang dan akan membuatkan anda menjadi lebih ceria dan gembira, lagi-lagi ketika diet tersebut menunjukkan hasil.

Wanita yang melakukan diet akan lebih bersemangat dan percaya pada diri sendiri. Mood yang baik dan gembira turut menjadikan mereka lebih cantik dari hari ke hari.

4. Rambut & kuku yang sihat
Dalam keadaan diet juga rambut dan kuku anda akan menjadi lebih kuat dan berkilau kerana disebabkan gaya pemakanan anda yang kini lebih sihat.

5. Mencantikkan tubuh badan
Semestinya lemak akan berkurangan dari tubuh anda jika diet yang dirancang dipatuhi dengan disiplin yang ketat.

Lekuk tubuh akan kelihatan dan anda akan menjadi lebih cantik dan menawan. Pakaian yang tidak muat sebelum ini kini boleh digayakan dengan penuh yakin!

sumber : http://www.tupai.com.my/
Posted by : Azizah Saleh

Tuesday, 21 October 2014

Gejala Penyakit Vitiligo

Vitiligo merupakan penyakit kulit / kelainan pigmen kulit kerana sel yang menghasilkan pigmen warna kulit di kawasan tertentu hilang sehingga pesakit akan kehilangan pigmen kulit dan membuat kulitnya menjadi berwarna putih susu. Penyebarannya boleh lambat boleh juga cepat ,. Dari segi kesan pada pesakit secara fizikal memang tidak seberapa namun bagi sebahagian orang boleh sangat mempengaruhi keadaan jiwa serta mentalnya. Pada umumnya orang yang menderita vitiligo akan sihat seperti orang normal, tekstur kulit serta sensasinya pun tidak berbeza seperti orang kebanyakan.

Punca dan Gejala Penyakit Vitiligo Yang Harus DiwaspadaiPunca dan Gejala Penyakit Vitiligo

Gejala Penyakit vitiligo boleh timbul pada semua kawasan kulit namun tidak memberikan rasa sakit pada pesakit. Biasanya orang yang menderita vitiligo adalah mereka yang menderita penyakit autoimun tertentu seperti pernicucous anemia , gangguan tiroid ataupun addison. Selain itu gejala penyakit vitiligo juga boleh ditimbulkan kerana adanya kecederaan fizikal terutama di daerah kepala.

Penyakit vitiligo teridiri dari 3 jenis yakni pigmen warna yang hilang tersebar di kedua-dua bahagian tubuh dengan bentuk yang simetri maupun tidak, tompok putih yang tersebar hanya pada salah satu sisi tubuh sahaja, dan yang hanya terjadi di salah satu / beberapa bahagian tubuh secara rawak.

Adapun Gejala Penyakit Vitiligo Antara Lain:

  • Timbul tompok putih pada permukaan kulit tanpa disertai keluhan rasa sakit, tompok putih ini mempunyai batas yang jelas, ukurannya boleh hanya beberapa milimeter hingga beberapa sentimeter
  • Tompok putih yang dijumpai pada kedua sisi tubuh boleh sama (simetris) boleh juga tidak simetri.
  • Bahagian yang sering muncul tompok putihnya antra lain di pergelangan tangan, jari, kawasan mata, kawasan mulut, hidung, kulit tulang kering.
Gejala penyakit vitiligo lain yang juga boleh timbul antara lain:
  • Uban yang muncul sebelum waktunya, boleh juga terdapat pada kening, janggut atau bulu lain.
  • Terjadi perubahan warna pada lapisan dalam retina mata
  • Berlaku perubahan warna pada rangkaian pelapis bahagian dalam mulut (membran mukus)
Gejala Penyakit vitiligo boleh menyerang siapa saja, beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko terkena vitiligo antara lain: faktor genetik, pendedahan kepada cahaya matahari, kecederaan fizikal, dan keadaan emosi yang mudah stres. Itulah sedikit maklumat tentang Gejala Penyakit Vitiligo semoga apa yang kami sampaikan bermanfaat, simak juga postingan kami sebelumnya tentang gejala penyakit kulit .

sumber : http://www.gejalapenyakit.com/

Madu Bermanfaat Mengatasi Pertahanan Antibiotik

Madu telah lama dikenal sebagai makanan yang menyehatkan. Bahkan, Allah SWT menyatakan di dalam Al Quran bahwa madu mengandung obat bagi manusia (Q.S. An-Nahl ayat 69).

Ketika anda terkena batuk, selsema atau sakit tekak, anda boleh mengubatinya dengan madu. Selain rasanya enak, madu membantu menguatkan daya tahan tubuh dan bertindak sebagai antibiotik. Sifat antibakteria dari madu membolehkan lebah untuk menyimpan madu di alam terbuka dalam waktu lama tanpa membusuk.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa madu mungkin juga dapat mengatasi rintangan antibiotik. Rintangan antibiotik adalah keadaan yang terjadi apabila bakteria secara beransur-ansur semakin kebal terhadap ubat yang sebelumnya membunuh mereka. Hal itu terjadi kerana penggunaan antibiotik yang tidak tepat atau berhenti sebelum waktunya (putus ubat). Rintangan antibiotik membuat kita harus meminum ubat antibiotik alternatif yang biasanya lebih mahal dan mungkin mempunyai lebih banyak kesan sampingan.

Keunggulan madu sebagai antibiotik

Kajian yang dipimpin oleh Susan M. Meschwitz dari Salve Regina University di Newport, Amerika Syarikat, mendapati bahawa madu mempunyai banyak kelebihan berbanding ubat-ubatan antibiotik.

"Keunikan madu terletak pada kemampuannya untuk melawan jangkitan pada berbagai tingkatan, sehingga lebih sukar bagi bakteria untuk membangunkan tentangan," katanya. Kandungan dan sifat madu seperti hidrogen peroksida, keasidan, kesan osmotik, kepekatan gula yang tinggi dan polifenol secara aktif membunuh sel-sel bakteria. Kesan osmotik, yang dihasilkan oleh kepekatan gula yang tinggi dalam madu, menarik air dari sel-sel bakteria, membuat mereka terdehidrasi dan mati.

Selain itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa madu menghalang pembentukan biofilm. Biofilm adalah zat yang terbentuk ketika bakteria melekat pada permukaan di persekitaran yang berair dan kemudian mengeluarkan lendir. Biofilm menyebabkan pelbagai penyakit seperti otitis media, endokarditis, cystic fibrosis, dan jangkitan yang didapati di rumah sakit dari permukaan kateter, implan perubatan, atau peranti perubatan lain. Biofilm sangat tahan antibiotik. Akibatnya, antibiotik dos tinggi dalam jangka panjang sering diperlukan untuk membasmi jangkitan yang berkaitan dengan biofilm.

Madu juga boleh mengganggu "quorum sensing", yang melemahkan virulensi bakteria. "Quorum sensing" adalah cara bakteria saling berkomunikasi dan mungkin diperlukan dalam pembentukan biofilm. Pada jenis bakteria tertentu, sistem komunikasi ini juga mengawal pelepasan racun, yang mempengaruhi kemampuan mereka untuk menyebabkan penyakit.

Meschwitz lebih lanjut menyebut keuntungan lain dari madu adalah tidak seperti antibiotik konvensional, madu tidak mensasarkan proses pertumbuhan pati bakteria. Mensasarkan itu adalah dasar kerja antibiotik konvensional yang menyebabkan bakteria membina rintangan terhadap ubat.

Kombinasi madu dengan ubat antibiotik

Para ilmuwan di University of Technology di Sydney meneliti bagaimana madu dapat bekerjasama dengan antibiotik. Mereka mempelajari efek madu Manuka dari Selandia Baru yang dikombinasi dengan Rifampisin. Antibiotik ini sering menghadapi resistensi bakteri Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus (MRSA), misalnya strain bakteri yang menyebabkan infeksi kulit kronis yang sulit sembuh.

Gabungan madu dan Rifampisin ternyata memusnahkan bakteria jauh lebih berkesan daripada Rifampisin saja. Jumlah patogen yang kebal tidak meningkat dalam rawatan gabungan itu, yang biasanya berlaku ketika rawatan hanya dengan Rifampisin. Bagaimana mekanisme kerjasama madu dengan Rifampisin, para penyelidik belum mengetahui.

Kerana rawatan dengan madu berkesan, dos Rifampisin dapat dikurangkan dalam rawatan luka. Pengurangan tersebut tidak hanya menurunkan risiko bakteria membangunkan tentangan, tetapi juga mengurangkan kesan sampingan antibiotik.
--------
Rujukan: Meschwitz SM, "juzuk bioaktif dalam madu: kesan antimikrobial dan antibiofilm", Persidangan Tahunan 247 daripada American Chemical Society, 16 Mac 2014. Foto kredit: bionicgrrl melalui Flickr

sumber : http://majalahkesehatan.com/

Kenali Manfaat Bahan-Bahan Cantik dalam "Fruit Infused Water"

Banyak artis yang mengambil fruit infused water untuk menjaga kesihatan mereka seperti Chelsea Elizabeth Islan, Siti Nurhaliza, Susan Bachtiar, dan juga artis mancanegara seperti Eva Longoria. Eva Longoria bahkan membuat resipi khas untuk fruit infused water dengan menggunakan buah cranberry dan pir. Namun, jangan cuma ikut-ikutan saja mengambilnya, kenali juga manfaat bahan-bahan yang dimasukkan ke air dalam botol tersebut. Dengan mengenali manfaat dari bahan-bahan tersebut, kita dapat memperoleh lebih banyak manfaat yang sesuai dengan keperluan tubuh kita.
Fruit infused water bukan hanya memberikan rasa pada minuman tetapi juga bermanfaat untuk menambah energy ( energy booster ) dan menurunkan berat badan. Kandungan pelbagai bahan yang terdapat dalam infused water seperti limau, daun  pudina , dan lain-lain dapat membantu pembakaran lemak serta melancarkan pencernaan. Selain membantu menurunkan berat badan, manfaat fruit infused water lain adalah meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan membantu menjaga kesihatan tubuh dengan mencegah insomnia dan merawat atau mengubati beberapa penyakit seperti asma, kemurungan, penyakit jantung, dan kanser.

Bahan-bahan dan manfaatnya

Buah-buahan yang paling banyak dijadikan bahan untuk fruit infused water adalah buah dengan kategori asam (acid) seperti lemon, jeruk nipis, stroberi, jeruk, dan kiwi. Selain buah-buahan, sayur-sayuran dan dedaunan seperti mentimun dan daun mint juga dapat dijadikan sebagai bahan dalam fruit infused water.
  1. Lemon dan j eruk nipis.  Lemon dan limau nipis mempunyai rasa yang cenderung asam namun manfaat dan khasiat mereka tidak diragukan lagi. Selain mengandungi vitamin C, lemon dan limau nipis juga berkesan menurunkan berat badan melalui pembakaran lemak dan membersihkan kotoran dalam perut, mengatasi mual, mencerahkan kulit, dan melawan bau mulut.
  2. Kiwi.  Buah lain yang berkesan untuk membantu diet kita adalah buah kiwi. Walaupun agak mahal, buah kiwi terbukti dapat mengurangkan kadar trigliserida sehingga baik untuk kesihatan jantung, menangkal radikal bebas dalam tubuh, mempunyai kalori rendah sehingga baik untuk diet, memperbaiki metabolisme tubuh, menjaga kesihatan mata dan meningkatkan kekebalan tubuh.
  3. Str oberi.  Strawberi mengandungi vitamin C yang baik untuk kesihatan mata dan kekebalan tubuh. Selain itu stroberi juga ampuh mencegah keriput, memperbaiki sel-sel yang rosak, serta menurunkan risiko penyakit Alzheimer, Parkinson, dan Demensia.
  4. Mentimun. Mentimun memiliki kandungan air dan silika yang tinggi sehingga dapat mengatasi dehidrasi dan berfungsi sebagai anti-inflamasi untuk tubuh.
  5. Daun mint Daun mint dapat membuat air menjadi sedikit lebih manis dan terasa menyegarkan, sangat baik untuk pencernaan, melegakan asma dan kemurungan serta membantu menenangkan fikiran.

Gabungan aneka bahan

Inilah manfaat fruit infused water berdasarkan gabungan aneka buah yang digunakan:
  1. Strawberi dan kiwi.  Campuran buah strawberi dan kiwi dapat memberikan manfaat jangka panjang untuk kesihatan kardiovaskular dan menjaga gula darah, selain manfaat sehari-hari untuk menguatkan sistem kekebalan tubuh dan memudahkan pencernaan.
  2. Teh hijau, daun mint dan limau nipis.  Gabungan daun pudina , teh hijau dan limau nipis memberikan manfaat jangka panjang untuk membakar lemak dan menurunkan berat badan, selain manfaat sehari-hari untuk memudahkan pencernaan, meredakan sakit kepala, mengatasi susah buang air besar, dan menjaga bau mulut.
  3. Timun, limau nipis dan limau.  Campuran buah kategori asam dan timun ini dapat bermanfaat untuk mengawal nafsu makan, mengatasi kembung, mengatasi dehidrasi, dan menjaga kesihatan pencernaan.
  4. Lemon dan limau nipis. Hampir sama dengan sebelumnya, campuran kedua buah kategori asam ini bermanfaat sebagai sumber vitamin C dan meningkatkan sistem pertahanan tubuh.

Cara Membuat

Berikut adalah cara mudah untuk membuat fruit infused water .
  1. Pilih buah, sayuran atau herba yang akan dijadikan bahan fruit infused water.
  2. Cuci bersih bahan-bahan yang telah dipilih dengan air mengalir.
  3. Iris buah seperti limau, oren, dan kiwi dengan ketebalan kira-kira 0.7 cm. Potong menjadi dua untuk buah-buah seperti anggur dan strawberi.
  4. Jangan lupa untuk menambah air masak kira-kira 500 ml, lalu masukkan buah ke dalam bekas dan tutup rapat. Tidak perlu menambah sirap atau gula.
  5. Simpan dalam lemari es selama 2 jam agar sari-sari bahan melarut.
  6. Buah diresapi air siap diminum.
  7. Jika airnya habis maka boleh diisi semula. Namun lebih baik jika bahan-bahan diganti dengan yang baru. Buah, sayur-sayuran dan herba mudah mengalami pereputan dan mudah teroksida sehingga mengubah bau dan warnanya, dan mudah hancur jika disimpan terlalu lama. Biasanya bahan yang sama boleh digunakan selama 48 jam, namun lebih baik jika diganti selepas 8 jam.
sumber gambar: blog.2shopper
------- Mengenai Penulis Christina Kawatu adalah mahasiswi Program S1 Design Interior Universiti Kristian Petra, Johor Bahru. Artikel ini bertujuan untuk membantu para pembaca mengenali manfaat buah, sayur-sayuran dan dedaunan dalam fruit infused water.
sumber : http://majalahkesehatan.com/

Manfaat Buah Kolang-Kaling Bagi Kesihatan

Kolang-kaling adalah buah kenyal berbentuk bujur dan berwarna putih telus. Kolang-kaling dalam Bahasa Belanda disebut Glibbertjes, buah dari pohon aren (Arena Pinnata).
Buah kolang-kaling mempunyai kadar air yang tinggi hingga mencapai 93,8%. Selain air, setiap biji kolang-kaling mengandungi kira-kira 0,69 gram protein, 4 gram karbohidrat dan 0.95 gram serat kasar. Kolang-kaling juga mengandungi kalium, besi, kalsium, vitamin A, vitamin B, vitamin C dan gelatin.

Manfaat kesihatan

Mungkin selama ini banyak masyarakat yang hanya mengetahui bahawa buah kolang-kaling enak untuk dijadikan campuran cendol atau ais buah. Buah yang selalu hadir ketika bulan puasa ini sebenarnya boleh mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Berikut adalah 4 manfaat buah kolang-kaling untuk kesihatan.
  1. Ubat gatal-gatal. Getah dari pohon aren mempunyai khasiat sebagai ubat gatal-gatal. Membalurkan getah sebelum biji kolang-kaling dibakar saat proses pembuatan sangat ampuh untuk mengubati penyakit gatal-gatal.
  2. Ubat radang sendi. Buah kolang-kaling mengandung galaktomanan yang boleh meredakan penyakit artritis. Untuk rawatan radang sendi, makanlah kolang-kaling 100-200 gram sehari. Buah kolang-kaling tersebut sebaiknya direbus tanpa menggunakan pewarna dan gula.
  3. Memperkuat tulang dan mencegah osteoporosis. Terdapat   kalsium 91 miligram kalsium dalam setiap 100 gram kolang-kaling. Kandungan ini cukup tinggi dan boleh digunakan untuk membantu memenuhi keperluan kalsium tubuh, terutama bagi mereka yang alergi terhadap susu.
  4. Memudahkan pencernaan. Kolang-kaling mengandung serat kasar yang bagus untuk melancarkan proses pencernaan. Selain itu, kandungan karbohidrat yang terdapat di dalamnya dapat memberikan rasa kenyang dan tenaga. Kolang-kaling sangat sesuai untuk anda yang menjalani proses diet sihat.

Pemprosesan buah kolang-kaling

  1. Pemilihan bahan. Pemprosesan kolang-kaling bermula dengan pemilihan bahan (buah aren) setengah masak yang ditandai dengan warna kulit yang masih hijau segar. Buah aren dilepas satu persatu dari untaiannya dan dimasukkan ke dalam bekas.
  2. Pembakaran atau perebusan buah Aren. Ada dua cara mengolah kolang-kaling iaitu dengan membakar atau merebus untuk menghilangkan lendir buah yang menyebabkan rasa sangat gatal apabila menyentuh kulit.
  3. Pengambilan biji aren. Belah buah aren yang sudah direbus atau dibakar.
  4. Pelepasan kulit biji aren. Kulit biji yang berwarna kuning dilepaskan dengan menggunakan pisau secara hati-hati. Biji yang terlepas dalam keadaan utuh dicuci dengan air bersih.
  5. Perendaman biji aren. Sediakan baskom yang berisi air kapur, lalu rendam biji aren yang sudah bersih ke dalam air kapur selama 2-3 hari. Hal ini berfungsi untuk mengendapkan segala kotoran pada biji buah aren.

Membuat Manisan Kolang-Kaling

Produk olahan dari kolang-kaling dengan cara pengawetan dalam air gula dikenali sebagai manisan kolang-kaling. Adapun bahan yang digunakan adalah kolang-kaling, gula pasir, air, pewangi dan pewarna makanan. Perkakas: baskom, periuk dan dapur.
Pembuatan manisan kolang-kaling:
  1. Kolang-kaling direndam dengan ar bersih selama satu malam lalu dicuci.
  2. Apabila ingin memberi warna pada manisan kolang-kaling, gunakan pewarna makanan yang tidak berbahaya. Kolang-kaling yang sudah diberi perwarna dibiarkan beberapa minit agar warnanya merata dan lebih meresap.
  3. Kolang-kaling yang sudah diberi warna kemudian dicuci dengan air bersih secara berulang-ulang.
  4. Sediakan larutan gula pasir kira-kira 60% iaitu 600 gram gula dilarutkan dalam 1 liter air. Air gula dipanaskan hingga mendidih lalu disejukkan.
  5. Kolang-kaling direndam dengan air gula yang sudah sejuk untuk beberapa saat.
  6. Setiap hari rendaman perlu dipanaskan lagi, tetapi buah kolang-kaling tidak perlu dipanaskan. Hal ini membuat rendaman air gula semakin kental.
image source: satuharapan
------------
Mengenai penulis:
Caronelita Kristiani.VW adalah mahasiswi Universiti Kristian Petra, jurusan Desain Interior Surabaya. Artikel ini dibuat agar pembaca mengetahui manfaat buah kolang-kaling bagi kesihatan.

sumber : http://majalahkesehatan.com/

Monday, 20 October 2014

Kesan Pendedahan Berpanjangan Terhadap Asap Ekzos

Asap ekzos tingkat tekanan pada otak

Penyelidikan toksikologi di Universiti Zuyd, Belanda mendapati pendedahan singkat kepada asap ekzos kenderaan sudah cukup untuk meningkatkan tekanan kepada otak manusia.

Hasil penyelidikan itu menunjukkan partikel halus (nanoparticle) di dalam asap ekzos yang disedut akan menyebabkan perubahan pada aktiviti otak.

Kajian dijalankan dengan memantau aktiviti otak dua kumpulan sukarelawan didedahkan sama ada kepada udara bersih atau asap ekzos selama satu jam menggunakan alat elektroencephalograf (EEG).

Sukarelawan yang didedahkan kepada asap ekzos dilihat mula menunjukkan tekanan ke atas bahagian korteks otak selepas 30 minit.

Kepekatan asap ekzos pada ketika itu pula adalah bersamaan dengan jumlah yang paling tinggi dihadapi orang ramai di jalan raya yang sibuk.

Kesan pendedahan berpanjangan kepada asap ekzos tidak dapat dipastikan sepenuhnya tetapi didakwa mungkin mengganggu fungsi otak yang normal termasuk keupayaan memproses maklumat baru.

Selain itu, pendedahan kronik asap ekzos juga mungkin menyebabkan tekanan oksidatif yang telah dikaitkan dengan penyakit otak seperti Parkinson dan Alzheimer.

sumber : http://e-kesihatan.blogspot.com/

Gejala Penyakit tularemia

Penyakit tularemia merupakan salah satu jenis penyakit yang jarang berlaku yang disebabkan oleh bakteria yang bernama Francisella tularensis. Penyakit yang juga disebut demam kelinci ini menyerang bahagian kulit, paru-paru dan mata. Penyakit tularemia termasuk ke dalam golongan penyakit berjangkit. Yang menjadi perantara penularannya boleh melalui gigitan serangga, menghisap udarah yang mengandungi bakteria penyebab tularemia atau dengan terkena jangkitan langsung dari haiwan yang sebelumnya telah dijangkiti penyakit ini. Jangkitan langsung boleh dengan cara kita yang memegang bangkai haiwan yang dijangkiti, menyentuh haiwan yang sudah dijangkiti, memakan daging haiwan yang tidak matang. Haiwan yang biasanya dijangkiti antara lain kelinci dan tikus.

Gejala Penyakit tularemia Gejala Penyakit tularemia Dan Cara Pencegahannya

Gejala penyakit tularemia biasanya akan muncul 3 hingga 7 hari selepas bakteria masuk ke dalam tubuh. Gejala penyakit tularemia antara lain:
  • Ulser kulit yang letaknya di lokasi jangkitan (biasanya berupa gigitan serangga atau binatang yang sudah dijangkiti sebelumnya)
  • Kelenjar disekitar ulser mengalami pembengkakan yang disertai rasa sakit dan bernanah
  • Demam
  • Sakit kepala
  • Menggigil
  • Keletihan yang luar biasa
  • Kesakitan otot
  • Mual
  • Muntah
  • Berpeluh
  • Muncul keradangan pada bahagian tubuh yang terkena jangkitan
  • Pembesaran hati dan limpa

Cara Pencegahan Gejala Penyakit tularemia:

  • Lindungi badan dari gigitan serangga dengan menggunakan baju yang tertutup
  • Menggunakan ubat anti serangga tentu perlu diingat untuk selalu memperhatikan petunjuk pemakaiannya
  • Selalu berhati-hati ketika berkebun, lebih baik menggunakan topeng ketika berkebun untuk mengelakkan pendedahan kepada bakteria melalui udara
  • Jika memburu kelinci liar sebaiknya menggunakan sarung tangan dan pelindung mata serta jangan lupa membersihkan tangan dengan air hangat dan sabun selepas menyentuh haiwan buruan
  • Selalu memasak daging kelinci sampai matang sempurna
  • Jika memelihara haiwan pastikan kesihatannya terpelihara dengan baik, dan jangan membiarkan haiwan keluar persekitaran rumah kerana dikhuatiri akan berlaku hubungan dengan haiwan yang sudah dijangkiti bakteria penyebab tularemia.
Itulah sedikit maklumat tentang Gejala Penyakit tularemia dan Cara Pencegahannya semoga apa yang kami sampaikan bermanfaat. Semua maklumat tentang Gejala Penyakit tularemia kami rangkum dari berbagai macam sumber jadi kami mohon maaf jika ada kesalahan kami dalam posting ini, jangan lupa simak postingan kami sebelumnya tentang gejala penyakit asam urat .

sumber : http://www.gejalapenyakit.com/ 

Boleh Jadi Gemuk Kerana Kawan, Pasangan

Salahkan kawan anda jika anda gemuk. Itu kesimpulan yang dibuat oleh sekumpulan penyelidik di dalam The New England Journal of Medicine bahawa obesiti - seperti juga demam selesema yang boleh berjangkit daripada seorang ke seorang - merupakan satu fenomena yang boleh merebak dengan cepat seperti virus.

Rangkaian sosial seseorang individu seperti rakan-rakan di tempat kerja ataupun saudara-mara di persekitaran rumah boleh mempengaruhi risiko berat badan berlebihan.

"Peluang seseorang untuk menjadi obes meningkat lebih separuh (57 peratus) sekiranya dia mempunyai kawan yang obes, adik-beradik (40 peratus) dan pasangan (37 peratus)," kata pengarang bersama, James Fowler dari Harvard University dan Nicholas Christakis dari University of California, San Diego.

Tambah mereka: "Seseorang itu cenderung menjadi obes disebabkan oleh perubahan norma atau gaya hidup. Mereka merasakan tidak mengapa menjadi gemuk kerana ramai orang gemuk di sekeliling mereka."

Hasil kajian itu turut menyarankan, jika anda mahu kekal langsing, anda mungkin tidak mahu dikelilingi oleh kawan-kawan dan ahli keluarga yang gemuk.

sumber : http://e-kesihatan.blogspot.com/

Minyak Zaitun, Rahsia Kecantikan dan Hidup Sihat

Minyak zaitun (olive oil) pertama kali dikenalkan oleh Christopher Columbus pada tahun 1492 di Amerika. Minyak ini merupakan produk yang multimanfaat bagi tubuh anda. Bahkan, ada organisasi dunia yang menguruskan minyak zaitun iaitu The International Olive Oil Council (IOC) yang berpusat di Madrid yang dianggotai 23 negara. Minyak zaitun mengandungi asid laurik yang bersifat lemak tak jenuh sehingga bersifat antibiotik, antibakteria dan antikulat.

Bagi kecantikan kulit

Kadar vitamin E yang tinggi pada minyak zaitun dapat berfungsi untuk merawat kesihatan kulit anda. Bagi anda yang berjerawat, memakai topeng minyak zaitun dapat menghilangkan jerawat dan bekas jerawat serta memperhalusi dan melembapkan kulit anda. Namun, untuk menghasilkan hasil yang optimum perlu ketelatenan.
Selain itu, minyak zaitun juga boleh menghilangkan kutil di wajah. Caranya cukup dengan menyapu minyak zaitun selepas mandi pagi / petang dan sebelum tidur. Jangan lupa membersihkan kutil terlebih dahulu sebelum mengoleskan minyak zaitun. Hasilnya akan kelihatan selepas kira-kira dua minggu pemakaian.
Di zaman Rom kuno, minyak zaitun juga dipercayai dapat menghilangkan stretch marks selepas kehamilan.

Bagi kesihatan rambut

Minyak zaitun boleh merawat rambut kering, mengawal kelemumur dan membuat rambut bersinar. Caranya cukup dengan menggosokkan campuran minyak zaitun dengan air selepas mencuci rambut, biarkan lima minit, kemudian cuci kembali rambut anda dan bilas hingga bersih.

Bagi kesihatan tubuh

Beberapa manfaat minyak zaitun bagi kesihatan tubuh:
  1. Mengandung oleocanthal yang   berfungsi menghilangkan sakit kepala secara semulajadi. Kesannya sama dengan ubat pembunuh rasa sakit Ibuprofen. Caranya, tambah satu sudu minyak zaitun pada makanan pada saat anda sakit kepala.
  2. Mengandungi sebatian fenolik   yang berfungsi menghentikan zat-zat yang boleh mengakibatkan keradangan yang meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.
  3. Mengandungi kadar lemak mono-unsaturated yang mengurangkan kolesterol jahat, mengatur tekanan darah, mencegah diabetes dan kanser, serta mencegah masalah pencernaan dan sakit maag.
  4. Dapat meningkatkan fungsi kognitif otak.
  5. Untuk diet. Penambahan minyak zaitun pada makanan akan membuat anda merasa kenyang dan mengelakkan makan berlebihan.
  6. Merupakan sumber asid lemak omega 3 dan omega 6 yang baik bagi tubuh.
Selain mudah didapati, minyak zaitun tidak mahal, alami, tidak mempunyai kesan sampingan dan bahan kimia yang membahayakan tubuh kita. Bersediakah anda beralih menggunakan minyak zaitun sebagai langkah awal hidup sihat anda?

image source: wonderhowto
-----------
Mengenai penulis:
Jennifer Yapola adalah mahasiswi jurusan interior, Universiti Kristian Petra, Johor Bahru.

Oleh: Jennifer Yapola

Sunday, 19 October 2014

Rahsia Sihat dengan AcroYoga

Di zaman sekarang ini sukan sudah menjadi trend gaya hidup, semakin banyak orang di bandar yang menyedari pentingnya sukan bagi kesihatan. Baru-baru ini sukan yang cukup ramai dibicarakan di Indonesia adalah AcroYoga, latihan fizikal yang menggabungkan yoga dan akrobat.

Walaupun berasal dari India, sekolah AcroYoga pertama ditubuhkan di Kanada pada tahun 1980. AcroYoga semakin dikenali di tanah air selepas pelakon-pelakon seperti Olla Ramlan, Chelsea Olivia, Lefthanded, Pevita Pearce, Luna Maya, dan lain-lain mengikutinya dan menyebar foto-foto mereka di akaun instagram. Foto-foto latihan mereka sangat menarik kerana gerakan-gerakan AcroYoga cukup sukar dilakukan.

Manfaat AcroYoga

AcroYoga dapat memberikan manfaat kesihatan fizikal dan mental dengan meningkatkan kepekatan, meringankan stres, melatih keberanian, membentuk tulang, mengharmonikan hubungan, dan membakar banyak kalori. AcroYoga boleh membuat kita berpeluh sangat banyak kerana seluruh otot dari badan hingga jari-jari tangan ikut bekerja. Namun, gerakan-gerakan AcroYoga memerlukan tenaga dan otot yang lebih kuat daripada latihan yoga tradisional sehingga boleh mengakibatkan kecederaan yang lebih besar.

Masa Latihan

Latihan AcroYoga umumnya dilakukan selama 60 minit yang terbahagi menjadi dua sesi. Empat puluh minit pertama bermula dengan yoga, latihan yoga diperlukan untuk mengaktifkan otot tangan, perut dan kaki. Setelah suhu badan menjadi lebih hangat kerana gerakan yoga, barulah badan siap untuk melakukan acro yang lebih sukar dalam dua puluh minit berikutnya.

Gerakan-gerakan yang mudah dan mendasar yang harus dapat dikuasai bila anda berminat mengikuti AcroYoga adalah:
  1. Birdy. Birdy adalah gerakan yang seakan-akan melayang diatas udara seperti burung dengan meluruskan badan di atas telapak kaki pasangan, tetapi kedua-dua tangan masih bertumpu kepada pasangan. Gerakan ini juga berfungsi untuk melatih nafas dengan baik.
  2. Free Bird. Gerakan Free bird menyerupai gerakan Birdy tetapi kedua tangan lurus dan tidak boleh bertumpu pada pasangan.
  3. Boat Pose. Boat pose adalah pergerakan di mana anda harus menjaga keseimbangan, hanya perut sahaja yang bertumpu pada kaki pasangan. Kedua tangan berpegangan pada kedua kaki anda membentuk seperti perahu. Gaya ini memerlukan kelenturan tangan, kaki, dan perut.
  4. Flying Camel. Ketiga gerakan tadi adalah gerakan asas yang wajib dilakukan saat permulaan AcroYoga. Kemudian boleh dilanjutkan dengan gerakan lain, iaitu gerakan flying Camel. Gerakan ini dilakukan dengan berbaring menghadap ke bumbung. Kedudukan telapak kaki pasangan tepat di bawah punggung anda. Tubuh membentuk gerbang seperti punuk unta dan kedua kaki lurus ke bawah dipegang oleh pasangan.  
Latihan AcroYoga ini memerlukan percaya diri dan kepercayaan yang kuat terhadap pasangan. Gerakan AcroYoga ini juga harus memfokuskan kenalan mata dengan pasangan.
image source: acroyoga.org
----------
Mengenai penulis:
Stephanie Clorinda S adalah mahasiswi Design Interior Universiti Kristian Petra, Johor Bahru. Tulisan ini bertujuan untuk memberi edukasi kepada para pembaca mengenai AcroYoga sebagai salah satu bentuk sukan yang boleh dinikmati dengan cara baru dan menyenangkan.

sumber : http://majalahkesehatan.com/ 

Gejala Penyakit Keratomalasia

Penyakit keratomalasia adalah penyakit yang menyerang mata. Kornea mata pesakit penyakit keratomalasia akan menjadi kering dan keruh, hal ini kerana pesakit kekurangan vitamin A yang parah, kalori dan protein. Keratomalasia umumnya terjadi pada kedua mata. Di negara membangun, penyakit keratomalasia merupakan punca tertinggi kebutaan yang terjadi pada anak-anak, hal ini kerana di negara berkembang kes malnutrisi pada bayi dan anak-anak masih banyak.

Gejala Penyakit Keratomalasia Antara Lain:

  • Permukaan konjunktiva dan permukaan kornea menjadi kering
  • Selain kering terkadang sampai muncul ulser pada kornea
  • Berlaku jangkitan bakteria
  • Selain kornea, keratomalasia juga mengenai kelenjar air mata akibatnya pengeluaran air mata akan mengalami penurunan sehingga mata menajadi kering
  • Pesakit keratomalasia mungkin juga mengalami rabun senja dan kemampuan penglihatan yang berkurang di persekitaran gelap.
Jika anda mengalami beberapa gejala penyakit keratomalasia diatas, sebaiknya segera lakukan pemeriksaan. Semakin cepat dilakukan rawatan akan semakin besar peluang untuk sembuhnya. Dan perlu diketahui jika gejala penyakit keratomalasia ini dibiarkan, pada tahap yang sudah berat boleh saja menimbulkan komplikasi seperti jangkitan kornea, pecah kornea dan buta.

Anjuran Untuk Pesakit Gejala Penyakit Keratomalasia:

Pesakit gejala penyakit keratomalasia sebaiknya memperbanyak pengambilan makanan yang mengandungi vitamin A baik itu dari buah-buahan (terutama buah yang berwarna merah dan kuning) atau dari sayur-sayuran (terumata sayuran yang berwarna kuning dan hijau). Selain dari dua sumber diatas, vitamin A juga terdapat dalam ikan dan susu. Pesakit juga perlu makan dengan pemakanan yang baik sehingga malnutrisinya boleh diperbaiki.

Di negara kita, Indonesia, kes gejala penyakit keratomalasia masih sangat tinggi, hal ini kerana beberapa sebab seperti: masih banyak bayi yang tidak mendapat ASI Eksklusif hingga 6 bulan, tingginya jangkitan pencernaan pada anak, penggunaan makanan tidak dengan menu pemakanan seimbang, makanan masih kurang vitamin A nya, adanya kerosakan hati, dan ada gangguan pada tubuh yang membuat penyerapan vitamin A terganggu. Semoga postingan tentang Gejala Penyakit Keratomalasia bermanfaat jangan lupa simak postingan kami sebelumnya tentang gejala penyakit darah tinggi .

sumber : http://www.gejalapenyakit.com/ 

Ginseng Dapat Membantu Melawan Flu

Akar ginseng telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan di Asia, termasuk untuk menguatkan sistem kekebalan tubuh. Para penyelidik Amerika kini menunjukkan bahawa herba ini terbukti boleh digunakan untuk rawatan dan pencegahan influenza.

Pasukan yang dipimpin oleh Sang-Moo Kang dari Georgia State University menguji kesan ginseng pada jangkitan virus influenza A yang menjangkiti sel-sel epitelium paru-paru manusia (sel-sel rangkaian yang melapisi rongga paru-paru). Dalam percubaan itu, tikus yang sakit flu mendapatkan jus ginseng. Hasilnya: sel paru-paru tikus yang dirawat dengan ekstrak ginseng lebih tahan terhadap jangkitan selesema dan lebih cepat sembuh daripada yang tidak menerima.

Kajian molekul terperinci menunjukkan bahawa ginseng menghalang proses keradangan dalam sel-sel epitel. Para penyelidik juga mendapati bahawa ginseng merangsang sistem kekebalan tubuh dan menghasilkan protein tertentu yang bertindak melawan virus dan meneutralkan keradangan pada bronkus tikus.

Saat ini, Kang dan rakan-rakannya menyiasat apakah ginseng berkesan melawan jangkitan RSV (respiratory syncytial virus) yang menjangkiti paru-paru dan saluran udara dan menyebabkan keradangan. Hasil awalnya positif, ekstrak ginseng tidak hanya menghalang proses keradangan dalam sel paru-paru, tetapi juga melambatkan replikasi virus.

Virus influenza sentiasa berubah sehingga menyulitkan mengatasinya dengan vaksin. Terapi ginseng berkesan terhadap jenis virus apa pun. Namun, berapa banyak ekstrak ginseng yang diperlukan untuk mencegah influenza pada manusia dan sejauh mana penyakit itu boleh dirawat, masih memerlukan kajian lebih lanjut di masa mendatang.

image source: inlifehealthcare
----------
Sumber: Kang, SM et al, "immunomodulatory activity of Red Ginseng against Influenza A Virus Infections", Nutrients, June 2014th.

dipetik dari : http://majalahkesehatan.com/