Saturday, 5 April 2014

Fungsi dan Sumber Vitamin A

Kacang polong

Vitamin A merupakan salah satu vitamin yang dibutuhkan oleh tubuh. Apa saja fungsinya? Dari mana sumber vitamin A?

Fungsi Vitamin A
1. Indera penglihatan
Vitamin A memegang peranan penting untuk pembentukan mata manusia, yang merupakan indera pneglihatan. Vitamin A berperan dalam metabolisme pada lapisan retina paling luar, yang fungsinya untuk menyesuaikan cahaya terang dan gelap.
2. Sistem imun
Selain baik untuk kesehatan mata, vitamin A juga berperan penting dalam sistem imunitas manusia. Vitamin ini dapat berfungsi untuk melindungi tubuh dari infeksi bakteri. Selain itu, vitamin ini mampu meningkatkan antibodi sehingga meningkatkan daya tahan tubuh dari bakteri patogen, virus, dan racun.
3.  Sebagai antioksidan
Beta-karoten merupakan salah satu bentuk vitamin A, yang termasuk antioksidan. Karena sifat antioksidannya, beta-karoten mampu menangkal radikal bebas yang membahayakan tubuh. Selain itu, antioksidan juga berhubungan dengan proses penuaan pada sel kulit.
Sumber Vitamin A
Vitamin A dapat bersumber dari hewan maupun tumbuhan. Sumber vitamin A yang berasal dari tumbuhan bisa berupa sayur-sayuran dan buah-buahan. Sedangkan sumber vitamin A dari hewan dapat berasal dari keju, minyak ikan kod, susu, dan telur. Adapun buah-buahan bervitamin A contohnya wortel, pepaya, semangka, dan sebagainya. Sedangkan sayur-sayuran sumber vitamin A di antaranya bayam, broki, dan kacang ercis.
Sayur-sayuran Sumber Vitamin A

1. Bayam
Bayam tak hanya mengandung zat besi, tetapi juga vitamin A. Dalam 100 gram bayam mengandung vitamin A 469 µg. Bayam biasa dibuat sebagai sayaur berkuah. Selain itu, bayam juga bisa diolah menjadi keripik yang disebut keripik bayam.
2. Brokoli
Selain bayam, brokoli juga mengandung vitamin A. Brokoli mengandung vitamin A sebanyak 4% per 100 gram. Brokoli biasa direbus atau dikukus sebagai cara pengolahannya. Brokoli juga kerap dijadikan sebagai campuran masakan sayur.
3. Kacang polong
Kacang polong atau kacang ercis adalah tanaman yang menghasilkan sayuran berupa biji yang berawana hijau. Jenis sayuran ini biasa dimanfaatkan sebagai bahan dalam masakan sup dan salad. Selain itu, kacang ercis juga biasa dimanfaatkan sebagai bahan campuran untuk masakan nasi goreng dan fuyonghai. Dalam 100 gram kacang ercis mengandung vitamin A dengan kadar 5%.
4. Kale
Selain bayam, brokoli, dan kacang ercis, kale juga merupakan salah satu sayuran yang mengandung vitamin A. Kale satu spesies dengan sayuran brokoli. Daun sayuran ini berwarna ungu atau hijau.

sumber dipetik dari:-http://www.artikelkesehatan.net/

Belajarlah Cara Menangani Rasa Lapar

Belajar bagaimana menangani rasa lapar amat penting untuk memastikan berat badan terkawal. Rasa lapar merupakan perkara normal bagi seseorang yang cuba menghadkan pengambilan makanan. Walau bagaimanapun, anda disarankan untuk mengetahui punca sebenar rasa lapar tersebut sama ada disebabkan faktor psikologi atau fizikal dan mengetahui bagaimana untuk mengatasinya.

Ramai antara kita yang makan ketika lapar. Sungguhpun tidak benar-benar lapar, namun mereka tetap cenderung mengambil makanan mengikut jadual makan yang telah dibiasakan sejak kecil lagi. Makan yang berpunca faktor psikologi merupakan satu lagi penyakit atau tabiat makan berlebihan ketika seseorang bersedih. tertekan malah gembira. Tahukah anda, lapar disebabkan faktor psikologi amat berbahaya kerana ia mempunyai pengaruh dan pembangkit nafsu makan anda!

Cuba fikir kembali, apa yang menyebabkan anda makan secara berlebihan dan bagaimanakah cara menghentikan tabiat tersebut? Apa yang anda harus lakukan demi memastikan perhatian anda tidak hanya terarah pada makanan semata-mata?

Sungguhpun lapar, namun percayalah anda masih mempunyai jalan untuk mengatasinya. Antara langkah yang dapat anda ambil adalah dengan membanyakkan mengambil makanan yang rendah kandungan lemak kerana ia lebih cepat dicerna dan mengundang rasa lapar berbanding makanan yang tinggi kalorinya. Bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk mengawal supaya makanan yang diambil tidak keterlaluan.
  1. Pastikan setiap hidangan harian anda mempunyai kandungan protein dan makanan rendah lemak. Perbanyakan kudapan ringan seperti 'popcorn', kismis atau kekacang sementara menunggu waktu makan sebenar. Makanan sebegini membantu anda berasa kenyang tanpa meningkatkan kadar kalori dalam tubuh secara keterlaluan.
  2. Selain itu, anda juga boleh memperbanyakkan pengambilan sayur dan buah-buahan segar yang kaya dengan kandungan serat dan tinggi kandungan airnya. Kalau boleh, jadikan makanan jenis ini sebagai snek sehari-hari terutamanya anda ketika perut terasa lapar.
  3. Rasa lapar yang keterlaluan menyebabkan anda cenderung makan melebihi kuantiti yang sepatutnya. Jadi untuk mengelakkannya, anda dinasihatkan makan sebelum perut benar-benar lapar. Kebanyakan kita berpendapat golongan wanita cenderung makan berlebihan sekembalinya mereka dan tempat kerja. Nafsu makan akan melonjak tatkala menyediakan makanan buat keluarga, apatah lagi anda sememangnya benar-benar lapar ketika itu. Jadi, sebagai langkah mengawal diri, anda dinasihatkan untuk mengisi perut terlebih dahulu dengan mengambil yogurt rendah lemak atau buah-buahan sebelum pulang ke rumah.
Tip ni juga boleh diamalkan sebelum anda keluar menghadiri kenduri-kendara atau majlis makan mengelakkan anda terpesona dengan deretan makanan lazat yang terhidang di atas meja santapan.

Skala 'The Hunger-Satiety Rating Scale', petikan dari buku Why Weight? A Guide to Ending Compulsive Eating (author: G. Roth, New York, NY: Penguin Books, 1989) mungkin boleh memberi penjelasan tentang tahap kelaparan seseorang.

Kenyang
10 = Kenyang keterlaluan paling maksimum, anda terdedah pada penyakit
9 = Kenyang keterlaluan maksimum, anda perlu longgarkan kancing seluar
8 = Kenyang keterlaluan, rasa sesak dan senak
7 = Sangat kenyang seolah-olah terlebih makan
6= Kenyang, anda rasa selesa

Neutral
5 = Selesa, anda tidak lapar
4 = Rasa lapar mula menunjukkan tanda
3 = Lapar, sedia untuk makan
2 = Sangat lapar anda tidak mampu memberi tumpuan

Lapar
1 = Kebuluran, anda akan rasa pening

Perhatikan skala di atas dan kenali di mana tabiat pemakanan seharian anda. Anda disarankan makan ketika berasa skala 4 iaitu tatkala rasa lapar mula menunjukkan tanda dan berhenti makan di skala bernombor 6. Ingat, jangan menahan lapar atau membiarkan perut menunggu lama. Kudaplah apa-apa sahaja yang kurang kalori atau rendah lemak untuk mengisi perut anda!

sumber dipetik dari:-http://e-kesihatan.blogspot.com/

Khasiat beberapa jenis buahan

KHASIAT BEBERAPA JENIS BUAH-BUAHAN

1. Khasiat Buah Anggur:
  • Anggur mengandungi nilai nutritif yang besar, memperbaiki darah dan menghaluskan bahan pejal, selepas memakan anggur, elakkan dari meminum air kerana ia akan menyebabkan serat
  • Jika anda dijangkiti demam denggi makanlah anggur hitam dan kemudian minum air 100 Plus dengan segera menawar virus denggi
2. Khasiat Epal
  • Kandungan vitamin C buah epal rendah, tetapi ia mengandungi asid sitrik, tannin pottasium dan magnesium, zat besi dan fosforos serta pectin. Mengandungi antioksida dan flavonoids yang membantu menurunkan risiko penyakit barah, angin ahmar dan sakit jantung
3. Khasiat Lemon
  • Baik untuk sakit kepala disebabkan oleh suhu panas. kepeningan. tekak perit, muntah-muntah dan loya. Untuk menghilangkan sakit kepala gosokkan dahi anda dengan kulit lemond.
4. Khasiat Pisang
  • Pisang mengandungi kuantiti kanji yang besar dan ini baik untuk penyakit gastrointestinal tract. Pisang yang masak elok dimakan tetapi tidak pisang mentah, kerana jika dimakan ia mungkin membahayakan kesihatan
5. Khasiat Tembikai
  • Tembikai mengandungi banyak air, menghilangkan dahag, juga mengandungi glutathione yang menggalakkan sistem kekebalan.
  • Ia mengandungi kalium dan vitamin C. Ia juga merupakan sumber lycopene, Membersih dan mengalihkan bahan padat cair, melembabkan bahagian otak dan seluruh badan. Dicerna dengan lebih mudah dan meningkatkan kemungkinan untuk gemuk. Ia adalah ubat diuretik yang baik yang membantu pengalihan nephroliths
6. Khasiat Oren
  • Ambilkan 2 hingga 4 biji oren dalam sehari dapat membantu menjauhkan selsema, mencegah dan melarutkan batu buah pinggang dan menjanjikan kadar kolestrol yang lebih rendah.
SELAMAT MENCUBA

" HEBAT, SESUNGGUHNYA HEBAT "

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Atasi masalah bibir kering

Bibir kering dapat disebabkan oleh banyak faktor, diantaranya adalah kurangnya meminum air putih serta kebiasaan merokok. Bibir yang kering akan membuat penampilan anda kurang selesa, sehingga dapat menurunkan keyakinan diri.

Namun,bagi anda yang menderita bibir kering,anda tidak perlu risau kerana di sini kami akan memberikan tips dan cara mengatasi bibir kering yang boleh anda cuba.

Mentega
Mengoleskan mentega pada bibir dapat membantu proses pemulihan bibir kering. Ini kerana mentega memiliki kandungaan asam lemak yang dapat memulihkan keadaan kulit yang kering.

Tomato
Menggunakan hirisan tomat untukmemijat bibir juga boleh anda lakukan untuk menanggulangi bibir kering.

Timun
Selain tomata,anda juga dapat memanfaatkan timun untuk mengatasi bibir kering anda.

Madu
Selain membuat bibir anda menjadi merah, madu juga bermanfaat untuk menyembuhkan bibir yang mengalami kekeringan. Caranya adalah dengan mengoleskan sedikit madu sampai merata pada permukaan bibir yang kering.

Air putih
Bibir kering dapat disebabkan oleh kurangnya meminum air putih. Oleh kerana itu, bila anda mengalami bibir kering, banyak-banyaklah minum air putih. Dengan minum lebih banyak air putih secara rutin, akan membantu melembabkan bibir anda sehingga terhindar dai masalah bibir kering.

Selamat mencuba!

Tanda Bahaya Serangan Jantung Akan Menyerang Anda

Ini harus menjadi perhatian bagi Kita semua, kebanyakan orang tidak menyadari kalau mereka memiliki penyakit jantung, hingga saatnya mereka terkena serangan jantung untuk yang pertama kali. Serangan Jantung atau dalam istilah medisnya disebut Infark miokard, bisa terjadi ketika adanya plak yang menyumbat aliran darah ke otot  jantung , sehingga otot jantung menjadi mati. Hal ini biasanya disertai dengan nyeri dada luar biasa.

Ada banyak faktor yang dapat menyebabkan serangan jantung, seperti usia, keturunan, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, obesitas, pola makan yang buruk, konsumsi alkohol, stres, dan kurangnya aktivitas fisik.

Dan untuk mengetahui potensi serangan jantung sesegera mungkin, Anda bisa mempelajari tanda bahaya serangan jantung akan menyerang Anda berikut ini :

Cepat Lelah & Sesak Napas

Tanda yang pertama kali dirasakan adalah Kelelahan dan sesak napas. Kelelahan dan sesak napas adalah cara tubuh untuk memberitahu bahwa Anda butuh istirahat, tapi bisa juga menjadi tanda adanya masalah jantung sebagai respon terhadap tekanan ekstra pada jantung Anda. Jika Anda cepat lelah atau letih tanpa sebab, Anda wajib waspada.

Berkeringat Sepanjang Hari

Jika Anda berkeringat lebih dari biasanya, terutama jika Anda tidak berolahraga atau aktif, bisa jadi ini adalah tanda peringatan dini adanya masalah jantung. Jantung harus berkerj keras memompa darah melalui arteri tersumbat, sehingga tubuh Anda akan berkeringat lebih banyak agar menjaga suhu tubuh tetap stabil. Jika Anda sering mengalami keringat dingin atau kulit lembab dan dingin, maka Anda harus berkonsultasi dengan dokter Anda.

Gangguan pencernaan, Mual & Muntah

Seringkali orang mulai mengalami gangguan pencernaan ringan dan masalah pencernaan lainnya sebelum serangan jantung. Jika Anda mengalami gangguan pencernaan ini menandakan bahwa sesuatu yang lain sedang terjadi.

Rasa Nyeri di Dada, Dada Sesak

Rasa nyeri dan dada sesak merupakan tanda umum dari serangan jantung. Orang-orang yang telah mengalami hal ini merasakan seperti ada tekanan yang kuat pada dada mereka. Jika Anda mengalami Nyeri atau sesak di dada, ada baiknya Anda berkonsultasi dengan dokter.

Rasa Sakit di Bagian Tubuh Lainnya


Adanya rasa nyeri dan sesak pada daerah tubuh lainnya atau rasa tidak nyaman pada salah satu atau kedua lengan, perut, bahu, punggung, tenggorokan, bagian rahang.

Jika Anda memiliki risiko terkena serangan jantung atau penyakit jantung, maka Anda harus mulai memperhatikan pola  atau gaya hidup Anda, mulailah berolahraga yang menyehatkan jantung, lakukan manajemen stress, dan makan makanan bergizi.

sumber dipetik dari:-http://factsandhealth.blogspot.com/

Friday, 4 April 2014

10 Buah dan 10 Sayuran yang mengandung Beta-Karoten

Beta-karoten adalah salah satu karotenoid, yaitu pigmen alami dalam tanaman. Bersama dengan Alpha-karoten, Gamma-karoten, dan Beta-cryptoxanthi , semuanya dikonversi menjadi vitamin A dalam tubuh yang diperlukan untuk menjaga kesehatan mata, paru-paru, tulang, kulit, sistem kekebalan tubuh, dan pembentukan protein.

Penelitian telah menunjukkan bahwa mereka yang makan sedikitnya empat porsi buah dan sayuran kaya akan beta -karoten segar setiap hari dapat menurunkan risiko terkena penyakit jantung dan kanker tertentu. Hal ini juga telah ditemukan untuk membantu mencegah degenerasi makula terkait usia dan dosis tinggi dapat menurunkan sensitivitas kulit terhadap matahari.
Buah Melon Kaya Beta-Karoten

Para ahli juga mengatakan bahwa beta - karoten hanya mungkin bermanfaat bila dikonsumsi secara alami bukan dalam bentuk suplemen. Bahkan, studi awal telah menunjukkan bahwa suplemen dapat meningkatkan risiko kanker paru-paru pada perokok.

Dan untuk setiap 100 gram buah dan sayuran dibawah ini terdapat jumlah beta-karotennya dalam satuan mcg atau mikogram, inilah 10 Buah dan 10 Sayuran yang paling banyak mengandung Beta-Karoten:

Buah:
  1. Blewah - 2020 mcg
  2. Aprikot - 1094 mcg
  3. Buah Ceri - 770 mcg
  4. Buah Markisa - 743 mcg
  5. Jeruk Keprok - 686 mcg
  6. Pisang - 457 mcg
  7. Mangga - 445 mcg
  8. Jambu Biji - 374 mcg
  9. Semangka - 330 mcg
  10. Pepaya - 276 mcg
Sayuran:
  1. Daun Anggur - 16.193 mcg
  2. Kale - 9226 mcg
  3. Lobak - 6952 mcg
  4. Wortel - 6391 mcg
  5. Sayur Sawi - 6299 mcg
  6. Daun Dandelion - 5854 mcg
  7. Bayam - 5626 mcg
  8. Selada - 5225 mcg
  9. Daun Sup - 5054 mcg
  10. Labu - 4226 mcg
sumber dipetik dari:-http://factsandhealth.blogspot.com/

Tips: Cara Mengatasi Rambut Rontok Secara Alami

Selain masalah kutu rambut, rambut juga dapat mengatasi masalah lainnya, seperti rambut rontok. Apa yang menyebabkan kerontokan rambut? Bagaimana cara mengatasi rambut rontok secara alami?

Penyebab Rambut Rontok

Kekurangan nutrisi dapat menyebabkan kerontokan pada rambut. Di samping itu, stres dan depresi juga termasuk pemicu terjadinya rambut rontok. Kurang terawatnya rambut dan penggunaan bahan kimia secara berlebihan pada rambut juga dapat mengakibatkan rambut rontok.

Rambut rontok juga dapat terjadi karena faktor hormon. Tidak seimbangnya hormon dapat mengakibatkan rambut rontok. Selain faktor hormon, rambut rontok juga dapat terjadi karena faktor keturunan.

Cara Alami Mengatasi Rambut Rontok

Kerontokan pada rambut bisa diatasi dengan menggunakan bahan-bahan alami seperti berikut ini.

1. Lidah buaya
Lidah buaya merupakan tanaman yang telah dikenal bermanfaat untuk kesehatan rambut. Salah satu manfaatnya yaitu untuk mengatasi masalah rambut rontok. Cara penggunaannya, cuci lidah buaya hingga bersih kemudian buka dan ambil lendir lidah buaya tersebut. Gunakan lendir lidah buaya untuk dioleskan ke rambut. Selanjutnya, biarkan kurang lebih 30 menit. Setelah itu, bilas rambut dengan air bersih. Lakukan secara rutin untuk memperoleh hasil maksimal.

2. Minyak kelapa
Minyak kelapa mengandung antioksidan yang bermanfaat dalam memperbaiki kerusakan pada kutikula. Minyak kelapa juga dapat berguna untuk melembutkan rambut. Cara penggunaannya, oleskan minyak kelapa pada rambut atau dengan menggunakan sisir yang telah dicelupkan ke dalam minyak kelapa. Pastikan olesan minyak kelapa meresap dari ujung hingga akar rambut. Letakkan handuk pada rambut secara tertutup. Diamkan selama lebih kurang 30 menit. Setelah itu, cuci rambut kemudian keramas seperti biasa.

3. Alpukat
Sediakan buah alpukat lalu haluskan. Buah alpukat yang telah dihaluskan oleskan pada rambut. Biarkan dalam waktu kurang lebih setengah jam. Setelah itu, cuci dengan air bersih lalu keramas seperti biasa.

4.  Telur
Rambut manusia tersusun dari protein. Oleh karena itu, rambut membutuhkan asupan protein agar tetap sehat. Telur yang merupakan bahan makanan yang mengandung protein dapat dimanfaatkan untuk mengatasi rambut rontok. Caranya, kocok telur lalu oleskan pada rambut. Lakukan seperti cara penggunaan minyak kelapa untuk mengatasi rambut rontok.

5. Teh hijau
Seduh teh hijau kemudian biarkan dalam waktu semalaman. Setelah itu, oleskan seduhan teh hijau pada rambut kemudian bilas lalu keramas seperti biasanya.

Itulah beberapa bahan alami untuk mengatasi rambut rontok. Demikian artikel kesehatan tentang tips cara mengatasi rambut rontok secara alami.

sumber dipetik dari:-http://www.artikelkesehatan.net/2013/12/tips-cara-mengatasi-rambut-rontok.html
 

Minuman Berkarbonat Jejaskan Kesihatan

Minuman berkarbonat memang popular dalam kalangan masyarakat. Tidak kira musim, minuman menjadi hidangan terutamanya apabila berkunjung ke premis makanan segera. Datang dengan pelbagai jenama minuman berkarbonat menjadi hidangan apatah lagi pada musim perayaan.

Biar apa jenamanya, secara umum, kandungan minuman berkarbonat adalah sama banyak gula.

Selalunya soal kesihatan dan aspek pemakanan sering dipinggirkan seketika pada musim perayaan. Walaupun tahu minuman berkarbonat tinggi kandungan gulanya, kebanyakan kita menghidangkannya kepada keluarga mahupun tetamu tanpa rasa bersalah.

Tarikan iklan yang menceritakan 'keasyikan' menikmati minuman ringan dan berkarbonat memang sukar dilawan.

Malah, lebih membimbangkan, minuman berkarbonat juga menjadi antara daya penarik utama di kantin sekolah, termasuk sekolah rendah.

Sedar atau tidak, kanak-kanak akan menjadi mangsa kerana kealpaan kita. Kanak-kanak antara golongan paling suka minum minuman berkarbonat hingga kadangkala ada yang langsung menolak apabila diberikan air kosong. Jika minum pun hanya seteguk dua, itupun selepas dipaksa.

Kajian mendapati, pengambilan minuman ringan dan berkarbonat yang berlebihan akan menyumbang kepada masalah kesihatan, terutama berlebihan berat badan dan obesiti.

Minuman berkarbonat sebenarnya tidak mengandungi zat, tetapi banyak kalori yang datang daripada gula. Banyak bukti saintifik menunjukkan ia ada kaitan langsung dengan pertambahan berat badan.

Masalah pertambahan berat badan ini menjadi satu faktor risiko kepada penyakit kencing manis di kalangan orang dewasa muda. Pertambahan berat badan ini adalah proses yang sentiasa berlaku sebagaimana peningkatan usia. Gabungan dua faktor ini juga mendedahkan seseorang kepada risiko serangan jantung dan strok.

Obesiti membimbangkan

Masalah obesiti di kalangan kanak-kanak kini mencecah tahap membimbangkan. Kanak-kanak yang minum satu tin minuman berkarbonat (325 mililiter) setiap hari mempunyai lebih kurang 10 peratus tenaga berbanding kanak-kanak lain. Tenaga ini (yang datang daripada gula), jika tidak digunakan, akan disimpan dalam badan sebagai lemak.

Kajian yang disiarkan dalam jurnal General Dentistry mendapati, tabiat minum minuman berkarbonat boleh meningkatkan masalah kerosakan dan pereputan gigi.

Pakar Pemakanan Institut Jantung Negara (IJN), Ho Shiau Fen, mengakui hakikat ini.

Bukan gula saja yang menjadi faktor menyebabkan kerosakan gigi, tetapi kandungan asid dalam minuman berkarbonat boleh melemah serta mengikis lapisan enamel (lapisan luar) pada gigi. Ini mempercepatkan proses pereputan gigi.

"Mengikut saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pengambilan gula tidak boleh melebihi 10 peratus daripada keperluan kalori seseorang. Sebagai contohnya, jika keperluan kalori seseorang itu adalah 2000 kalori, jumlah gula yang boleh diambil adalah kurang daripada 200 kalori, iaitu kira-kira 10 sudu teh gula.

Jumlah ini termasuk gula tersembunyi. Ini adalah jumlah yang diperoleh daripada setiap makanan kita, sama ada dalam teh, kopi atau makanan yang bergula ketika bersarapan, makanan sarapan, makanan tengah hari, sajian minum petang dan makan malam.

"Satu tin minuman berkarbonat mengandungi antara enam hingga 10 sudu teh gula. Ini bermakna, jika kita minum satu tin minuman berkarbonat, kita sudah mencapai sukatan gula daripada yang disarankan.

"Masalah pengambilan gula yang terlalu banyak biasa berlaku pada musim perayaan. Boleh dikatakan setiap rumah menghidangkan minuman berkarbonat. Itu belum mengambil kira kandungan gula dalam kek, biskut atau hidangan lain," katanya.

Ramai orang menganggap tidak mengapa untuk minum satu tin minuman berkarbonat, asalkan ia diiringi beberapa gelas air kosong. Mereka percaya air kosong akan 'mencairkan' kepekatan minuman berkarbonat.

Hakikatnya, anggapan ini salah dan perlu diperbetulkan segera. Tidak kira berapa banyak air kosong diminum, kandungan gula daripada minuman berkarbonat yang masuk ke dalam badan tetap sama. Tetap melebihi tahap keperluan harian kita. Masalah ini bertambah buruk dengan pengambilan makanan manis seperti kek dan biskut hari raya.

Untuk mengurangkan kuantiti gula diambil, kurangkan pengambilan minuman berkarbonat adalah cara paling praktikal.

Ini boleh dibancuh atau dicampur dengan air kosong dan dikongsi minum beramai-ramai. Bagaimanapun, jika air dibancuh dihabiskan sendirian, kandungan gula yang masuk ke badan tetap sama, iaitu antara enam hingga 10 sudu teh.

Di kalangan kanak-kanak pula, terlalu banyak minum minuman berkarbonat menyebabkan mereka kurang minum air kosong atau minuman berkhasiat seperti susu. Selain gula, kebanyakan minuman kola memasukkan kafein sebagai penambah rasa. Kafein adalah 'bahan perangsang' yang membuatkan kita ketagih untuk minum lebih banyak dan kerap.

Banyak kajian mendapati, kafein meningkatkan pengeluaran kalsium daripada tulang, menyebabkan kita terdedah kepada masalah reput tulang atau osteoporosis jika diambil dalam jangka masa panjang.

Justeru, jika dapat, pada musim perayaan ini elak mengambil terlalu banyak minuman berkarbonat, sebaliknya gantikan dengan pilihan lain seperti teh atau jus buah-buahan.

Malangnya, budaya orang kita yang menerima saja minuman dihidang tuan rumah boleh memburukkan keadaan, terutama di kalangan pesakit kencing manis.

Dalam hal ini, Ho menyarankan pesakit berterus terang dengan tuan rumah atau meminta minuman lain (pilihan terbaik adalah air kosong) sebagai pengganti. Malah, sebagai tuan rumah juga, kita mesti prihatin keadaan kesihatan tetamu.

Ibu bapa juga perlu mendidik anak mengenai keburukan meminum terlalu banyak minuman berkarbonat.

Pada masa sama, mereka juga mesti menjadi teladan kepada anak dengan mengamalkan minum banyak air kosong.

sumber dipetik dari:-http://e-kesihatan.blogspot.com/

Panduan atasi dagu berlapis

Pasti ada antara kita semua agak risau memikirkan masalah Dagu Berlapis. takut nanti akan mencacatkan penampilan wajah. Ialah ada yang mempunyai badan yang agak kurus, tetapi mengalami masalah dagu yang berlapis. Ini pasti merisaukan kita semua, tak kira lelaki atau perempuan kerana dagu amat penting kerana memberi bentuk & keindahan pada wajah. Cuba bayangkan bagaimana bentuk muka kita tanpa dagu? Macam manalah agaknya rupa kita kalau tak berdagu ye?

Cuba anda perhatikan dagu anda di hadapan cermin. Hakikatnya kita tidak boleh menukar dagu kita melainkan dengan menggunakan teknik moden seperti pembedahan atau suntikan botox, namun apa yang kita sebagai orang biasa ni boleh buat, dengan hanya berusaha agar dagu kita tidak berlapis? Pasti anda tertanya-tanya, bagaimana boleh terjadinya dagu berlapis? Dagu berlapis bukan saja terbentuk daripada kesan makan berlebihan. Banyak faktor lain yg membantu, menyumbang dan menyebabkan ianya terjadi termasuk cara duduk dan berjalan yang tidak betul.

Ada beberapa panduan utk menjaga bentuk dagu kita :
  1. Cuba jangan membongkok atau tunduk ketika duduk, berdiri atau berjalan. Pastikan belakang tegak mendagu sentiasa.
  2. Jaga pemakanan supaya tidak berlebihan. Orang gemuk lebih mudah mendapat dagu berlapis.
  3. Urut dagu menggunakan pergerakan dari bawah ke atas. Urutan boleh membantu mengetatkan otot & merangsang peredaran darah.
  4. Lakukan senaman dagu & leher bila ada waktu yang terluang. Waktu yg terbaik ialah pagi sebaik bangun dari tidur, malam ketika menonton tv atau ketika di pejabat.
Senaman Dagu
  1. Berdiri tegak dan lihat ke hadapan. Menggunakan belakang telapak tangan, lakukan pergerakan menyepak bergilir2 dgn tangan kiri & kanan. Lakukan sebanyak 40 kali.
  2. Berdiri tegak dan lihat ke hadapan. Jelirkan lidah sepanjang yg boleh. Ulangi sebyk 10 kali. Pasti kita akan alami kesannya kerana otot di bahagian leher akan berasa tegang & ketat.
  3. Menggunakan otot muka & leher, cuba angkat bahagian bawah bibir melewati bibir atas sejauh yg boleh. Ulangi sebanyak 10 kali.
Apakata mulai hari ini kita lakukan senaman dagu ini. Jangan tunggu lagi. Jadikan ianya sebagai amalan dan rutin harian kita. Selamat mencuba!

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

7 Khasiat dan Manfaat Buah Markisa Untuk Kesehatan

Tubuh kita sangat membutuhkan asupan vitamin. Karena tubuh tidak bisa menghasilkan vitamin, maka kita dapat memperolehnya dari buah-buahan. Passiflora edulis atau yang dikenal dengan nama buah markisa sejatinya adalah buah asli dari Amerika Selatan, biasanya kulit dari buah ini berwarna ungu gelap atau kuning cerah, dan rasanya sangat unik dan menyegarkan.
Buah markisa sering dibuat sebagai jus atau sering dicampurkan pada minuman-minuman buah lainnya agar rasa minuman semakin menarik. Ada juga yang membuat selai dari buah markisa. Buah markisa mempunyai banyak sekali manfaat untuk kesehatan, Berikut ini 7 khasiat dan manfaat buah markisa bagi kesehatan :

Buah Markisa Kaya akan Serat: Buah markisa mengandung serat yang tinggi, sehingga sangat baik untuk kesehatan pencernaan. Biji dari buah ini pun bisa dimakan karena mengandung serat. Jadi bagi Anda yang saat ini sedang mengalami sembelit, Anda dapat mengkonsumsi buah markisa sebagai pencahar ringan.

Buah Markisa Kaya Antioksidan: Cobalah Anda lihat warna kulit markisa yang mencolok khas buah-buah yang kaya antioksidan. Antioksidan bertugas untuk menghambat pertumbuhan sel-sel kanker dalam tubuh. Buah markisa memiliki air dan antioksidan yang larut dalam lemak. Salah satu antioksidan utama yang ditemukan dalam buah ini adalah beta-karoten.

Buah Markisa Sangat Baik bagi Penderita Asma: Bagi Anda penderita asma, markisa adalah buah yang dapat menenangkan serangan asma. Selain mengandung vitamin C, buah markisa juga memiliki efek yang memblokir histamin yang menyebabkan gejala asma.

Buah Markisa Memiliki Efek Relaksasi: Setelah penat seharian di kantor dan menjalankan berbagai rutinitas lainnya, cobalah Anda minum segelas jus markisa dingin. Jus markisa dapat membuat saraf-saraf dan pikiran Anda menjadi lebih tenang dan rileks.

Buah Markisa Sangat Baik Bagi Penderita Insomia: Ini kabar baik bagi Anda yang sering mengalami Insomia. Buah Markisa ternyata membuat efek mengantuk pada sistem saraf manusia sehingga membuat perasaan menjadi lebih tenang dan rileks. Jadi tidak ada salahnya malam ini Anda mencoba segelas jus markisa sebelum pergi tidur.

Buah Markisa adalah Sumber Nutrisi yang Baik: Seperti yang dijelaskan oleh paragraf sebelumnya, buah markisa adalah sumber vitamin C yang baik, Satu porsi buah markisa 100 g (3,5 ons) mengandung 30 mg vitamin C. Vitamin C adalah vitamin antioksidan yang berguna untuk meningkatkan kekebalan tubuh. Satu porsi 100 g buah markisa mengandung 1275 IU vitamin A. Vitamin A sangat baik untuk kesehatan penglihatan mata kita dan membantu dalam melawan infeksi, membuat kulit sehat dan cerah dan membantu pertumbuhan sel. Buah markisa juga mengandung kalium, ada sekitar 348 mg dalam 100 g. Kalium adalah mineral yang sangat baik untuk kesehatan jantung manusia dan membantu fungsi jantung, aliran dan tekanan darah dalam tubuh. Selain kalium, buah markisa juga mengandung zat besi, magnesium dan kalsium.

Buah Markisa sangat baik Dikonsumsi Orang yang Sedang Diet: Anda sedang diet? maka buah-buah merupakan hal yang wajib Anda konsumsi, dan bisa memilih markisa untuk diet Anda. Kenapa? Karena markisa memiliki kalori yang rendah, hanya 97 kalori per 100 g! Buah markisa juga rendah sodium dan lemak. Buah markisa juga mengandung karbohidrat dan gula alami dalam jumlah yang baik. Nutrisi dalam buah ini bekerja menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh. Kandungan serat yang tinggi pada buah ini membuat Anda kenyang.

Itu tadi manfaat-manfaat kesehatan yang bisa didapat dari buah markisa, Anda bisa memulai untuk mengkonsumsi buah markisa sebagai sumber nutrisi dengan cara mencampurkannya dengan bahan makanan lain atau mengkonsumsinya secara langsung.

sumber dipetik dari:-http://factsandhealth.blogspot.com/

Thursday, 3 April 2014

Tips Cara Mengatasi Wajah Berminyak | Perawatan Kulit

cara mengatasi wajah berminyak? Kondisi kulit wajah yang berminyak dapat mengurangi rasa percaya diri. Kulit berminyak merupakan penyebab munculnya jerawat. Hal ini karena pori-pori kulit tertutup oleh minyak yang terdapat pada permukaan wajah.

Wajah yang berminyak dapat mengurangi rasa percaya diri. Selain itu, kondisi ini juga merupakan penyebab jerawat. Bagaimana

Penyebab Wajah Berminyak
  1. Produksi hormon berlebihan. Wajah berminyak dapat disebabkan karena produksi hormon yang berlebihan dalam tubuh. Pada masa puber terjadi peningkatan produksi hormon. Maka dari itu, tak heran bila banyak remaja yang memiliki masalah kulit wajah.
  2. Pola makan. Minyak dapat disebabkan karena garam atau gula berlebih dalam tubuh. Makanan yang berlebihan juga tak baik bagi kesehatan.
  3. Keturunan. Faktor keturunan juga bisa menjadi salah satu faktor penyebab wajah berminyak.
Cara Mengatasi Wajah Berminyak

1. Tomat

Tomat dapat bermanfaat untuk mengatasi wajah berminyak. Caranya, sediakan irisan tomat, lalu tutupi pada wajah. Lakukan cara ini sebelum tidur.

2. Mentimun

Cara penggunannya seperti tomat, yaitu diiris lalu ditempelkan ke wajah sebelum tidur. Cara lainnya, parut timun lalu campur dengan sedikit air. Saring menggunakan kain tipis untuk mendapatkan sarinya. Atau jika ada blender, haluskan dengan blender. Gunakan air mentimun tersebut sebagai olesan wajah. Caranya, oles air sari mentimun dengan menggunakan kapas secara merata. Untuk hasil yang lebih baik bisa ditambahkan minyak zaitun dan sedikit air perasan jeruk nipis.

Setelah itu, biarkan kira-kira 20-30 menit lalu cuci muka hingga bersih dengan menggunakan air hangat. Mencuci muka dengan air hangat dapat bermanfaat untuk menghilangkan lemak yang terdapat pada kulit wajah. Selanjutnya, ambil handuk lalu celupkan ke dalam air dingin. Setelah itu, peras handuk kemudian usapkan pada wajah yang sudah dibilas dengan air hangat. Kegunaan air dingin dalam cara ini yaitu untuk merapatkan kembali pori-pori yang terbuka karena air hangat.

3. Seledri

Seledri dapat bermanfaat untuk mengurangi minyak pada wajah. Caranya, sediakan daun seledri secukupnya, kemudian potong-potong kecil. Selanjutnya, masukkan potongan daun seledri tersebut ke dalam air mendidih. Biarkan air rendaman seledri kira-kira 15-20 menit. Selanjutnya, biarkan hingga dingin. Setelah itu, oleskan air rebusan seledri ke wajah. Biarkan hingga meresap dan menggering. Selanjutnya, bilas dengan menggunakan air sampai bersih. Lakukan cara ini dua hari sekali.

4. Bedak dingin

Selain tomat, mentimun, dan seledri, mengatasi wajah berminyak juga bisa dengan menggunakan bedak digin. Bedak dingin ada yang berbentuk tepung dan ada juga yang berbentuk bulatan kecil. Untuk bedak dingin yang berbentuk bulat, ambil dua bulatan lalu hancurkan dengan menggunakan sedikit air. Setelah itu, oleskan bedak tersebut pada wajah sampai rata sebelum tidur. Biarkan hingga pagi, setelah itu cuci wajah dengan air bersih.

sumber dipetik dari:-http://www.artikelkesehatan.net/

Coklat Gelap Mungkin Lebih Sihat Daripada Jus Buah-buahan Untuk Jantung Sihat: Kajian Coklat

supplements for healths
Lupakan sebentar jus buah - coklat mungkin satu cara yang lebih baik untuk meningkatkan kesihatan anda, mengikut satu penyelidikan baru.

Coklat gelap dan koko mempunyai lebih banyak kandungan antioksida daripada jus buah, menurut satu kajian yang dikeluarkan dalam Chemistry Central Journal.

Produk-produk coklat juga mempunyai lebih banyak polifenol dan flavanol yang baik untuk jantung, kajian tersebut dapati. Berita baik ini tidak termasuk minuman koko panas, yang mana ia telah diproses.

"Apabila mencari satu snek manis, coklat gelap mungkin, malah, menjadi pilihan paling sihat anda," kata Suzanne Steinbaum, seorang pakar kardiologi di Lenox Hill Hospital di Manhattan.

Beliau tidak terperanjat dengan penemuan tersebut, sambil menyatakan bahan antioksida tersebut mengekalkan arteri dalam keadaan terbaik dan membantu mencegah penyakit jantung.

Kajian yang dikendalikan oleh Hershey Co. itu, membandingkan serbuk koko dan produk berasaskan serbuk buah dan jus. Koko berada di atas pada skala antioksida di atas serbuk beri biru (blueberry), kranberi dan delima.

Perbezaan antara jus buah delima dan coklat gelap tidak begitu nyata, nyata penyelidik-penyelidik tersebut.

Walaupun begitu, coklat gelap masih melebihi jus-jus lain dalam ujian antioksida itu.

Biji koko boleh dikatakan sebagai satu 'buah adi' dan produk-produk daripada ekstrak biji koko, seperti serbuk koko semulajadi dan coklat gelap, boleh dikatakan sebagai 'makanan hebat,'" kata penyelidik-penyelidik itu.

Coklat gelap lama telah dicanangkan untuk faedah kesihatannya, termasuk merendahkan tekanan darah.

Tetapi peminat-peminat coklat, hati-hati: Kesihatan anda tidak bergantung kepada tarikan zaman kanak-kanak ini semata-mata.

sumber dipetik dari:-http://e-kesihatan.blogspot.com/2011/02/coklat-gelap-mungkin-lebih-sihat.html

Keajaiban "Berwudhu"

Mantan Menteri Besar Kelantan, sedang berwudhu
"Dan dirikan solat. Sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan-perbuatan keji dan mungkar"

(Al-Ankabut: 45)

Apakah keajaiban di sebalik kita berwudhu'? Kini telah ramai pakar perubatan moden yang mengkaji kebaikan berwudhu'

Wudhu merupakan senjata orang mukmin.Allah berfirman:

"Hai orang-orang yang beriman,apabila kamu hendak mengerjaka solat maka basuhlah mukamu dan tanganmu hingga ke siku dan sapulah kepalamu dan basuh kakimu ke dua-dua mata kaki, jika kamu junub maka mandilah, jika kamu sakit atau dalam perjalanan dalam kembali dari tempat buang air atau menyentuh perempuan, lalu kamu tidak memperoleh air, maka bertayamumlah dengan tanah yang baik, sapulah mukamu dan tanganmu dengan tanah itu. Allah tidak hendak menyusahkan kamu tetapi dia hendak membersihkan kamu dan menyempurnakan nikmat-Nya bagimu, supaya kamu bersyukur"

(Al-Mai'dah:6)

Wudhu' tidak hanya sekadar membersikan anggota badan yang zahir dan bukan sekadar menyucikan badan yang dilakukan secara berulang kali setiap hari. Pengaruh kejiwaan dan kemuliaan rohani dan dirasakan seorang muslim setelah berwudhu' lebih besar daripada hanya sekadar diungkapkan dengan kata-kata, terutama apabila dia telah melakukan wudhu' dengan sempurna dan baik.

Wudhu' memiliki peranan yang besar bagi kehidupan seorang muslim kerana wudhu' akan menjadikannya sselalu sedar dan bertenaga dalam hidupnya. Perkara ini sebagaimana dinyatakan sabda Nabi S.A.W yang diriwayatkan oleh Muslim:-

"Siapa yang berwudhu', dengan sempurna, maka dosa-dosanya keluar dari badan hingga ada yang keluar dari bawah kukunya."

"Siapa yang berwudhu' kemudian dia menyempurnakan dengan membasuh kedua-dua tangan, wajahnya, menyapu kepalanya dan kedua telinga, lalu dia berdiri melaksanakan solat wajib, maka dosanya diampuni pada hari itu. Dosanya diampuni selama dia menjaga kemana kakinya berjalan, menjaga apa yang dipegang tangan yang didengar telinga, yang dilihat matanya dan selama dia mencegah dirinya terjerumus ke dalam keburukan."
(H.R Ahamad dari Abu Umamah)

Membasuh anggota wudhu' yang berfungsi menghilangkan debu di badan tertentu tidak diragui lagi manfaatnya sangat besar bagi kesihatan secara umum. Hal ini disebabkan oleh anggaota badan sepanjang hari selalu dihinggap jutaan bakteria yang berasal dari setiap ruang cubic udara. Bakteria selamanya menyerang badan melalui kulit dan di tempat-tempat yang terbuka.Hal ini dengan berwudhu', dengan berwudhu' bakteria akan hilang dengan sendiri dari permukaan kulit yang di sirami dengan air, terutama apabila diiringi dengan memijak-mijak secara baik dan menyiramkan air secara merata seperti yang diajar oleh Rasulullah S.A.W, sehingga setelah berwudhu' tidak ada lagi kotoran dan bakteria yang melekat di badan, kecuali Alllah S.W.T menghendakinya .

a) Berkumur-kumur

Kajian moden menetapkan berkumjur-kumur dapat menjaga mulut dan kerongkong dari radang dan menjaganya dari terjadi radang gusi. Hal ini keraan berkumur-kumur berfungsi memelihara gigi dan menbersihkannya dari sisa-sisa makanan yang masih melekat. Manfaat lain yang sangat penting adalah dapat menguatkan sebahagian urat wajah dan menjaga kebersihannya. Hal ini merupakan sesuatu latihan penting yang telah dikenali oleh para pakar pendidikan olah raga.
Latihan ini juga bermanfaat mencipta ketenangan jiwa bagi seseorang, apabila dia benar-benar dalam keadaan menggerakkaan urat-urat mulutnya ketika berkumur-kumur.

b) Membasuh hidung

Kajian yang dilakukan sekumpulan doktor di Universiti Alexandria menetapkan ppada umumnya, orang-orang yang erwudhu' secara berterusan hidungnya bersih dari debu, kuman dan bakteria. Sebagaimana diketahui jika kita membersihkan lubang hidung dari tempat-tempat yang biasanya menjadi sarang bakteria dan kuman, lalu dibersihkan secara berterusan, maka akan menjadikan lubang hidung bersih dan aman daripada gangguan radang dan kuman. Hal ini berpengaruh kepada kesihat badan sacara keseluruhan kerana menumpuknya bakteria di lubang hidung dapa menyebabkan bahaya bagi anggota badan lain.

c) Mambasuh wajah dan kedua-dua tangan

Membasuh wajah dan kedua-dua tangan hingga kedua-dua siku memiliki manfaat yang sangat besar dalam menghilangkan debu dan bakteria, lebih-lebih lagi dalam keadaan menghilangkan peluh dari permukaan kulit. Air wudhu' juga berfungsi membersihkan kulit dari kandungan minyak yang tersimnap dari kelenjar kulit. Pada umumnya, kelejar kulit dari kandungan minyak yang tersimbap menjadi tempat yang baik bagi pembiakan kuman.So, kalau kita dah basuh InsyaAllah dah bersih

d) Kedua-dua belah kaki

Adapun membasuh kedua-dua kaki sambil memerhati dengan baik akan menciptakan perasaan tenagn dan nyaman kerana di kakilah terletak semua urat yang berhubungan dengan seluruh anggota badan. Apabila seseorang berwudhu' dengan melihat kedua-dua kakinya dengan penuh perhatian, dia seolah-olah melihat anggota badannya secara bersama. Perkara inilah antara sebab yang akan memberikan perasaan tenang dan nyaman bagi setiap muslim setelah berwudhu'

Subaahanallah!
Maha Suci Allah yang tiada sia-sia akan penciptaan-Nya..

Tahu tak macam mana nak kurangkan masalah selsema atau flu?

Hasil kajian doktor mengesahkan bahawa dengan berkumur-kumur dengan air setiap kali dapat mengatasi diserangnya penyakit kesejukan dan demam selsema. Walaupun dalam wudhu' tu sunat tetapi ianya amat bermanfaat. Cuba bayangkan semua benda rukun yang telah Allah tetapkan,
Subhanallah...

Kepala dari sesuatu perkara ialah Islam, tiangnya adalah solat dan puncaknya adalah jidad
(H.R. At-Tirmizi)

Semoga kita tetap beristiqamah menunaikan apaa yang telah difardhukan ke atas kita.

Wallahua'lam...


Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Apa Makna Warna Urin Anda?

Air seni atau urin Anda dapat menjadi pembawa kabar mengenai tubuh Anda. Setiap kali Anda buang air kecil, Anda berkesempatan untuk mempelajari kabar apa yang hendak disampaikannya. Kabar itu dapat merupakan kabar yang ringan yaitu mengenai apakah tubuh Anda mendapatkan cukup cairan (hidrasi) dan dapat juga kabar yang berat yaitu adanya masalah di tubuh Anda. Air seni yang bening kekuningan sampai gelap mungkin merupakan indikasi berapa banyak cairan yang Anda ambil dibandingkan dengan yang Anda keluarkan. Semakin banyak minum dan semakin sedikit berkeringat maka semakin jernih air seni Anda, dan sebaliknya. Jika air seni Anda mulai berwarna aneh maka penyebabnya mungkin adalah faktor lain.

Bening

Jika air seni Anda benar-benar bening seperti air hujan, Anda terlalu banyak minum. Sebagian orang minum belasan gelas air setiap hari karena menyangka hal itu baik bagi mereka. Bagaimana pun, sesuatu yang berlebihan tidak baik. Overhidrasi dapat meluruhkan garam-garam dalam tubuh. Meminum obat diuretik (obat yang memaksa tubuh untuk mengeluarkan kelebihan cairan) juga dapat membuat urin Anda berwarna jernih karena terlalu sering dikeluarkan.

Kekuningan

Urin yang normal berwarna kekuningan karena adanya pigmen yang disebut urokrom. Air seni yang bernuansa kekuningan seperti bensin menunjukkan bahwa Anda terhidrasi dengan baik. Bila warnanya sedikit pekat seperti madu murni, Anda perlu lebih banyak minum.

Kecoklatan

Jika air seni Anda berwarna kecoklatan, Anda mungkin sangat kurang minum. Tetapi jika warnanya tetap kecoklatan meskipun Anda cukup minum, hal itu bisa menjadi indikasi masalah di hati. Penyakit di hati atau empedu menyebabkan sejumlah garam yang harusnya diproses dan dibuang melalui tinja tertahan dalam darah dan akhirnya dibuang melalui urin. Penderita penyakit hati yang berat dapat memiliki urin berwarna coklat. Air seni berwarna gelap kecoklatan harus dites di laboratorium untuk mengonfirmasi apakah ada masalah di hati.

Kemerahan

Air seni berwarna kemerahan mungkin karena makanan atau obat yang Anda makan. Limbah pengolahan beberapa makanan dan obat dapat dibuang melalui air seni dan menyebabkan warnanya menjadi kemerahan. Namun, warna kemerahan juga dapat mengindikasikan adanya darah di dalam air seni, yang berarti ada yang tidak beres dalam saluran kemih, ginjal, kandung kemih, prostat atau uretra Anda. Masalah tersebut dapat berupa infeksi, batu di ginjal atau kandung kemih atau kanker. Jika air seni Anda kemerahan dan juga keruh, kemungkinan ada infeksi di sistem kemih Anda.

Selain warna, air seni juga dapat terlihat lebih berbusa/berbuih dari biasanya. Air seni yang lebih berbusa dapat disebabkan oleh tekanan yang lebih besar saat buang air kecil atau keberadaan protein. Protein dalam urin bisa mengindikasikan masalah ginjal.

Air seni dapat menjadi sarana pemantauan awal atas kondisi tubuh Anda. Bila Anda memiliki air seni yang berwarna tidak normal, Anda perlu berbicara dengan dokter untuk segera mendapatkan analisis urin. Jangan abaikan kabar yang disampaikan urin Anda!

sumber dipetik dari:-http://majalahkesehatan.com/apa-makna-warna-urin-anda/

Cara mudah bersihkan alat solek


Penggunaan berus mekap menjadikan aplikasi mekap lebih mudah selain dapat membantu memberi sentuhan profesional dan semula jadi. Justeru, adalah penting untuk memberi perhatian khusus kepada alat kecantikan ini kerana berus yang baik dapat membantu menjiwatkan wang dan masa anda.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:
  • Tanggalkan lebihan warna yang terdapat pada berus anda menggunakan tisu lembut.
  • Basuh berus anda (biarkan paip terbuka) selama lebih kurang 1-2 minit atau selama masa yang diambil untuk melembapkannya.
  • Letakkan sedikit pembersih berus ke telapak tangan atau bahagian belakang tangan anda dan pusarkan berus tadi. Pusarkan sehingga semua kotoran hilang dari berus tadi.
  • Basahkan berus di bawah paip air yang terbuka dengan permukaan bulu berus menghadap ke bawah. Kemudian, dengan lembut perahkan bulu tersebut sehingga lembap. Pastikan anda tidak menarik / memerah bulu berus itu terlalu kuat. Elakkan mengalirkan air terlalu banyak pada simpai logam (laras berus), yang mana akan membuatkan pelekat pada laras berus terbuka dan bulu pada berus menjadi longgar.
  • Sekali lagi picit/perah perlahan bulu berus tadi untuk menanggalkan lebihan air.
  • Bentangkan berus rata atau berbulu dengan kedudukan sedikit ke bawah (menegak sedikit) dan letakkan ia di atas tuala kapas dan biarkan ia kering semlaman.

Selamat mencuba!

Wednesday, 2 April 2014

Amalan Pemakanan Yang Kurang Baik Boleh Merendahkan IQ Kanak-kanak

Diet yang banyak makanan telah diproses ketika berusia tiga tahun dikaitkan dengan IQ lebih rendah ketika berusia lapan tahun setengah.

Diet yang tinggi lemak, gula dan makanan telah diproses merendahkan IQ kanak-kanak, rumus satu kajian. Laporan itu berkata tabiat pemakanan pada usia tiga tahun membentuk prestasi otak apabila ia menjadi lebih berusia.

Diet yang banyak makanan telah diproses ketika berusia tiga tahun dikaitkan secara langsung dengan IQ lebih rendah ketika berusia lapan tahun setengah, menurut satu kajian berpusat di Bristol terhadap ribuan kanak-kanak Britain.

The Avon Longitudinal Study of Parents and Children telah membuat pemerhatian terhadap kesihatan dan kesejahteraan jangka masa panjang kira-kira 14,000 kanak-kanak.

Makanan terutamanya yang kaya dengan vitamin dan nutrien telah membantu meningkatkan prestasi otak apabila kanak-kanak membesar, nyata laporan Journal of Epidemiology and Community Health.

Para penyelidik berkata diet kanak-kanak kecil itu boleh mengubah tahap IQ pada zaman kanak-kanak nanti, sekalipun tabiat pemakanan diperbaik dengan peningkatan umur.

"Ini mencadangkan bahawa sebarang kesan kognitif/kelakuan berkaitan dengan tabiat pemakanan dalam awal alam kanak-kanak mungkin berterusan hingga ke zaman kanak-kanak, walaupun ada perubahan berikutnya pada pengambilan makanan," nyata tulisan tersebut.

Semasa kajian, ibu bapa menjawab soal selidik yang memperincikan jenis-jenis dan kekerapan makanan dan minuman yang diberikan kepada anak-anak mereka apabila mereka berusia tiga, empat, tujuh dan lapan tahun setengah.

Setiap peningkatan satu mata dalam markah kajian corak pemakanan (satu rekod pengambilan lemak terproses) dikaitkan dengan kemerosotan 1.67 mata IQ.

Otak membesar pada kadar paling pantasnya semasa tiga tahun pertama kehidupan.

"Ia adalah mungkin pemakanan yang baik sepanjang tempoh ini boleh menggalakkan pertumbuhan optimum otak," tambah laporan itu.

Pengarah penyelidikan The School Food Trust, Michael Nelson, berkata: "Dengan kira-kira 23 peratus daripada kanak-kanak yang mula bersekolah terlebih berat atau obes, ia adalah sangat jelas bahawa pilihan yang menyihatkan dalam perkembangan awal mereka itu adalah memberi mereka kebaikan, bukan sahaja untuk mengekalkan berat yang sihat semasa mereka membesar, tetapi sebagaimana bukti ini menunjukkan, ia juga untuk meningkatkan kebolehan mereka untuk mencapai keputusan yang baik di sekolah.

"Penemuan ini juga menunjukkan pentingnya membantu semua yang terlibat dengan perkembangan awal kanak-kanak untuk mendapat maklumat dan nasihat yang mereka perlukan berkenaan pemakanan yang baik."

Definisi makanan telah diproses: makanan yang telah dirawat secara khusus (contohnya pengeringan, pembekuan, pengetinan) untuk menjadikannya tahan lama, memperbaik rupanya atau menjadikannya lebih mudah digunakan.

sumber dipetik dari:-http://e-kesihatan.blogspot.com/

Pakai kanta lekap hiasan boleh jadi buta

Pemeriksaan mata adalah penting sebelum seseorang mengambil keputusan untuk memakai kanta lekap. Ramai dikalangan kita sering mengambil mudah pemakaian kanta lekap sehingga meningkatkan risiko mereka untuk mendapat penyakit mata yang kronik akibat jangkitan kuman dan akhirnya menyebabkan mereka menjadi buta. Kanta lekap adalah alternatif kepada pemakaian kaca mata bagi mereka yang inginkan kebebasan dari terikat dengan kaca mata. Namun begitu tahap kesihatan individu perlu di nilai agar tidak menjadi bebanan kepada di kemudian hari.

Kanta lekap tidak harus dipakai individu yang menghidap masalah mata seperti konjunktivitis kronik, blefaritis, jangkitan kuman dan mata kering, selain pesakit diabetes, HIV positif dan penyakit berjangkit lain di samping individu yang mempunyai tahap kebersihan diri yang rendah. Pemakaian kanta lekap dikalangan golongan ini akan mengakibatkan mereka mudah mendapat jangkitan kuman.

Kanta lekap tidak salah untuk digunakan bagi tujuan kecantikan,namun ianya perlulah dipakai setelah kita pastikan kesihatan dan kebersihan diri pada tahap terbaik. Majlis Optik Malaysia berkata, sekiranya individu itu tidak mematuhi aturan pemakaian kanta lekap maka ada kemungkinan besar mereka akan terdedah kepada komplikasi berbahaya. Komplikasi paling berbahaya adalah terjadinya jangkitan kuman pada bahagian kornea mata yang disebut ulser kornea dan boleh mengakibatkankan buta. Pengguna kanta lekap harus mengambil tindakan cepat dengan menghentikan penggunaannya jika mata menjadi merah, berasa sakit serta penglihatan menjadi kabur dan perlu berjumpa doktor mata kerana rawatan segera diperlukan bagi mencegah buta.

Kesimpulannya pemakaian kanta lekap perlulah disertakan dengan tahap pengetahuan berkenaan kebersihan dan kesihatan yang baik. Tiada guna seseorang individu itu kelihatan cantik tetapi akhirnya mengakibatkan mereka menderita sepanjang hayat. Besar tanggungjawab penjual kanta lekap untuk menerangkan kepada pesakit mengenai risiko pemakaian kanta lekap.

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/

Cara Mengobati Sakit Gigi Secara Tradisional


Sakit gigi dapat menyebabkan penderitanya terganggu dalam melakukan aktivitas. Apa penyebabnya? Bagaimana cara mengobati sakit gigi secara tradisional?

Penyebab Sakit Gigi

1. Karies gigi

Karies gigi merupakan suatu penyakit infeksi yang menyebabkan kerusakan pada struktur gigi. Gigi yang tersusun atas berbagai macam mineral dapat mengalami karies gigi apabila email gigi mengalami kekurangan mineral. Adapun penyebab karies gigi yaitu sisa makanan yang mengandung gula atau susu yang melekat pada email gigi.

2. Erosi gusi

Menggosok gigi terlalu keras dapat menyebabkan erosi gusi. Erosi gusi dapat menimbulkan rasa nyeri/ngilu ketika makan dan minum yang asam, dingin, atau asam. Kondisi ini biasanya tak langsung disadari karena hal ini terjadi dalam waktu yang lama. Agar terhindar dari erosi gusi, rawat gigi secara baik-baik, memakai sikat gigi dengan bulu yang halus dan lembut.

3. Gigi longgar

Gigi longgar dapat disebabkan karena benturan keras pada gigi. Gigi longgar juga bisa disebabkan karena penyakit gusi seperti periodontitis atau gingivitis.

4. Infeksi kanal akar gigi

Infeksi kanal akar gigi dapat menimbulkan rasa perih dan nyeri. Terkadang gigi yang terkena infeksi sampai keluar darah dan nanah. Bahkan, nanah tersebut seperti terjebak dalam akar gigi dan berada di dalam tulang rahang penderitanya secara terus menerus sehingga menyebabkan tersebarnya bakteri ke aliran darah.

Cara Mengobati Sakit Gigi Secara Tradisional

1. Bawang merah

Bawang merah memiliki kandungan zat anti bakteri sehingga dapat bermanfaat untuk melawan bakteri yang terdapat pada gigi. Cara penggunaannya yaitu dengan mengunyah bawang merah selama lebih kurang 3 menit dalam sehari. Lakukan cara ini secara rutin sampai nyeri pada gigi berkurang bahkan lenyap.

2. Bawang putih

Cara tradisional berikutnya untuk mengobati sakit gigi yaitu menggunakan bawang putih. Cara penggunaanya, sediakan 1-2 siung bawang putih, tumbuk halus, kemudian campur dengan garam secukupnya, kemudian taburkan pada gigi yang sakit. Untuk menambahkan efeknya, kunyah 1 siung bawang putih setiap pagi.

3. Jeruk limau

Jeruk limau mengandung banyak vitamin C yang baik untuk kesehatan gigi dan gusi. Buah ini berkhasiat untuk mencegah gigi berlibang, menghentikan pendarahan pda gusi, mengatasi nyeri ketika sakit gigi, dan mencegah pembentukan plak.

4. Biji apukat

Sediakan biji alpukat kemudian sangrai. Tumbuk halus biji alpukat yang telah disangrai sampai menjadi bubuk. Selanjutnya, tabur biji alpukat yang telah dihaluskan ke gigi yang sakit, kemudian tutup dengan menggunakan kapas.

5. Cengkeh

Cara mengobati sakit gigi berikutnya yaitu dengan menggunakan minyak cengkeh. Khasiat minyak cengkeh yaitu dapat mengatasi sakit gigi dan mengurangi infeksi pada gigi. Hal ini karena cengkeh mengandung zat antiseptik. Cara penggunaannya, oleskan minyak cengkeh pada bagian gigi yang terasa sakit.

sumber dipetik dari:-http://www.artikelkesehatan.net/2013/12/cara-mengobati-sakit-gigi-secara-tradisional.html

CT Scan Dapat Membantu Diagnosis Gout


Ditulis oleh dr Salma

Gout adalah penumpukan kristal asam urat di dalam dan sekitar sendi yang menyebabkan peradangan dan nyeri yang tajam. Diagnosis gout ternyata lebih rumit daripada yang selama ini diketahui. Metode standar untuk memeriksa gout adalah dengan menyedot cairan dari sendi yang terkena dengan sebuah jarum, lalu hasilnya dicek di laboratorium untuk mencari kristal asam urat. Tes ini dikenal sebagai aspirasi jarum.

Ternyata tes ini tidak seakurat yang dibayangkan. Dalam sebuah studi terbaru oleh Mayo Clinic, pemindaian sinar-X yang dikenal sebagai Dual Energy Computed Tomography (DECT) menemukan bahwa sepertiga pasien yang dinyatakan negatif dari hasil tes aspirasi jarum ternyata positif memiliki penyakit ini. CT scan dapat membantu ahli rematologi untuk mendiagnosis dan mengobati pasien gout dengan obat yang tepat.

Penelitian ini menguji penggunaan DECT dalam menemukan kristal asam urat di sekitar sendi pada semua spektrum gout. DECT biasanya digunakan oleh urolog untuk membedakan batu ginjal berbasis asam urat dengan yang berbasis kalsium.  Para peneliti menemukan bahwa CT scan jenis ini bekerja sangat baik dalam mendeteksi gout pada pasien yang pernah mengalami beberapa serangan yang mirip gout tapi hasil tes aspirasi jarumnya negatif. Setelah CT scan menemukan bagian-bagian yang tampaknya seperti kristal asam urat, aspirasi yang dipandu ultrasound dapat mengambil sampel di bagian-bagian tersebut untuk diuji di laboratorium.

Prosedur ini terutama bermanfaat pada pasien yang mungkin telah salah didiagnosis memiliki rheumatoid arthritis atau jenis artritis lain sehingga mendapatkan pengobatan yang sama sekali berbeda dan seringkali tidak efektif. Selain itu, prosedur ini dapat menyingkirkan penyakit asam urat pada pasien-pasien lain yang memiliki gejala serupa–tetapi bukan gout– seperti keluhan kronis di siku atau sistem tendon Achilles.
“Penelitian ini tidak dimaksudkan untuk menunjukkan bahwa CT scan harus menjadi tes pertama yang digunakan untuk menemukan gout”, kata Tim Bongartz, M.D., ahli rematologi di Mayo Clinic. “Aspirasi jarum sudah bekerja dengan baik dalam banyak kasus, dan penelitian menunjukkan CT scan tidak efektif sebagai alat diagnostik pada pasien yang mendapatkan serangan gout pertama”, katanya . Dalam beberapa kasus gout akut, aspirasi jarum menemukan kristal asam urat, namun CT scan tidak.

Gout dahulu digambarkan sebagai penyakit orang kaya, tapi kini dapat menimpa semua orang dari semua lapisan masyarakat. Pria lebih mungkin untuk mengembangkan gout, tetapi risiko perempuan meningkat setelah menopause, ketika kadar asam urat mereka mendekati pria. Pengobatan gout biasanya melibatkan obat-obatan dan perubahan pola makan. Diagnosis gout yang akurat sejak dini sangat penting agar pasien mendapatkan obat yang tepat, yang berbeda dengan obat-obatan untuk artritis inflamasi. Perubahan pola makan yang tepat dapat membantu mencegah serangan gout selanjutnya dan penyebaran penyakit ke sendi-sendi lainnya.
————–
Referensi:
Tim Bongartz, et. al, “Extended report: Dual-energy CT for the diagnosis of gout: an accuracy and diagnostic yield study”. Annals of the Rheumatic Diseases, March 2014 DOI: 10.1136/annrheumdis-2013-205095

sumber dipetik dari:-http://majalahkesehatan.com/

5 Bahan Makanan yang Mengandung Sumber Karbohidrat

Bahan Makanan Sumber Karbohidrat
Karbohidrat merupakan zat gizi penting bagi tubuh. Karbohidrat merupakan sumber energi. Selain itu, karbohidrat juga memberikan rasa kenyang. Adapun bahan makanan yang mengandung karbohidrat tak sebatas nasi saja, masih banyak sumber karbohidrat dari bahan makanan lainnya. Apa saja bahan makanan yang mengandung karbohidrat?

nasi sumber karbohidrat
Ada sejumlah bahan makanan yang mengandung karbohidrat. Bahan makanan ini sering kali digunakan sebagai makanan pokok.

Bahan Makanan Sumber Karbohidrat

1. Beras

Beras merupakan bahan baku untuk membuat nasi. Beras mengandung glukosa, yang merupakan salah satu jenis karbohidrat. Bahan makanan yang berasal dari padi ini seringkali diolah menjadi berbagai macam olahan makanan, seperti nasi, bubur, ketupat, dan sebagainya.

2. Jagung

Selain beras, jagung juga merupakan sumber karbohidrat. Selain nasi, jagung juga merupakan bahan makanan pokok di beberapa wilayah Indonesia, seperti Nusa Tenggara dan Madura. Jagung biasa diolah menjadi nasi jagung, bubur jagung, dan blendung. Selain itu, jagung juga dapat dimanfaatkan untuk membuat tepung, yaitu tepung maizena.

3. Singkong

Tak hanya beras dan jagung saja, singkong juga termasuk sumber karbohidrat. Singkong mengandung karbohidrat kompleks yang merupakan jenis karbohidrat yang memerlukan waktu lebih lama dalam proses pencernaan. Dengan begitu, mengonsumsi singkong dapat memberikan rasa kenyang lebih lama. Dulu, ketela pohon ini adalah makanan pokok masyarakat Indonesia. Dulu singkong diolah menjadi gaplek sebagai makanan pokok orang Indonesia. Kini telah banyak berbagai makanan berbahan baku singkong, seperti getuk, tiwul, keripik singkong, dan sebagainya.

4. Sagu

Bahan makanan sumber karbohidrat berikutnya yaitu sagu. Selain nasi dan jagung, sagu juga meruakan makanan pokok Indonesia, khususnya warga Maluku dan Papua. Sagu berasal dari pengolahan teras batang rumbia. Sagu yang dikonsumsi biasa berupa papeda (semacam bubur). Sagu juga dapat dibuat mie.

5. Gandum

Bahan makanan berikutnya yang mengandung karbohidrat yaitu gandum. Tepung terigu yang merupakan hasil olahan gandum dapat dibuat berbagai macam makanan, seperti roti, mie, kue, dan sebagainya.

sumber dipetik dari:-http://www.artikelkesehatan.net/2013/12/bahan-makanan-sumber-karbohidrat.html

Tuesday, 1 April 2014

Petua Hilangkan Kelemumur di Kepala

Kelemumur adalah pengelupasan berlebihan sel-sel kulit mati dari kulit kepala. Kelemumur bukan organisma seperti kutu, tetapi hanya kulit mati yang terkumpul pada kulit kepala. Sel-sel kulit mati dan mengelupas adalah perkara biasa dan normal. Tetapi pada sesetengah orang ia menjadi berlebihan. Apabila disertakan dengan kemerahan dan kerengsaan kelemumur boleh menjadi gejala dermatitis seborrheic atau psoriasis.

Kelemumur juga boleh disebabkan oleh keadaan yang lain:

Kulit berminyak. Ramai orang percaya bahawa kelemumur adalah disebabkan oleh kulit kepala kering. Walau bagaimanapun, kelemumur juga ditemui di kulit kepala berminyak. Lapisan minyak berlebihan pada kulit kepala boleh kering, menebal dan menjadi serpihan dalam bentuk kelemumur.Berpeluh. Jika Anda bersenam dengan kerap, Anda berpeluh lebih, yang juga boleh menyebabkan kelemumur terutamanya jika Anda tidak mencuci sekerap seperti yang sepatutnya.

Cendawan. Beberapa jenis kelemumur juga dipercayai disebabkan oleh kulat pada kulit kepala. Kerana kulat ini tidak boleh dihapuskan sepenuhnya maka kelemumur juga tidak boleh mati keluar sepenuhnya, hanya boleh dikawal.

Faktor-faktor lain termasuk: cuaca sejuk, penggunaan semburan dan minyak rambut, syampu yang tidak sesuai, syampu kurang dibilas bersih, membasuh rambut jarang, pemakanan, tekanan dan hormon gangguan.

Apa yang perlu dilakukan apabila kelemumur?

Jangan mengabaikan kelemumur kerana ia hanya akan membuat pertumbuhan yang lebih. Ini menyebabkan gatal-gatal, jadi Anda menggaru kepala Anda. Kuat menggaru boleh menyebabkan kulit kepala yang cedera dan terdedah kepada jangkitan.

Jika Anda mempunyai kelemumur ringan, Anda boleh cuba untuk meningkatkan kekerapan mencuci Anda. Lebih banyak Anda mencuci dengan syampu yang ringan anti-kelemumur, kurang kelemumur Anda. Jika perlu, berkeramaslah setiap hari dengan syampu untuk mengawal pertumbuhan kelemumur.
Jika syampu anti-kelemumur ringan tidak berfungsi atau Anda kelemumur yang teruk, gunakan syampu / ubat anti-kelemumur khas yang mengandungi selenium sulfida, zink pyrithione, asid sulfur / salisilik dan bahan-bahan aktif yang lain untuk mencuci rambut Anda.

Gunakan hanya seperti yang diperlukan kerana ubat-ubatan ini cenderung untuk menjadi kesan yang lebih kukuh. Selepas itu, biarkan selama sekurang-kurangnya lima minit sebelum membilas. Urut kulit kepala Anda perlahan-lahan dengan hujung jari Anda untuk peredaran darah di kepala. Ubat ini boleh digunakan secara bersendirian atau dicampur dengan syampu biasa Anda (ikut arahan pengilang). Anda juga boleh menyulamkannya menggunakan syampu anti-kelemumur dengan tetap. Setelah kelemumur Anda hilang, bertukar kepada syampu biasa.

Bagaimana untuk secara semulajadi menghapuskan kelemumur?

Tips berikut boleh dicuba untuk menghilangkan kelemumur secara semulajadi di dalam kepala Anda: 
  1. Cuka putih : Cuka putih adalah ubat yang sangat baik untuk kelemumur. Menggabungkan cawan cuka putih dengan cawan air, dan tuangkan pada kulit kepala Anda selepas mencuci, sebagai akhir bilas. Mari duduk, kemudian bilas dengan air bersih. Anda juga boleh mencuci rambut Anda dengan satu sudu cuka 3 sudu minyak, kemudian dibersihkan dengan syampu. Kaedah ini memberi kesan yang sama baik.
  2. Serbuk penaik : Ringan menjejaskan rambut Anda. Ambil segelintir baking soda dan gosok kulit kepala Anda dengan baking soda. Kemudian bilas dengan baik supaya semua soda hilang dari rambut Anda. Adakah ini beberapa kali. Pada mulanya, rambut Anda boleh menjadi sedikit kering, tetapi selepas seminggu Anda akan melihat perbezaan. Kulit kepala Anda menghasilkan minyak semula jadi, menjadikan rambut Anda perlahan-lahan ke belakang dan kelemumur akan hilang.
  3. Lemon : Tuang 2 sudu besar jus limau dalam kepala Anda. Perah-memerah rambut dan kulit kepala Anda. Ambil segelas air dan tambahkan 1 sudu besar jus lemon ke dalamnya, maka siramkanlah kepada rambut Anda. Bilas dengan air selepas beberapa minit. Kepala Anda akan bau limau bagus dan segar dan kelemumur Anda hilang. Ulangi beberapa kali sehingga kelemumur Anda hilang sepenuhnya.
  4. Garam : Ambil garam apabila Anda mencuci rambut Anda. Taburkan dan gosok kulit kepala Anda dengan garam. Bilas selepas beberapa ketika dan mencuci rambut Anda dengan syampu.
  5. Santan : Campurkan santan dari separuh kelapa, segelas jus nanas, jus limau, dan setengah gelas air kelapa. Kacau rata. Gunakan campuran ini untuk mencuci rambut Anda sekali setiap lima hari. Bersihkan dengan syampu setiap kali Anda lakukan.
sumber dipetik dari:-http://kumpulantipscara.blogspot.com/

Makan Dengan Lebih Baik

Diet dan gaya hidup yang sihat adalah senjata terbaik anda untuk melawan penyakit kardiovaskular. Bagaimanapun, terdapat banyak maklumat yang bercampur aduk dengan mitos berkaitan dengan pemakanan yang sihat. Adalah tidak mengejutkan andai banyak di antara kita yang terkeliru tentang jenis-jenis lemak. Kita juga ada banyak persoalan berkaitan dengan garam, daging dan hasil tenusu. Dengan semua perbezaan-perbezaan pendapat, adalah baik untuk mendapat maklumat dari sumber yang boleh dipercayai, agar anda dapat membuat pilihan yang bijak bagi diet anda untuk faedah jangka masa panjang terhadap jantung dan kesihatan anda. Corak pilihan keseluruhan andalah yang paling diambil kira.

Makanan Sihat.Apa yang Paling Penting?

Anda mungkin makan banyak makanan, tetapi tubuh anda mungkin tidak mendapat zat-zat yang diperlukannya untuk menjadi sihat. Makanan kaya zat mengandungi mineral, vitamin, serat dan zat-zat lain, tetapi rendah kalori. Untuk mendapat zat-zat yang anda perlukan, kerapkan memilih makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, produk bijirin dan produk tenusu tanpa lemak atau rendah lemak. Pakar kesihatan mengesyorkan anda makan pelbagai makanan berkhasiat setiap hari dari setiap kumpulan asas makanan.

Garis Panduan Pilihan Makanan Yang Disyorkan

Buah-buahan dan sayuran adalah tinggi vitamin, mineral dan serat – dan ianya rendah kalori. Memakan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membantu anda mengawal berat dan tekanan darah anda.

Makanan bijirin tidak hancur mengandungi serat yang boleh membantu menurunkan kolesterol darah anda dan membantu anda berasa kenyang, yang akan membantu anda menguruskan berat badan anda.

Makan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Kajian yang telah dilakukan menunjukkan ikan berminyak mengandungi asid lemak omega-3 boleh membantu merendahkan risiko kematian kerana penyakit arteri koronari. Pilih daging tanpa kulit dan sediakannya tanpa menambah lemak tepu dan lemak trans. Pilih produk tenusu tanpa lemak, lemak 1 peratus dan rendah lemak.

Kurangkan makanan yang mengandungi minyak sayuran separa dihidrogenasikan untuk mengurangkan lemak trans dalam diet anda. Sasarkan untuk makan kurang dari 300 miligram kolesterol setiap hari. Sediakan dan pilih makanan sedikit atau tanpa garam. Sasarkan untuk makan kurang dari 1500 miligram garam setiap hari.

sumber dipetik dari:-http://e-kesihatan.blogspot.com/2011/04/makan-dengan-lebih-baik.html