Saturday, 19 April 2014

Asap ekzos tingkat tekanan pada otak

Asap ekzos tingkat tekanan pada otak

Penyelidikan toksikologi di Universiti Zuyd, Belanda mendapati pendedahan singkat kepada asap ekzos kenderaan sudah cukup untuk meningkatkan tekanan kepada otak manusia.

Hasil penyelidikan itu menunjukkan partikel halus (nanoparticle) di dalam asap ekzos yang disedut akan menyebabkan perubahan pada aktiviti otak.

Kajian dijalankan dengan memantau aktiviti otak dua kumpulan sukarelawan didedahkan sama ada kepada udara bersih atau asap ekzos selama satu jam menggunakan alat elektroencephalograf (EEG).

Sukarelawan yang didedahkan kepada asap ekzos dilihat mula menunjukkan tekanan ke atas bahagian korteks otak selepas 30 minit.

Kepekatan asap ekzos pada ketika itu pula adalah bersamaan dengan jumlah yang paling tinggi dihadapi orang ramai di jalan raya yang sibuk.

Kesan pendedahan berpanjangan kepada asap ekzos tidak dapat dipastikan sepenuhnya tetapi didakwa mungkin mengganggu fungsi otak yang normal termasuk keupayaan memproses maklumat baru.

Selain itu, pendedahan kronik asap ekzos juga mungkin menyebabkan tekanan oksidatif yang telah dikaitkan dengan penyakit otak seperti Parkinson dan Alzheimer.

sumber dari: http://e-kesihatan.blogspot.com/

Alzheimer

Alzheimer adalah penyakit degeneratif progresif otak yang menyebabkan gangguan berfikir dan mengingat serius. Alzheimer adalah bentuk paling umum dari demensia (sindrom yang terdiri daripada beberapa gejala yang termasuk kehilangan ingatan, penilaian dan penalaran, dan perubahan suasana hati, perilaku dan kemampuan komunikasi).

Penyakit ini pertama kali dikenal pasti oleh Dr Alois Alzheimer pada tahun 1906. Dia menggambarkan dua ciri khas alzheimer: banyak deposit padat kecil yang tersebar di seluruh otak sehingga menjadi racun bagi sel-sel otak dan kekusutan yang mengganggu proses penting sel-sel hidup. Sel-sel otak menyusut dan mati sehingga volume otak berkurang tajam di beberapa daerah. Penyusutan ini terus berlanjutan dari masa ke semasa sehingga mempengaruhi kemampuan otak.

Alzheimer berkembang dan mempengaruhi kawasan otak yang berbeza, sehingga menimbulkan pelbagai gangguan kemampuan dan / atau perilaku. Kehilangan kemampuan tersebut umumnya bersifat kekal. Hingga saat ini belum ditemukan cara untuk memulihkannya. Namun, beberapa kajian menunjukkan bahawa proses belajar semula untuk beberapa jenis keupayaan masih mungkin dilakukan.

Gejala

Ini adalah 10 gejala utama penyakit Alzheimer:

  1. Kehilangan memori berperingkat. Adalah normal bila sesekali lupa dengan janji atau nama-nama orang dan kemudian mengingatinya lagi. Pesakit penyakit Alzheimer lebih sering lupa dengan hal-hal seperti itu dan tidak mengingatinya kembali, terutama bila baru terjadi. Masyarakat awam menyebutnya "pikun".
  2. Kesulitan melaksanakan tugas rutin. Gagal melakukan secara tuntas hal-hal yang biasa dilakukan seperti menyiapkan masakan, menguruskan anggaran rumah tangga atau melakukan ibadah.
  3. Gangguan penilaian. Kesulitan menilai situasi sehingga, sebagai contoh, tidak mengakui masalah perubatan yang perlu perhatian atau mengenakan pakaian tebal di hari yang panas.
  4. Disorientasi ruang dan masa. Sering lupa dengan masa dan mudah tersesat. Ketika berjalan, pesakit tidak tahu bagaimana sampai di sana dan caranya pulang ke rumah.
  5. Masalah dengan bahasa. Lupa dengan kata-kata sederhana atau kata-kata pengganti sehingga kalimatnya sukar difahami.
  6. Masalah dengan pemikiran abstrak. Mempunyai kesulitan yang signifikan dengan tugas-tugas yang bersifat abstrak seperti menghitung pulangan wang atau membuat rencana tindakan.
  7. Salah menaruh barang. Meletakkan sesuatu di tempat yang tidak semestinya seperti: baju di peti sejuk atau kacamata di cawan kopi.
  8. Perubahan suasana hati dan perilaku. Memperlihatkan perubahan suasana hati yang berubah-ubah dari tenang menjadi menangis atau marah tanpa alasan yang jelas.
  9. Perubahan personaliti. Mudah bingung, khuatir, curiga atau menarik diri dari pergaulan, bersikap apatis, atau bertindak di luar karakternya. Dua pertiga pesakit mengalami gejala kemurungan dan sekitar 20% menunjukkan pencerobohan, terutama pada pesakit laki-laki. Mereka juga boleh mengalami halusinasi, delusi (keyakinan palsu) dan paranoid.
  10. Kehilangan inisiatif. Menjadi sangat pasif dan memerlukan isyarat dan dorongan untuk terlibat.

Diagnosis


Tidak seperti penyakit rematik atau asam urat yang boleh ditangani secara khusus oleh ahli rematologi, atau penyakit jantung oleh ahli jantung, penyakit alzheimer tidak mempunyai doktor yang mengkhususkan diri dalam perawatannya. Anda boleh melawat doktor awam atau internis berkaitan masalah yang dihadapi. Untuk masalah yang perlu pengendalian ahli, doktor am boleh merujuk pesakit ke satu pakar ini:

  • Ahli saraf, yang mengkhususkan diri dalam penyakit pada sistem otak dan saraf.
  • Psikiater, yang mengkhususkan diri dalam gangguan yang mempengaruhi suasana hati atau cara kerja fikiran.
  • Psikolog, yang mengkhususkan diri dalam ujian ingatan, konsentrasi, penyelesaian masalah, kemampuan Bahasa dan fungsi mental yang lain.
Tidak ada ujian perseorangan untuk mendiagnosis Alzheimer. Pemeriksaan perubatan dilakukan untuk menilai kesihatan secara keseluruhan dan mengenalpasti setiap keadaan yang boleh mempengaruhi kemampuan otak melalui wawancara, penelaahan riwayat perubatan, ujian mental, ujian fizikal, dan mungkin disokong hasil diagnostik seperti CT-Scan, MRI atau tomografi.

Perjalanan penyakit


Penyakit Alzheimer biasanya bermula pada usia lanjut, tetapi ada juga yang bermula sejak usia 30-an. Perkembangan Alzheimer biasanya berlangsung perlahan-lahan, boleh mencapai dua puluh tahun dari sejak diagnosis sampai kematian (rata-rata 8 tahun). Namun, pada beberapa kes perkembangannya berlangsung pesat dan secara akut.

Alzheimer sering dikategorikan mengikut peringkat keparahan dari gejalanya, seperti:
  • Ringan (peringkat awal). Pada tahap ini, yang biasanya berlangsung 3-4 tahun, gejala ringan seperti kehilangan ingatan dan disorientasi membuat pesakit memerlukan pendampingan dan pengawasan.
  • Sedang (tahap tengah). Penyakit telah berkembang dan pesakit mengalami lebih banyak kesulitan fungsi sehari-hari sehingga memerlukan bantuan.
  • Parah atau lanjutan (tahap akhir). Dengan masalah komunikasi, gerakan dan inkontinensia berat, pesakit memerlukan rawatan khusus, seringkali harus tinggal di panti jompo.
Kematian sering disebabkan jangkitan pneumonia atau lain. Saat ini tidak ada rawatan yang dapat menghentikan perkembangan penyakit Alzheimer.

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Kebaikan air kacang soya

Pasti ramai yang suka minum air kacang soya bukan? Sedap dan menyamankan apabila setiap kali anda minum, malahan ia juga mempunyai banyak khasiatnya.

Tidak dapat dinafikan kebaikan air soya ini apabila sudah banyak penemuan saintifik yang membuktikan bahawa kacang soya dan protein soya boleh mempertingkatkan kualiti kehidupan tanpa mendatangkan kesan sampingan yang memudaratkan.

Kacang soya merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan ia juga jauh lebih murah daripada daging, susu ataupun telur, dan ia mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupakan 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu dan 3 kali lebih daripada telur.

Ia juga kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium, manganese, magnesium, iron dan fosforus, vitamin A, B, C, D serta lesitin yang boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu, manakala protein yang terdapat pada kacang soya boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.

Kacang soya sangat baik dijadikan sebagai bahan bagi hidangan vegetarian dimana mudah dicerna kerana ia mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.

Dengan mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, ia dapat mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan paras kolestrol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s di mana tindakannya seperti ubat 'statins' tetapi tanpa kesan sampingan ubat.

Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan kesihatan payudara serta mencegah penyakit barah payudara dan Rahim, memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan kehilangan kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati haid.

Lesitin yang terdapat dapat kacang soya juga dapat mempercepatkan peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dalam makanan, mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan dan mencegah pigmentasi kulit, manakala kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain itu, proses penuaan juga dapat diperlahankan.

Gula kompleks dan "oligosaccaride" dalam kacang soya memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di dalam usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada barah kolon.

Jadi tidak dapat dinafikan lagi bahawa kacang soya ini sememang kaya dengan pelbagai khasiat untuk tubuh badan anda, jadikan meminum air soya ini sebagai amalan seharian anda.

sumber dari: https://my.entertainment.yahoo.com/

Apakah Eritema Nodosum?

Eritema nodosum (EN) adalah suatu kondisi berupa benjolan-benjolan merah bulat (nodul) yang terbentuk tepat di bawah permukaan kulit. Kondisi ini terjadi oleh peradangan di lapisan lemak di bawah kulit. Gejala EN biasanya timbul di tulang kering, tetapi juga bisa terjadi di daerah lain seperti pantat, betis, pergelangan kaki, paha, dan lengan. Lesi dimulai sebagai benjolan-benjolan selebar 2-6 cm yang datar, keras, panas, kemerahan, dan menyakitkan. Garis tepi nodul tidak terdefinisikan dengan baik.

Dalam beberapa hari benjolan-benjolan itu menjadi lunak dan berwarna kebiruan atau merah muda, kemudian memudar dalam beberapa minggu. Bekas benjolan kemudian tampak seperti memar kecoklatan atau kekuningan sebelum hilang sepenuhnya.

Gejala lain mungkin termasuk:
  • Demam
  • Kurang enak badan (malaise)
  • Nyeri sendi
  • Pembengkakan kaki atau daerah lain yang terkena dampak
Gejala lain yang menyertai tergantung pada sebab yang mendasari. Misalnya, EN karena penyakit inflamasi usus mungkin disertai sakit perut dan diare. Bila penyebabnya adalah TB mungkin disertai batuk dan sesak nafas (lihat uraian di bawah mengenai penyebab).

Penyebab

Pada lebih dari setengah penderita, EN timbul tanpa sebab yang jelas (idiopatik). Namun, kadang-kadang EN dapat menjadi tanda awal  suatu masalah kesehatan yang perlu segera didiagnosis dan diobati. Kondisi yang dapat memicu timbulnya EN antara lain:
  • Infeksi streptokokus: pemicu yang paling umum pada anak-anak. Infeksi ini menyebabkan radang tenggorokan.
  • Sarkoidosis: kondisi di mana peradangan menyebabkan benjolan-benjolan kecil (granuloma) di berbagai organ tubuh, yang paling umum di paru-paru dan kelenjar getah bening. Sarkoidosis adalah pemicu umum EN pada orang dewasa.
  • Tuberkulosis (TB): infeksi oleh bakteri TB yang biasanya menyerang paru-paru.
  • Infeksi lainnya: Clamidia, Mycoplasma pneumoniae, Salmonella spp dan Campylobacter spp .
  • Reaksi terhadap obat-obatan tertentu seperti antibiotik dan pil KB kombinasi.
  • Penyakit radang usus: ulcerative colitis dan penyakit Crohn.
  • Kehamilan, paling sering selama trimester kedua.
  • Kanker jenis limfoma dan leukemia.
Diagnosis

Dokter biasanya mendiagnosis EN dengan mengamati penampilannya yang khas. Namun, jika tidak yakin mereka dapat merujuk ke spesialis kulit untuk pemeriksaan lebih lanjut. Diagnosis EN bisa ditegakkan dengan biopsi, yaitu pengambilan sedikit sampel jaringan dari salah satu nodul untuk diperiksa di bawah mikroskop. EN memiliki profil yang khas di bawah mikroskop.

Pemeriksaan penunjang dapat diperlukan untuk mengeliminasi sebab lain yang mendasari. Misalnya, tes mantoux dan rontgen dada mungkin dilakukan bila ada kecurigaan mengenai TB.

Pengobatan

EN cenderung hilang sendiri (self-limiting) dalam beberapa minggu tanpa memerlukan pengobatan apapun. Bila kondisi ini cenderung parah dan mengganggu, pengobatan bisa diambil untuk membantu Anda merasa lebih nyaman. Dokter dapat memberikan penghilang nyeri (analgesik) untuk membantu menghilangkan rasa sakit. Lesi EN dapat diringankan dengan pemberian larutan kalium iodida atau asam salisilat. Anda juga dapat mengurangi ketidaknyamanan dengan mengangkat bagian badan yang sakit (elevasi) dan mengompres panas atau dingin.

Bila ada penyakit yang mendasari timbulnya EN maka pengobatan perlu difokuskan untuk menyembuhkan penyakit yang mendasarinya.

sumber dari : http://majalahkesehatan.com/apakah-eritema-nodosum/

Tips penjagaan bawah lengan

Ramai di luar sana terutamanya golongan wanita yang mengeluh apabila bercakap tentang isu bawah lengan gelap.

Ini kerana perkara ini bukan sahaja membuatkan anda tidak yakin terhadap diri anda dan tidak selesa, malah ia juga mendatangkan perasaan malu yang tak terkata.

Bawah lengan menjadi gelap disebabkan oleh beberapa faktor antaranya tidak berhati-hati ketika bercukur, mencabut, dan juga boleh disebabkan oleh kesan bahan kimia yang terkandung di dalam deodorant.

Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi dengan anda beberapa tips berguna untuk menjaga dan mengelak dari bawah lengan anda menjadi gelap.

Perah sebiji limau dan campurkan dengan sedikit kapur sirih. Sapukan di bawah ketiak sehingga rata dan biarkan selama 10-15 minit dan cuci sehingga bersih. Lakukan secara berkala 3 kali seminggu untuk mendapat kesan yang memuaskan.

Buah betik mentah sememangnya kaya dengan vitamin C serta mengandungi bahan yang dapat mencerahkan kulit. Parut betik sehingga halus, dan letakkan pada kulit dan biarkan sekitar 15 minit. Seeloknya dilakukan selepas mandi ketika kulit masih segar dan bersih.

Selain daripada betik muda, bengkuang juga berpotensi memutihkan ketiak. Menggunakan cara yang sama, parutkan bengkuang dan letakkan pada kulit dan dibiarkan seketika sebelum dibilas.

Diharap dengan beberapa tips yang diberikan ini dapat membantu anda. Selamat mencuba!

sumber dari : https://my.entertainment.yahoo.com/

10 Khasiat dan Manfaat Ubi Jalar Bagi Kesehatan

Pada dasarnya ubi jalar adalah akar loh para pembaca sama seperti ubi kayu dan umbi-umbian lainnya, namun ubi jalar mempunyai rasa yang manis dan yang paling penting, ubi jalar mempunyai banyak sekali nutrisi yang terkandung, sehingga manfaat ubi jalar sangat banyak untuk kesehatan.

Ubi jalar memiliki banyak varietas, ada yang yang memiliki daging berwarna putih, kuning, oranye dan ungu. Nah, khusus ubi jalar yang berwarna oranye yang sering kita jumpai, ubi jalar ini mengandung banyak beta-karoten. Biasanya ubi jalar ini dikonsumsi dengan cara direbus atau dibakar. Untuk ukuran satu buah cangkir (328 g) dari ubi jalar yang direbus tanpa kulit, maka berikut ini adalah 10 kandungan dan manfaat ubi jalar bagi kesehatan:

  1. Baik untuk kesehatan mata (Vitamin A – 1033 % AKG) Warna daging buah dan sayuran yang menarik menunjukkan bahwa ada kandungan penting. Warna daging pada ubi jalar menunjukkan terdapat vitamin A dalam bentuk beta-karoten. Jadi jika Anda ingin mendapat kesehatan penglihatan yang baik, Anda bisa makan ubi jalar.
  2. Menjaga kesehatan gigi dan gusi (Vitamin C – 70 %AKG) Vitamin C merupakan kandungan yang terdapat pada ubi jalar. Terdapat 70 %AKG vitamin  C untuk mencegah gigi longgar dan gusi berdarah.
  3. Menguatkan tulang (Mangan - 44 %AKG) Apakah Anda ingin mencegah osteoporosis? Maka ubi jalar merupakan salah satu makanan yang sempurna untuk mencegah osteoporosis. Kenapa? Karena ubi jalar mengandung mangan, yaitu mineral yang memainkan peran penting dalam metabolisme tulang.
  4. Mengatur kadar kolesterol (Fiber - 33 % AKG) Ubi jalar juga kaya akan kandungan serat, sebuah karbohidrat yang terbukti untuk menurunkan kadar kolesterol darah. Buah-buahan, sayuran, dan kacang-kacangan merupakan sumber serat yang penting.
  5. Menjaga kesehatan jantung (Vitamin B6 - 27 % AKG) Vitamin B6 adalah kandungan ubi jalar yang membantu mencegah penumpukan homosistein dalam darah. Tingkat homosistein yang tinggi dalam darah berhubungan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan stroke.
  6. Mengontrol tekanan darah (Potasium - 22 % AKG) Buah-buah atau sayuran yang mengandung potasium adalah makanan yang baik untuk mencegah hipertensi. Jika Anda ingin menjaga tekanan darah dalam keadaan normal, maka kita bisa mengkonsumsi buah-buahan yang kaya akan kandungan potasium atau Anda bisa makan ubi jalar.
  7. Berguna untuk melawan stress (Asam pantotenat - 19 %AKG) Ubi jalar kaya akan kandungan asam pantotenat, yaitu vitamin B yang memainkan peran penting dalam kemampuan tubuh untuk memproduksi hormon-hormon stres. Hal ini diyakini bahwa ketika seseorang menjadi stres, asam pantotenat dalam tubuh digunakan, oleh karena itu kita harus menjaga kadar asam pantotenat kita tetap cukup.
  8. Mencegah keriput (Vitamin E - 15 %AKG) Nah ini adalah kabar baik bagi kaum wanita, karena ubi jalar juga kaya akan kandungn vitamin E, Vitamin E telah dikenal baik karena manfaatnya dalam mencegah penuaan kulit. Alpukat dan kiwi juga kaya akan kandungan vitamin E.
  9. Menstabilkan kadar gula darah (Magnesium - 15%AKG) Magnesium adalah mineral peringkat keempat yang paling banyak terdapat dalam tubuh, namun hanya sedikit orang yang menyadari manfaatnya. Sebuah penelitian telah menunjukkan bahwa mereka yang mengkonsumsi diet tinggi magnesium sangat jarang terkena tipe 2. Tamarin, buah pir dan nangka adalah salah satu sumber magnesium tertinggi dalam dalam buah-buahan.
  10. Membantu tubuh menghasilkan energy (Zat besi - 13 %AKG) Jika Anda telah merasa lelah dan lemah, mungkin tubuh Anda akan meminta lebih banyak zat besi. Makanlah ubi jalar kaya akan kandungan zat besi yang berguna untuk meningkatkan distribusi oksigen ke seluruh tubuh Anda.
Selain umbinya, daun ubi jalar itu sendiri sering digunakan untuk jadi sayuran. Itu tadi artikel kesehatan tentang 10 khasiat dan manfaat ubi jalar bagi kesehatan, semoga artikel ini berguna bagi Anda. Terima kasih.

Friday, 18 April 2014

Mengatasi Stress (Tekanan)

Stres adalah respon tubuh seseorang dalam menghadapi pelbagai tuntutan dalam kehidupan. Tuntutan-tuntutan tersebut mungkin merupakan perkara-perkara yang datang dari luar (misalnya: surat pinjaman bank yang tertunggak, teman, pekerjaan, atau hubungan dengan pasangan), atau mungkin juga datang dari fikiran sendiri (misalnya: bagaimana penilaian terhadap diri sendiri). Stres seringkali dicap sebagai sesuatu perkara yang buruk. Namun sesungguhnya setiap orang memerlukan sedikit tekanan agar mereka memiliki hidup yang lebih baik.

Teknik atasi stress yang sihat, antara lain:
  1. Tidur Sejenak
    Tidur sejenak selama 30 - 45 minit akan menyegarkan tubuh kembali. Orang-orang ternama yang memanfaatkan tidur siang untuk menangani stres adalah John F. Kennedy, Thomas Edison dan Salvador Dali.
  2. Pengurutan
    Anda boleh mengunjungi seorang pakar urut profesional ataupun meminta pasangan atau seorang sahabat untuk mengurut otot-otot leher dan bahu anda.
  3. Mengekspresikan diri secara artistik
    Jadilah orang yang kreatif dan alihkan energi anda secara positif. Anda boleh cuba untuk belajar akting, atau memainkan alat muzik, mengambil gambar, melukis, menulis puisi ataupun menyanyi. Muzik adalah media pereda stres yang sangat baik. Memainkan alat muzik atau cuma sekadar mendengar muzik sangat membantu untuk melegakan stres.
  4. Kerap ketawa
    Cara ini bukan rahsia lagi. Tertawa boleh menyebabkan stres yang ada hadapi menjadi lebih ringan. Sentiasa tunjukkan ekspresi yang menyenangkan diwajah anda.
  5. Bersikap lembut terhadap diri sendiri
    Sama ada disedari atau tidak, sebenarnya kita secara terus-menerus berbicara kepada diri kita sendiri. Berbicara kepada diri sendiri menunjukkan perilaku dan citra diri. Anda boleh mengubah kedua-dua perkara tersebut melalui pembicaraan yang positif kepada diri anda sendiri. Malahan pembicaraan tersebut boleh menyebabkan perubahan terhadap proses kimiawi tubuh yang menguntungkan, dengan cara mengaktifkan sistem saraf yang menimbulkan relaksasi. Sebaliknya, pembicaraan yang negatif kepada diri sendiri akan menyebabkan rangsangan terhadap sistem saraf simpatik dan menyebabkan tubuh berasa kelelahan.
Atasi stres anda. Hidup dengan sihat dan ceria.

sumber dari: http://e-kesihatan.blogspot.com/

Kebaikan kopi dan kelebihannya

Kajian telah mendapati bahawa kopi menawarkan satu senarai panjang potensimanfaat kesihatan, termasuk kemungkinan mengurangkan risiko penyakit kencingmanis, penyakit jantung, penyakit Parkinson, sirosis hati dan juga Alzheimer.

Mengapa? Jawapan yang mungkin wujud dalam tentera antioksidan di dalam.

"Ramai orang tidak sedar bahawa kopi adalah sumber terbesar antioksidan dalam diet mereka," kata Dr. Donald Hensrud, kerusi perubatan pencegahan, pekerjaan danaeroangkasa di Klinik Mayo di Rochester, Minnesota.

Penyelidikan

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa kopi adalah baik untuk jantung. Kajian Kesihatan Wanita Iowa, satu kajian yang berterusan Mei 2011, diikuti 27.000 wanita dari usia 55 hingga 69. Penyelidik di Universiti Minnesota telah ditemui dalam kajian itu bahawa wanita yang minum 1-3 cawan kopi sehari mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 24 peratus berbanding dengan orang-orang yang menahan diri dari minum kopi.

Dalam satu kajian yang dijalankan di Universiti Autonomi Sepanyol Madrid, penyelidik dikesan 129,000 lelaki dan wanita lebih 20 tahun dan mendapati bahawa peserta kajian yang mengamalkan beberapa cawan kopi sehari adalah kurang cenderung untuk meninggal dunia akibat penyakit jantung daripada orang-orang yang minum tiada. Di kalangan wanita yang mengambil bahagian dalam kajian itu, mereka yang minum 4-5 cawan sehari adalah 34 peratus kurang cenderung untuk meninggal dunia akibat penyakit jantung daripada wanita-wanita yang tidak minum kopi. Lelaki yang minum 5 cawan adalah 44 peratus kurang cenderung untuk meninggal dunia akibat penyakit jantung berbanding lelaki yang minum kopi tidak.

Penting yang jelas yang lebih luas, bagaimanapun, merupakan penurunan melungkungi dalam kadar kematian peserta minum kopi.

Menurut satu artikel yang diterbitkan oleh NewScientist.com, penyelidik berkata bahawa kumpulan yang sama wanita minum kopi mengalami 26 peratus kurang kematian akibat apa-apa sebab dalam tempoh kajian dan bahawa di kalangan kumpulan yang sama lelaki minum kopi terdapat 35 peratus kurang kematian dari apa-apa sebab.

Laporan kesimpulan kajian itu muncul semasa musim panas 2008. Pada masa itu, Ester Lopez-Garcia, epidemiologi di Autonomi Universiti dan pemimpin kajian, amaran terhadap bertindak ke atas penemuan sehingga kajian tambahan telah dijalankan.

Penyelidik masih cuba untuk menentukan dengan tepat mengapa kopi mungkin bermanfaat, tetapi ternyata bahawa Antioksidan boleh menyekat keradangan dan menghadkan kerosakan sel, di mana kedua-duanya dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular, yang dicatatkan Hensrud.

Antioksidan dalam kopi yang dikenali sebagai polifenol dan juga dijumpai dalam buah-buahan, sayur-sayuran, wain, merah dan coklat. Satu kajian 2005 mendapati bahawa Amerika mendapatkan lebih banyak antioksidan dari kopi berbanding dengan mana-mana sumber lain.

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Makanan yang boleh kawal penyakit

Rakyat Malaysia sememangnya sangat sukakan makanan. Tambahan pula negara kita ini merupakan negara yang kaya dengan pelbagai jenis makanan berikutan terdapat pelbagai bangsa dan kaum serta budaya.

Berikutan itulah kadang-kala agak sukar bagi anda untuk mengawal nafsu makan sehingga menyebabkan anda mendapat penyakit seperti diabetis, kegemukan, darah tinggi dan juga sakit jantung.

Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi dengan anda tentang beberapa jenis makanan dapat membantu anda dalam mengawal selera makan anda.

Oat
Hanya dengan dua hidangan oat mampu menurunkan kolesterol LDL sebanyak 5% dalam masa enam minggu. Kunci utama untuk membunuh kolesterol adalah beta-glucan di mana oat ini mampu menyerap LDL dan menyingkirkan lemak dari badan.

Cendawan
Makanan cegah lemak dan penggalak imun ini mampu meningkatkan pengeluaran dan aktiviti sel darah putih. Jumlah yang disyorkan setiap hari adalah ¼ kepada 1 auns dimana anda boleh menambahkan cendawan ini ke dalam sayur, pasta atau telur dadar.

Asparagus
Sayur rangup ini membekalkan inulin, satu serat khas yang membantu bakteria baik di dalam saluran penghadaman anda. Gril asparagus atau makan bersama krim sup boleh meningkatkan mood anda.

Pisang
Saiz pisang yang sederhana meningkatkan tenaga berpanjangan selain menahan lapar dalam masa yang lama. Kandungan vitamin B6 membantu otak menghasilkan serotonin. Lebih banyak serotonin yang dihasilkan, semakin kurang rasa tekanan atau kegusaran. Hidangan mufin pisang memadai untuk anda yang diet.

Bawang
Di sesetengah negara menganggap bawang mampu mengubati pelbagai penyakit bermula dari diabetis sehinggalah rawatan meningkatkan prestasi olahraga. Bau yang terdapat pada bawang juga mampu menentang penyakit kardiovaskular. Memasukkan bawang di dalam masakan mampu menambah rasa pada masakan yang boleh menentang rasa cepat lapar.

Memang tidak dinafikan pengambilan nasi putih membuatkan selera bertambah lebih-lebih lagi jika terdapat lauk yang kena dengan selera anda.

Melatih diri mengambil makanan di atas membantu anda lebih cepat kenyang dan bertenaga selain menolak makanan tinggi karbohidrat, tinggi gula dan lemak yang sering menjadi punca anda mudah dijangkiti penyakit.

Selamat mencuba!

sumber dari: https://my.entertainment.yahoo.com/

Thursday, 17 April 2014

Faktor penyebab kanser / barah payudara

Faktor penyebab kanser / barah payudara

Menurut Moningkey dan Kodim, penyebab spesifik kanser payudara masih belum diketahui, tetapi terdapat banyak faktor yang dijangka mempunyai pengaruh terhadap berlakunya kanser payudara di antaranya:
  1. Faktor pembiakan: Ciri-ciri reproduktif yang berkaitan dengan risiko terjadinya kanser payudara adalah nuliparitas, menarche pada umur muda, menopause pada umur lebih tua, dan kehamilan pertama pada umur tua. Risiko utama kanser payudara adalah bertambahnya umur. Dianggarkan, tempoh antara terjadinya haid pertama dengan umur saat kehamilan pertama merupakan window of initiation perkembangan kanser payudara. Secara anatomi dan fungsi, payudara akan mengalami atrofi dengan bertambahnya umur. Kurang dari 25% kanser payudara berlaku pada masa sebelum menopause sehingga diperkirakan awal terjadinya tumor terjadi jauh sebelum berlakunya perubahan klinikal.
  2. Penggunaan hormon: Hormon estrogen berkaitan dengan terjadinya kanser payudara. Laporan dari Harvard School of Public Health menyatakan bahawa terdapat peningkatan kanser payudara yang signifikan pada para pengguna terapi estrogen replacement. Suatu metaanalisis menyatakan bahawa walaupun tidak terdapat risiko kanser payudara pada pengguna kontrasepsi oral, wanita yang menggunakan ubat ini untuk masa yang lama mempunyai risiko tinggi untuk mengalami kanser payudara sebelum menopaus. Sel-sel yang sensitif terhadap rangsangan hormon mungkin mengalami perubahan degenerasi jinak atau menjadi ganas.
  3. Penyakit fibrokistik: Pada wanita dengan adenosis, fibroadenoma, dan fibrosis, tidak ada peningkatan risiko terjadinya kanser payudara. Pada hiperplasis dan papiloma, risiko sedikit meningkat 1.5 hingga 2 kali. Sedangkan pada hiperplasia atipik, risiko meningkat hingga 5 kali.
  4. Obesiti: Terdapat hubungan yang positif antara berat badan dan bentuk tubuh dengan kanser payudara pada wanita pasca menopaus. Variasi terhadap kekerapan kanser ini di negara-negara Barat dan bukan Barat dan perubahan kekerapan sesudah penghijrahan menunjukkan bahawa terdapat pengaruh diet terhadap berlakunya keganasan ini.
  5. Pengambilan lemak: Pengambilan lemak dianggarkan sebagai suatu faktor risiko terjadinya kanser payudara. Willet dkk. melakukan kajian prospektif selama 8 tahun tentang pengambilan lemak dan serat dalam hubungannya dengan risiko kanser payudara pada wanita umur 34 hingga 59 tahun.
  6. Radiasi: Pendedahan dengan radiasi pengionan selama atau selepas akil baligh meningkatkan terjadinya risiko kanser payudara. Dari beberapa kajian yang dilakukan disimpulkan bahawa risiko kanser radiasi berkaitan secara linier dengan dosis dan umur apabila berlakunya pendedahan.
  7. Riwayat keluarga dan faktor genetik: Riwayat keluarga merupakan komponen yang penting dalam sejarah pesakit yang akan dilaksanakan skrining untuk kanser payudara. Terdapat peningkatan risiko keganasan pada wanita yang keluarganya menderita kanser payudara. Pada kajian genetik didapati bahawa kanser payudara berkaitan dengan gen tertentu. Apabila terdapat BRCA 1, iaitu suatu gen kerentanan terhadap kanser payudara, kebarangkalian untuk terjadi kanser payudara sebanyak 60% pada umur 50 tahun dan sebanyak 85% pada umur 70 tahun. Faktor Usia sangat berpengaruh -> sekitar 60% kanser payudara berlaku di usia 60 tahun. Risiko terbesar usia 75 tahun
Faktor Genetik

Kanser peyudara boleh terjadi kerana adanya beberapa faktor genetik yang diturunkan daripada ibu bapa kepada anaknya. Faktor genetik yang dimaksudkan adalah adanya mutasi pada beberapa gen yang berperanan penting dalam pembentukan kanser payudara gen yang dimaksudkan adalah beberapa gen yang bersifat onkogen dan gen yang bersifat mensupresi tumor.

Gen pensupresi tumor yang berperanan penting dalam pembentukan kanser payudara diantaranya adalah gen BRCA1 dan gen BRCA2.

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Terlalu Kurus Juga Tidak Baik

Kegemukan berisiko kesehatan, itu jelas. Bahkan belakangan ini sejumlah kalangan medis menggolongkan obesitas sebagai sebuah penyakit tersendiri. Namun, terlalu kurus ternyata lebih berbahaya dibandingkan terlalu gemuk. Risiko kematian dini untuk orang kurus lebih tinggi daripada orang gemuk, menurut hasil sebuah studi survei besar. Dibandingkan dengan orang-orang berberat badan normal, orang yang terlalu kurus memiliki risiko kematian hampir dua kali lipat orang berberat badan normal.

Studi yang dipimpin oleh dr Joel Ray dari Rumah Sakit St Michael, Toronto mengalisis 51 penelitian terhadap orang-orang yang diikuti selama lima tahun atau lebih dan berfokus pada hubungan antara BMI (indeks massa tubuh) dan kematian yang terkait dengan sebab apapun. Para peserta yang memiliki catatan kekurangan berat badan akibat kanker, penyakit paru-paru kronis atau gagal jantung dikeluarkan dari analisis agar tidak mendistorsi hasilnya.

Hasilnya, orang-orang kurus yang memiliki BMI kurang dari 18,5 berisiko 1,8 kali lebih tinggi dalam setiap periode penelitian untuk meninggal dibandingkan mereka yang berberat badan normal (BMI 18,5-24,9). Sebaliknya, mereka yang kegemukan (BMI 30-34,9) hanya memiliki peningkatan risiko kematian sebesar 1,2 kali. Bahkan mereka yang sangat gemuk dengan BMI di atas 35 pun masih memiliki peningkatan risiko kematian lebih sedikit yaitu risiko 1,3 kali.

Ray menyatakan bahwa perhatian masyarakat saat ini sangat berfokus pada kelebihan berat badan. Meskipun jelas bahwa kelebihan berat badan adalah masalah nyata, kita juga perlu mewaspadai masalah kekurangan berat badan. Orang berberat badan normal yang mungkin terpengaruh oleh iklan atau meniru para model dapat menurunkan berat badan terlalu banyak sehingga membahayakan kesehatan mereka. 

Kekurangan berat badan seringkali disertai dengan gizi buruk, yang dapat melemahkan tubuh. Jika orang yang kurus itu kemudian sakit parah maka dia hanya memiliki cadangan lemak yang sedikit.

Lingkar pinggang adalah tolok ukur yang lebih baik Menggunakan alat ukur yang tepat untuk menilai berat badan yang sehat sangat penting, kata Ray. “BMI tidak hanya mencakup lemak tubuh tetapi juga massa otot,” katanya. Rasio ini tidak memberikan informasi tentang distribusi lemak tubuh. Keseimbangan lemak dan otot berperan penting bagi kesehatan. Oleh karena itu, menilai risiko kesehatan dengan lingkar perut lebih cocok daripada BMI. Perempuan harus bertujuan untuk memiliki lingkar perut kurang dari 80 cm dan laki-laki kurang dari 90 sentimeter.
—————————–
Sumber: Sissi Cao, Rahim Moineddin, Marcelo L Urquia, Fahad Razak, Joel G Ray. J-shapedness: an often missed, often miscalculated relation: the example of weight and mortality. Journal of Epidemiology and Community Health, March 2014 DOI: 10.1136/jech-2013-203439

Wednesday, 16 April 2014

Buah Danas Dan Wortel

Miris rasanya bila kita melihat, mendengar rakan, keluarga terkena penyakit ini atau yang disebut dengan stroke, bahasa Malaysia adalah kelumpuhan.Kelumpuhan biasanya dialami dari yang ringan hingga yang berat, bahkan akan mengakibatkan kematian.Beberapa penyelidikan mengatakan bahawa, penyakit ini lebih disebabkan oleh penyumbatan pembuluh darah pada otak atau aliran darah yang lain akibat nya darah yang seharusnya lancar mengalir ke seluruh tubuh tersumbat oleh jat atau lemak jahat.

Pola makan yang sangat tidak sihat, atau tidak seimbangnya antara pembakaran oleh tubuh mengakibatkan tersumbatnya aliran darah.Efek dari itu akan sangat berpengaruh pada fikiran manusia, gerak tubuh dan lainnya.Sayangi diri kita dengan pola makan yang sihat dan cukup berolah raga.Pola makan yang baik bagi kita adalah:
  1. Mengurangi makanan yang berkolestrol tinggi.
  2. makan buah dan sayur yang sesuai dengan keperluan tubuh
  3. Berolahraga yang cukup
  4. periksakan kesihatan anda setiap tahun, terutama kadar HDL dan LDL dalam darah kita.
Ada makanan yang diyakini bahkan sudah diteliti oleh para ahli di mana sayur-sayuran atau buah tersebut dapat menguras kadar kolestrol dalam darah, buah atau sayuran tersebut antara lain:

a.Wortel

wortel diyakini dapat menurunkan kolestrol dalam darah kita, bilamana dimakan sesuai dengan anjuran, seperti berat badan kita 70 kg maka dianjurkan makan lobak mentah sebanyak 7 ons per hari, perkara tersebut akan mengurangkan kolestrol dalam darah selam 2 minggu berturut-turut.Hal ini khusus yang sudah terkena Penyakit darah tinggi atau kolestrol berat.

b.Danas

Buah Danas banyak dijumpai di pasar-pasar traditional di Malaysia, sangat baik untuk kesihatan dan dapat menurunkan berat badan.Usahakan makan buah danas selepas makan kerana jat dalam buah Danas sangat keras sehingga bagi yang punya penyakit MAAG atau liver dilarang makan buah danas.

Bahkan ada mitos bagi wanita yang sedang mengandung dilarang makan danas terutama danas muda kerana akan mengakibatkan keguguran.Selain manfaat yang sangat baik danas pun boleh mengakibatkan negatif bagi wanita yang sedang mengandung.Harganya yang murah dan boleh dibeli di mana saja, danas merupakan buah paporit bagi Masyarakat Luar Bandar.

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Tuesday, 15 April 2014

10 Cara Alami Untuk Menurunkan Kolesterol

Banyak orang yang tidak mengetahui fakta, bahwa sebenarnya kolesterol adalah zat penting yang memiliki berbagai fungsi dalam tubuh termasuk untuk sintesis vitamin D dan hormon. Namun, jika kadar kolesterol terlalu tinggi dalam darah, terutama jika kolesterol jahat ( Kolesterol LDL) lebih banyak daripada kolesterol baik (Kolesterol HDL), maka hal ini dapat menyebabkan penumpukan plak di dinding arteri, sehingga mempersempit saluran arteri dan menghambat jalannya aliran darah. Jika dibiarkan terus menerus maka dapat menyebabkan serangan jantung atau stroke.
Cara menurunkan kolesterol
Ada ungkapan lebih baik mencegah daripada mengobati, oleh karena itu ada baiknya juga kita menjaga kadar kolesterol kita sebelum hal-hal buruk seperti serangan jantung dan stroke menyerang.  Dan untuk mengurangi kadar kolesterol yang tinggi kita dapat melakukan cara-cara alami, Berikut ini adalah 10 cara menurunkan kolesterol dengan alami:

1. Kurangi makan makanan berlemak
Makan makanan berlemak dapat meningkatkan kolesterol. Oleh karena itu jika Anda ingin makan, pilihlah daging tanpa lemak. Atau kalau Anda sedang memasak daging, usahakan untuk menghilangkan bagian lemak terlihat dan kalau Anda masak ayam, buanglah bagian kulitnya.
2. Jangan terlalu sering menggunakan minyak goreng dalam memasak
Maksudnya disini adalah bagaimana cara kita memasak makanan kita, alih-alih digoreng, maka cobalah untuk merebus atau memanggang. Anda bisa menemukan banyak resep-resep menarik dengan cara merebus atau memanggang. Jikapun harus menggoreng, jangan memakai minyak goreng yang sudah dipakai berkali-kali.

3. Makan ikan
Asam lemak Omega 3  banyak ditemukan dalam ikan. Asam lemak Omega 3 berguna meningkatkan elastisitas pembuluh darah dan mengurangi pembentukan plak.

4. Berolahragalah secara teratur
Berolahraga secara teratur seperti berjalan dapat meningkatkan kadar kolesterol baik Anda.

5. Jangan merokokBagi Anda para perokok, lebih baik Anda berhenti merokok, karena merokok mengurangi kadar kolesterol baik.

6. Menurunkan berat badan
Kelebihan berat badan dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dan menurunkan kadar kolesterol baik. Kurangilah berat badan Anda.

7. Makan makanan berserat
Serat larut membantu menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh. Buncis dan kacang-kacangan adalah beberapa makanan yang kaya akan kandungan serat.

8. Minum teh hijau
Daripada minum minuman bersoda dan tinggi gula, lebih baik Anda minum teh hijau. Sebuah studi pada hewan dan manusia menunjukkan bahwa teh hijau membantu menurunkan kadar kolesterol jahat.

9. Makan kacang-kacangan
Makan sekitar segenggam kacang per hari, terutama kacang kenari dan almond telah terbukti bermanfaat dalam membantu mengurangi kolesterol karena kaya akan asam lemak omega 3.

10. Makanlah buah-buah dan sayuran yang berwarna-warni
Makan lima porsi dari berbagai buah-buahan dan sayuran berwarna setiap hari memberikan manfaat antioksidan kepada Anda. Alpukat merupakan salah satu contoh buah yang mengandung kolesterol baik.

Itu tadi artikel kesehatan tentang 10 cara alami untuk menurunkan kadar kolesterol. Dengan gaya hidup sehat, maka kolesterol pun dapat di kontrol. Semoga artikel ini bermanfaat bagi Anda semua. Terima Kasih.
 
sumber dari:  http://factsandhealth.blogspot.com/

Kurang Tidur Boleh Tambah Berat Badan

Sekumpulan penyelidik Amerika Syarikat cuba mencabar tanggapan yang menyatakan tidur yang kurang menyebabkan individu mudah kurus apabila mendakwa amalan itu sebaliknya boleh menambah berat badan seseorang.

Sejak bertahun lamanya, pakar berat badan menekankan kepentingan mengambil makanan berkalori rendah dan senaman yang secukupnya.

Namun, kajian terbaru Universiti Chicago menunjukkan faktor ketiga bagi mengawal berat badan - mendapat tidur yang secukupnya pada waktu malam.

Malah, dua kajian yang disiarkan semalam mendapati, sukarelawan yang terbabit dalam penyelidikan dengan tidak mendapat tidur mencukupi, mempunyai sejenis hormon yang kadarnya tinggi dan mencetuskan rasa lapar.

Mereka juga dikesan mempunyai sejenis hormon pada paras rendah yang menyebabkan seseorang itu berasa kenyang.

"Sehubungan itu, kami mengesyorkan mana-mana program pengurangan berat badan turut memasukkan faktor mendapat tidur yang secukupnya sebagai salah tips berguna," kata pakar tidur universiti berkenaan, Dr Esra Tasali, yang turut terbabit menghasilkan kajian itu.

Satu kajian membabitkan 18,000 dewasa yang dikeluarkan bulan lalu oleh Pertubuhan Kajian Obesiti Amerika Utara mendapati, mereka yang menikmati tidur kurang empat jam semalam, adalah 73 peratus lebih mudah untuk obese atau gemuk berbanding mereka yang tidur tujuh hingga sembilan jam lamanya.

Kajian terbaru yang dikeluarkan semalam turut menemui hasil hampir sama apabila membabitkan penyelidikan ke atas 1,024 sukarelawan.

Daripada jumlah, 14.9 peratus responden yang tidur hanya lima jam mencatatkan hormon ghrelin yang meningkatkan selera makan.

Mereka yang kurang tidur turut mencatat penurunan hormon leptin yang menyebabkan seseorang itu berasa kenyang.

Dalam kajian itu, penyelidik mendapati tahap optimum tidur bagi tujuan mengawal berat badan adalah purata 7.7 jam.

"Tindakan mengurangkan waktu tidur hanya membuatkan selera makan meningkat dan makan berlebihan."

sumber dari:  http://e-kesihatan.blogspot.com/

Tips Mengatasi Jantung Koroner

Gaya Hidup SeHat cegah Jantung Koroner , benarkah demikian ? Ya , memang gaya hidup sehat bisa cegah Jantung koroner . Penyakit jantung koroner ( PJK ) adalah penyakit yang menyerang pembuluh darah arteri koroner yang mengalirkan darah ke jantung . PJK dapat berupa serangan jantung mendadak , kematian jantung mendadak , dan penyakit jantung iskemi akibat penyempitan pembuluh darah koroner . Tetapi ada pula serangan PJK tanpa gejala , yang hanya dirasa tak enak di dada . Banyak orang yang meremehkan akn hal ini , sehingga mereka beranggpan mereka sehat sehingga lama – kelamaan berakibat penyakit jantung .

Gaya Hidup SeHat cegah Jantung Koroner , tapi masih saja banyak yang meremehkan gaya hidup ini. Sebelumnya anda harus tau bagaimana PJK itu datang dan bagaiman mencegahnya . PJk terjadi karena pembuluh darah arteri koroner karena banyaknya timbunan lemak , kolesterol dan jaringan ikat pada dinding pembuluh darah . Hal ini terjadi secara perlahan dan dalam waktu yang lama . Jika pembuluh koroner tersumbat , maka otot jantung tidak mendapat pasokan darah dan nutrisi , juga pasokan oksisen yang sangat diperlukan .

Karena hal tersebut mengakibatkan sebagian sel jantung mati , dan kerja otot jantung bertambah . Pada saat itulah penderita PJK merasa nyeri di dada , seperti terasa terhimpit barang berat , seperti diremas dan dipelintir . Nyeri ini dirasakan lebih dari 15 menit . Sebenarnya setiap orang memiliki resiko terserang PJK , baik dari factor keturunan maupun usia , juga jenis kelaminnya . Jika PJK terjadi karena factor keturunan , tidak banyak yang dapat dilakukan , tapi jika factor PJK adalah usia dan jenis kelamin , maka gaya hidup sehat dapat cegah PJK .

Berikut ada beberapa tips untuk mencegah PJK
  • Perhatikan asupan makanan yang anda konsumsi
  • Pilihlah makanan rendah lemak dan rendah kolesterol
  • Makanlah buah – buahan dan sayuran yang berserat tinggi
  • Batasi penggunaan garam pada makanan untuk penderita tekanan darah tinggi, dan bagi penderita diabetes mellitus batasi makanan yang manis
  • Hindari merokok dan jangan minum minuman beralkohol
  • Hindari stress yang berlebih
  • Periksakan diri anda secara teratur ke dokter , ketika anda merasa tidak enak pada dada kiri atau belakan punggung dada.
Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

5 Cara Alami Menambah Kesuburan Wanita

Kesuburan adalah tingkat peluang untuk mendapatkan anak. Pasangan yang subur memiliki peluang memiliki anak tinggi. Pasangan dikatakan tidak subur (infertil) bila setelah setahun usia perkawinan, sang istri masih belum juga hamil meskipun tidak melakukan KB.

Ketidaksuburan disebabkan baik oleh sisi suami, sisi istri maupun keduanya. Namun, dalam artikel ini saya akan memfokuskan pada cara penambahan kesuburan dari sisi istri.

1. Jaga Berat Badan

Terlalu gemuk/kurus dapat menimbulkan gangguan proses ovulasi. Menurut riset, wanita membutuhkan berat badan dengan kandungan lemak 17 hingga 21 persen agar dapat ovulasi secara teratur. Wanita kurus atau kegemukan yang siklus haidnya tidak teratur dapat menjadi lebih teratur dan subur dengan memperbaiki berat badan.

2. Pilih Makanan Organik

Berbagai studi menunjukkan pengaruh negatif insektisida dan pestisida terhadap hormon progesteron. Progesteron adalah hormon yang berfungsi menumbuhkan dan mematangkan sel telur serta menyiapkan dinding rahim bagi kehamilan. Tanpa progesteron, tidak mungkin terjadi kehamilan.

Riset menunjukkan bahwa buaya wanita yang hidup di rawa yang terpolusi DDT memiliki bentuk telur yang rusak dan bermutasi. Meskipun DDT sudah dilarang di Indonesia, buah-buahan impor yang kini membanjiri pasar bukan tidak mungkin mengandung DDT yang berbahaya tersebut. Sejenis estrogen yang disebut xenoestrogen juga terdapat pada beberapa pestisida dan dapat mengganggu keseimbangan hormon wanita.

3. Perbaiki Pola Makan

Kekurangan sejumlah vitamin dan mineral akan mengurangi kesuburan. Vitamin C, E dan B kompleks (terutama B6) sangat penting bagi pembentukan dan pengaturan kerja hormonal. Perbanyak makan buah-buahan dan sayuran yang kaya vitamin dan mineral serta biji-bijan yang mengandung lemak esensial seperti kedelai, kecambah dan kacang tanah.

Makanlah dengan pola makan seimbang dalam komposisi protein, karbohidrat dan lemaknya. Makanan yang tidak seimbang, misalnya terlalu banyak lemak, akan mengganggu keseimbangan hormonal tubuh.

4. Kurangi Stress

Kurangilah beban pikiran yang menimbulkan stress dengan memperbanyak rekreasi, istirahat dan berolah raga. Stress dapat membuat ketidakseimbangan hormonal dalam tubuh sehingga menyulitkan ovulasi.

5. Minum Suplemen/Jamu

Beberapa jenis suplemen/jamu dipercaya dapat meningkatkan kesuburan. Sebagian orang Jawa percaya bahwa kunyit dan asam dapat memperbaiki kerja organ reproduksi wanita. Madu dan bee polen juga diyakini berisi berbagai zat yang bermanfaat bagi kesuburan wanita. Orang Cina memiliki ramuan akar Dong Quai (Ginseng Wanita) yang menguatkan rahim dan melancarkan kerja hormon.

Namun, hati-hati bila mengkonsumsi jamu tradisional, karena seringkali pemrosesannya tidak higienis sehingga mengandung aflatoksin (racun dari jamur tepung yang dapat menyebabkan gangguan fungsi hati/kanker hati).

dipetik dari: http://majalahkesehatan.com/5-cara-alami-menambah-kesuburan-wanita/

Monday, 14 April 2014

Tidur Terlalu Sedikit Boleh Membahayakan Jantung Anda

Tidak cukup tidur boleh meningkatkan risiko anda untuk angin ahmar (strok) dan serangan jantung.

Itulah penemuan para penyelidik Britain yang menganalisa data yang diperoleh dari lebih daripada 470,000 orang dari lapan buah negara, termasuk Amerika Syarikat.

"Jika anda tidur kurang daripada enam jam semalaman dan mengalami tidur yang terganggu, anda 48 peratus lebih berkemungkinan untuk mendapat atau mati kerana sakit jantung dan 15 peratus lebih kemungkinan untuk mendapat atau mati kerana strok," kata Dr. Francesco Cappuccio, dari Warwick Medical School di England, seorang pengarang bersama penyelidikan tersebut, dalam hebahan berita di University of Warwick.

"Corak tidur lewat malam dan bangun awal pagi sebenarnya adalah bom jangka untuk kesihatan kita, jadi anda kena bertindak sekarang untuk mengurangkan risiko anda untuk mendapat penyakit yang mengancam nyawa ini," beliau menambah.

Dr. Michelle Miller, penulis bersama kajian dengan Dr. Cappuccio, menjelaskan dalam hebahan berita itu yang "tidur sebentar kronik menghasilkan hormon-hormon dan bahan kimia dalam badan yang meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit jantung dan angin ahmar , dan keadaan lain seperti tekanan darah dan kolesterol yang tinggi, kencing manis dan obesiti."

Kajian itu telah diterbitkan pada 8 Febuari dalam European Heart Journal.

Segala pergelutan hidup/kerja dalam kehidupan hari ini menyebabkan ramai dari kita menukarkan masa tidur yang berharga dengan bekerja untuk memastikan kita siap semua kerja yang diberikan kepada kita.

"Tetapi dengan berbuat demikian" kata Dr. Cappuccio, "kita meningkatkan risiko mendapat strok atau penyakit kardiovaskular yang mengakibatkan, contohnya serangan jantung."

Mendapat tujuh jam tidur semalaman melindungi kesihatan dan mengurangkan risiko anda untuk mendapat penyakit kronik, nasihat beliau.

dipetik dari: http://e-kesihatan.blogspot.com/

Fenomena kena tindih semasa tidur

Cuma nak kongsi... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih ni.......betulkah kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti tak boleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada...nampak benda-benda pelik-pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainya) .....

kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu...adalah dalam 3-4 kali jugak...masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi tak boleh gerak...kadang- kadang geram, sebab tak boleh gerak.....lepastu 5 minit baru boleh gerak....aku dulu pun takut...memang ingat kena hempap dah...lepas boleh gerak tu seram sejuk jer...

tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nya 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). ...

temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa-masa nak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis) ok, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kita gerak-gerak) stage....otak akan bagi tau badan kita suruh rehat...so, badan kita kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)...... ok, otak kita pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) sahaja yang on....kiranya screensaver lah atau hibernate...

so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang-kadang, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika...before otak activate balik....memang menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full..kadang- kadang partial atau sebahagian sahaja...tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain lumpuh etc....

dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik-pelik) , visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa benda sentuh/hempap dan lain-lain..)

sebab-sebab atau benda-benda yang boleh mentrigger sleep paralysis:
  1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
  2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
  3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni...penat sangat)
  4. stress yang banyak kat otak...masalah keluarga, kewangan bla-bla
  5. pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumah saja, tetiba esok pergi panjat gunung, kayuh basikal..)
  6. orang yang ada penyakit narcolepsy
So jangan lagi kata kena hempap dengan hantu.

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Tempe punya banyak khasiat




Selain itu, tempe juga meningkatkan nilai pengambilan gizi harian kita, seperti kadar vitamin B2, vitamin B12, niasin, dan asam pantorenat.

Sepotong tempe mengandungi berbagai unsur yang berkhasiat seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta komponen antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.

Hasil daripada analisis, gizi tempe menunjukkan kandungan niasin sebanyak 1.13 mg/100 gram berat tempe yang dapat dimakan.

Bukan sahaja senang didapati malahan cara penyediaannya juga mudah. Rasanya amalan memakan tempe untuk menu diet anda amat berbaloi.

Ikuti sepuluh fakta ringkas mengenai pemakanan tempe seperti berikut:
  1. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi dan ia mudah dicerna baik untuk mengatasi diare (Elak keracunan)
  2. Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan mampu menurunkan tekanan darah yang mana elok untuk mereka yang menghidapi darah tinggi.
  3. Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas, baik bagi penderita sakit jantung.
  4. Penderita anemia (masalah berat badan). Anemia dikesan apabila kadar hemoglobin rendah kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.
  5. Anti infeksi. Hasil soal selidik menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko jangkitan kuman.
  6. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol. Jika anda tidak gemar memakan oat, boleh cuba cara ini!
  7. Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser.
  8. Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang berkaitan, baik jangkitan ataupun degeneratif.
  9. Mencegah timbulnya hypertension (Simpton cepat marah).
  10. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis. Dalam erti kata lain, tempe bagus untuk tulang. Jika anda kurang gemar meminum susu, amalkan pengambilan tempe di dalam menu diet anda.

dipetik dari: https://my.entertainment.yahoo.com/

Sunday, 13 April 2014

10 Buah Unik sebagai obat depresi

Triptofan adalah asam amino esensial yang merupakan prekursor untuk serotonin. Serotonin adalah transmiter pada saraf yang berfungsi mengatur nafsu makan, suasana hati, relaksasi dan tidu. Inilah alasannya mengapa triptofan telah digunakan dalam pengobatan insomnia, kecemasan dan depresi. Untuk menjaga tingkat serotonin, Anda bisa melakukan dengan cara alami, yaitu dengan mengkonsumsi buah-buahan yang kaya akan kandungan triptofan. Berikut ini adalah 10 buah yang mengandung triptofan yang bisa digunakan menjadi obat depresi (berdasarkan porsi 100 gram):

Alpukat - 25 mg
Selain menjadi sumber triptofan tertinggi, alpukat juga mengandung protein, folat, dan asam lemak omega 3 yang baik.

Sawo - 23 mg
Banyak orang yang menggambarkan rasa sawo sebagai kombinasi dari labu, ubi jalar dan ceri dengan tekstur daging seperti alpukat. Anda bisa memakannya langsung untuk meningkatkan mood Anda. Buah ini juga mengandung kalsium sehingga baik untuk tulang.

Jambu Biji - 22 mg
Jambu biji sangat baik untuk dikonsumsi wanita hamil. Hal ini dikarenakan kandungan kalium yang membantu mencegah kram kaki, folat yang baik untuk perkembangan otak bayi, dan triptofan yang membantu mencegah depresi pasca melahirkan.

Asam Jawa - 18 mg
Anda tentu pernah makan permen dari bahan asam jawa. Rasa manis dan asam yang unik nya tidak hanya memberikan tubuh Anda manfaat triptofan tetapi juga tiamin, magnesium, potasium, zat besi dan kalsium.

Aprikot
Aprikot - 15 mg
Aprikot adalah buah yang penting di Iran, di Iran dikenal dengan nama Zard-alu. Nama ilmiah buah ini adalah Prunus armeniaca. Aprikot juga mengandung vitamin A dan C, Kalium dan juga serat.

Buah Kiwi - 15 mg
Buah kiwi mengandung folat dan vitamin K dalam jumlah yang tinggi. Selain triptofan yang membantu melawan depresi, kandungan magnesium nya juga membantu membuat saraf dan otot Anda rileks.
American Persimons

Pisang - 15 mg
Pisang memiliki kandungan triptofan yang tinggi.

American Persimmons - 14 mg
Buah American persimmons atau buah kesemek memberikan tubuhlebih dari 100 % AKG vitamin C. Buah ini juga kaya akan zat besi.

Elderberry 
Elderberry - 13 mg
Jika ingin mencari sumber serat, maka buah Elderberry adalah salah satu buah dengan kandungan serat. Buah ini juga mengandung vitamin A, C, dan B6.

Buah Sirsak - 11 mg
Buah sirsak juga kaya akan kandungan triptofan. Biasanya sangat nikmat jika dijadikan jus.

Itu tadi artikel kesehatan tentang 10 buah untuk obat anti depresi. Jika anda sedang depresi maka cobalah untuk makan buah-buah di ata. semoga artikel ini berguna bagi Anda. Terima kasih.

Nutrisi bagi Mengurangkan Risiko Osteoporosis

Amalkan pengambilan berikut bagi mengurangkan risiko osteoporosis:
  1. Kalsium
    Setiap individu dengan osteoporosis memerlukan antara 1,200 hingga 1,500 miligram kalsium setiap hari melalui pemakanan atau pengambilan suplemen kesihatan.Badan hanya dapat menyerap kira-kira 500 miligram kalsium pada satu-satu masa. Oleh itu, pengambilan kalsium perlu dilakukan beberapa kali setiap hari. Beberapa kajian pula menunjukkan pengambilan kalsium yang terlalu banyak memberi kesan buruk kepada kepadatan tulang. Selain hasil tenusu, kekacang dan sayur-sayuran juga menjadi sumber makanan yang kaya dengan kalsium. Di samping pengasidan, pengambilan terlalu banyak kafein juga dikatakan akan menyebabkan pelarutan kalsium di dalam tulang.
  2. Vitamin D
    Penyelidikan terkini menunjukkan pengambilan lebih banyak vitamin D dapat mengurangkan kejadian keretakan tulang sehingga 25 peratus di kalangan warga emas. Selain itu, pengambilan vitamin D juga dapat membantu menguatkan otot memandangkan kebanyakan kes pesakit jatuh adalah akibat otot yang lemah. Penyelidikan di rumah penjagaan warga emas juga menunjukkan penurunan sehingga 72 peratus kes penghuni yang jatuh hasil pengambilan 800 IU vitamin D bersama kalsium setiap hari. Terdapat juga beberapa bukti yang menunjukkan pengambilan suplemen boron, magnesium, zink, tembaga, mangan, silikon, strontium, asid folik, and vitamin B6, vitamin C dan vitamin K (bersama kalsium dan vitamin D) bermanafaat untuk menjaga kepadatan tulang.
  3. Protein berlebihan
    Tiga faktor memainkan peranan penting dalam menentukan kandungan kalsium dalam sistem badan seseorang iaitu pengambilan (makanan), penyerapan dan perkumuhan. Bagaimanapun, pengambilan protein yang terlalu tinggi (makanan) akan menyebabkan peningkatan kekerapan membuang air kecil dan banyak kalsium hilang bersama air kencing seterusnya meningkatkan risiko keretakan tulang akibat kepadatan tulang menurun.
dipetik dari : http://e-kesihatan.blogspot.com/

Petua Lama Untuk Wanita

Dalam masyarakat tradisi Melayu, terdapat banyak petua-petua untuk perawan (anak dara) yang elok diamalkan agar sentiasa dipandang menarik, menawan dan cepat dipinang orang. Ini juga merupakan petua-petua yang boleh diamalkan terus oleh wanita yang telah berkahwin dan telah mempunyai anak. Petua-petua berikut adalah koleksi dari berbagai pengalaman dan tulisan.

1. Bangkit Bersambut

Apabila mahu tidur malam, duduk berlunjur dan rebahkan badan ke tilam tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Apabila mahu bangkit dan tidur, lunjurkan kaki dan bangunlah tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Cecah ibu jari kaki dengan kedua tangan.

2. Wajah Suci

Apabila bangun pagi, jika membasuh muka, elakkan dari mencucinya menggunakan sebarang alat pencuci atau mengesat muka dengan sebarang pengesat. Biarkan air itu kering sendiri pada muka. Jika mengambil air sembahyang pun, usahlah dikesat air itu, biarkan ia kering sendiri. Ini berfaedah mengekalkan kecantikan asli wanita, dan rnenjadikan muka bercahaya dan segar kerana pelembap asli muka tidak dibuang.

3. Menyegarkan Payudara

Apabila mandi, terutamanya di awal pagi, cucurkan air pancuran atau air paip ke atas kedua-dua belah payudara agar payudara sentiasa subur dan segar, tidak mudah jatuh.

4. Taman Semerbak

Mewangi Amalkan memakan makanan yang segar seperti ulam-ulam yang wangi baunya dan sayur-sayuran yang wangi sejak dari perawan. Amalkan sentiasa. Nafas dan badan juga akan menjadi wangi. Petua ini telah diketahui sejak beribu tahun yang lampau.

5. Lubang Jarum

Latih otot penahan kencing, seolah-olah seperti menahan dan hendak buang air kecil, kemutkan berulang-ulang. Kemudian kemutkan pula otot dubur seolah-olah mahu menahan dari buang air besar, berulang-ulang juga. Jika boleh jadikan ia amalan setiap hari.

6. Suara Perindu

Elakkan dari banyak memakan makanan yang pedas-pedas atau yang agak panas. Selalu minum air asam jawa. Berlatih bercakap dengan mengawal nada suara, jangan dilepaskan suara sewenang-wenangnya. Dikatakan bahawa suara perawan adalah bagai bunyi seruling yang merdu.

7. Mengurut Pangkal Bunting Padi

Biasakan mengurut di pangkal betis, iaitu dengan cara menekan dan memicit kawasan antara urat keting dan buah betis. Lakukan selalu, kerana ini baik untuk mempertingkatkan prestasi kepekaan rasa apabila jima'setelah berkahwin nanti.

8. Payudara Montok

Elakkan dari rneniarap di atas lantai sama ada di waktu siang atau malam, kerana meniarap dilantai akan mengendurkan payudara anda.

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Menghilangkan Kutu Rambut

Diperkirakan sekitar 15% anak Indonesia mengalami masalah kutu rambut, serangga kecil tanpa sayap yang mengisap darah manusia lewat kulit kepala. Meskipun kutu rambut tidak menimbulkan masalah kesehatan serius, keberadaannya bisa sangat mengganggu dan menjengkelkan karena menimbulkan gatal terus-menerus di kepala. Prestasi belajar anak pun dapat terancam karena sulit berkonsentrasi.
Kutu rambut sulit ditemukan karena warnanya sangat mirip dengan warna rambut dan ukurannya kecil. Kutu rambut jantan dewasa berukuran sekitar dua milimeter, sedangkan yang betina sedikit lebih besar karena memiliki rongga perut untuk telur-telurnya.

Gejala

Sering menggaruk kepala adalah tanda utama seseorang memiliki kutu rambut. Tapi untuk memastikan keberadaannya, yang paling praktis adalah menghamparkan handuk atau saputangan putih dan meletakkan kepala anak di atasnya, lalu menyisir rambut dengan sisir khusus untuk kutu rambut (serit). Di kampung-kampung orang biasa menyimpan sisir jenis ini, yang biasanya berbilah dua dan bergigi rapat dan kaku. Bila ada kutu rambut, maka kutu dan telur-telurnya yang berwarna putih akan berjatuhan atau menempel di sisir.
Penanganan Alami
  1. Memangkas rambut. Bagi anak laki-laki yang memiliki masalah kutu rambut parah, cara termudah untuk menghilangkannya adalah memangkas rambut sampai plontos. Pencukuran sebaiknya dilakukan di rumah, bukan di tempat pangkas rambut untuk menghindari kemungkinan penularan ke orang lain.
  2. Zat Pembasmi Alami.Meskipun kini sudah tersedia obat-obat kimia pembunuh kutu rambut, sebagian orang masih menyukai cara alami untuk membasminya. Selain tidak selalu efektif, obat kimia bagaimana pun dapat memiliki efek samping bagi tubuh (baca baik-baik aturan pakainya bila Anda menggunakannya). Berikut adalah beberapa bahan alami yang mudah didapat dan efektif menghilangkan kutu rambut:
    • Minyak kayu putih dan jeruk nipis. Campur beberapa sendok minyak kayu putih dengan air perasan jeruk nipis. Gunakan campuran tersebut untuk membasahi rambut, dan pijatlah kulit kepala dan remas-remaslah rambut dengan merata selama beberapa menit. Tutuplah kulit kepala dengan topi mandi plastik dan biarkan cairan bekerja selama satu jam. Kemudian, keramaslah rambut sampai bersih. Sisir rambut dengan sisir khusus untuk membersihkan telur-telur kutu yang masih melekat. Ulangi beberapa kali dalam seminggu sampai anak Anda benar-benar bebas kutu.
    • Minyak kelapa. Minyak kelapa (Jawa: minyak klentik) dapat memasuki saluran pernafasan kutu dan membunuh mereka dengan membuat lemas dan dehidrasi. Sewaktu anak mau tidur, tuangkan minyak kelapa hangat di kepalanya dan remaslah rambut seperti berkeramas. Bungkus kepala dengan topi mandi plastik dan tidurkan anak. Di pagi hari, basuh kepala anak untuk membersihkan minyak. Sisir rambut dengan sisir khusus untuk membersihkan telur-telur kutu yang masih melekat. Lakukan tiga malam berturut-turut. Periksa kembali rambut anak dan ulangi hanya jika diperlukan.
    • Cuka Putih. Cuka putih tidak membunuh kutu, namun efektif membuat telur-telur kutu mudah lepas dari cengkeramannya di rambut.  Selain itu, cuka juga bersifat antiseptik sehingga bisa membersihkan jamur dan bakteri di kepala. Basahi kepala dan kulit kepala anak dengan air cuka. Tutup kepala dengan topi mandi plastik selama 30 menit agar cuka meresap dan bekerja. Sisirlah rambut dengan sisir khusus untuk mengeluarkan kutu dan telur-telurnya. Telur-telur yang sebelumnya sangat lengket di rambut akan dengan mudah berlolosan. Kemudian, keramaslah rambut sampai bersih. Ulangi beberapa kali sampai anak Anda bebas kutu rambut.

Pencegahan

Pencegahan adalah terapi yang paling efektif dan murah.
  • Setelah menyadari anak Anda memiliki kutu rambut, periksa anggota keluarga lainnya dan pastikan tidak ada satu pun anggota keluarga lain yang juga bermasalah kutu rambut. Lakukan penanganan yang sama bila ada anggota keluarga yang terkena.
  • Usahakan untuk tidak berbagi peralatan yang dapat menjadi sumber penularan kutu seperti sisir, topi, handuk, bantal, dll.
  • Jangan menggantung handuk, topi, jilbab dan lain-lain di tempat gantungan yang sama sehingga kutu rambut bisa melompat dari satu barang ke barang lain.
  • Untuk sementara sampai anak dipastikan bebas kutu, pisahkan tempat tidurnya. Kutu dapat melompat dari kepala anak yang satu ke yang lain sewaktu mereka tidur dengan kepala berdekatan.