KHASIAT BEBERAPA JENIS BUAH-BUAHAN
1. Khasiat Buah Anggur:
1. Khasiat Buah Anggur:
- Anggur mengandungi nilai nutritif yang besar, memperbaiki darah dan menghaluskan bahan pejal, selepas memakan anggur, elakkan dari meminum air kerana ia akan menyebabkan serat
- Jika anda dijangkiti demam denggi makanlah anggur hitam dan kemudian minum air 100 Plus dengan segera menawar virus denggi
2. Khasiat Epal
- Kandungan vitamin C buah epal rendah, tetapi ia mengandungi asid sitrik, tannin pottasium dan magnesium, zat besi dan fosforos serta pectin. Mengandungi antioksida dan flavonoids yang membantu menurunkan risiko penyakit barah, angin ahmar dan sakit jantung
3. Khasiat Lemon
- Baik untuk sakit kepala disebabkan oleh suhu panas. kepeningan. tekak perit, muntah-muntah dan loya. Untuk menghilangkan sakit kepala gosokkan dahi anda dengan kulit lemond.
4. Khasiat Pisang
- Pisang mengandungi kuantiti kanji yang besar dan ini baik untuk penyakit gastrointestinal tract. Pisang yang masak elok dimakan tetapi tidak pisang mentah, kerana jika dimakan ia mungkin membahayakan kesihatan
5. Khasiat Tembikai
- Tembikai mengandungi banyak air, menghilangkan dahag, juga mengandungi glutathione yang menggalakkan sistem kekebalan.
- Ia mengandungi kalium dan vitamin C. Ia juga merupakan sumber lycopene, Membersih dan mengalihkan bahan padat cair, melembabkan bahagian otak dan seluruh badan. Dicerna dengan lebih mudah dan meningkatkan kemungkinan untuk gemuk. Ia adalah ubat diuretik yang baik yang membantu pengalihan nephroliths
6. Khasiat Oren
- Ambilkan 2 hingga 4 biji oren dalam sehari dapat membantu menjauhkan selsema, mencegah dan melarutkan batu buah pinggang dan menjanjikan kadar kolestrol yang lebih rendah.
" HEBAT, SESUNGGUHNYA HEBAT "
Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/