Thursday 6 November 2014

5 Fakta Mengenai Air yang Perlu Anda Ketahui

Air adalah sumber kehidupan. Allah SWT dalam Al-Quran menyatakan "Dan Kami jadikan segala sesuatu yang hidup dari air" (QS Al Anbiya ': 30). Sebagai seorang muslim, kita tidak pernah lepas dari air kerana sekurang-kurangnya lima kali sehari kita membersihkan anggota badan dengan air ketika berwudhu.

Kita dianjurkan pula untuk senantiasa mendapatkan cukup cecair agar tubuh sentiasa sihat. Namun, air tidak hanya diperlukan oleh tubuh. Air juga menenangkan hati dan memurnikan jiwa. Memandang tasik yang tenang membuat hati tenteram. Berwudhu dengan khusyu 'membuat jiwa bersih.

Berikut adalah beberapa hal mengenai air yang perlu anda ketahui:

1. Air mempunyai ingatan

Masaru Emoto, saintis Jepun yang bertahun-tahun meneliti air mengatakan bahawa air menyimpan memori dan berubah kualitinya sesuai maklumat yang ia terima. Bentuk-bentuk kristal molekul air berubah mengikut maklumat yang kita sampaikan. Dalam kajian beliau, Emoto menuangkan air ke dalam dua botol kaca dan masing-masing diberi label 'terima kasih' dan "kamu bodoh '. Air di dalamnya ternyata membacanya. Foto air yang diambil Emoto memperlihatkan botol yang dilabelkan 'terima kasih' mengandungi molekul-molekul berbentuk kristal heksagon yang indah, sedangkan yang dilabelkan 'kamu bodoh' mengandungi molekul-molekul kristal yang pecah dan rosak.

Kita seringkali menggunakan air tanpa memerhatikannya. Emoto menganjurkan kita untuk berfikir positif sehingga ketika kita mandi atau minum maka air yang kita gunakan akan mengandungi tenaga positif yang membuat kita lebih sihat. Selalulah bersyukur dan berdoa ketika kita akan menggunakan air.

2. Jumlah dan kualiti air berkaitan erat dengan kesihatan tubuh

Kesihatan fizikal berkaitan erat dengan jumlah dan kualiti air yang kita ambil. Air terlibat dalam semua fungsi tubuh. Air mengangkut nutrisi ke dalam dan keluar dari sel, menghapuskan racun, dan diperlukan untuk pencernaan, peredaran darah, dan fungsi pembuangan sisa. Air mengalir terus-menerus di seluruh tubuh sehingga perlu sering diganti agar tetap murni. Pengambilan air harus murni agar tidak menambah beban racun di tubuh kita, yang sudah diburukkan lagi oleh pencemaran alam sekitar, makanan sintetik, merokok, dll.

Dehidrasi adalah masalah umum yang sering berlaku tanpa disedari sampai terlambat. Dehidrasi akut merupakan penyebab umum keluhan seperti sakit kepala, kejang otot, sembelit, pedih hulu hati dan keletihan. Dehidrasi kronik boleh menyebabkan sembelit kronik, batu buah pinggang, kolesterol tinggi, penurunan kemampuan untuk membersihkan racun dari tubuh, penyakit autoimun, tekanan darah tinggi, sakit leher dan belakang, asma, alahan, dan artritis.

3. Jumlah dan kualiti air berkaitan erat dengan kesihatan jiwa

Bila kesihatan fizikal menurun maka kesihatan emosi dan mental juga akan menurun. Penyakit emosional seperti tekanan dan kemurungan sering dikaitkan dengan kekeringan. Menurut Dr F Batmanghelidj MD, dalam bukunya, "" Your Body 's Many Cries For Water ", ada hubungan yang sangat erat antara stres sosial - ketakutan, kecemasan, rasa tidak selamat, masalah emosi dan pertikaian perkahwinan - dengan kemurungan yang disebabkan oleh kekurangan air hingga pada titik yang mempengaruhi jaringan otak. Dia menekankan bahawa lebih dari 85% otak kita terdiri dari air dan, di samping oksigen, air adalah unsur terpenting bagi otak untuk berfungsi dengan baik. Air adalah nutrisi utama untuk semua fungsi otak, termasuk penyampaian maklumat. Penghidratan yang baik membantu kita menumpukan perhatian, merasa bahagia dan melakukan semua fungsi otak dengan sebaik-baiknya.

4. Air yang berkualiti baik sangat penting untuk kesihatan anda.

Kebanyakan air PAM diolah dari air mentah yang berasal sungai. Air itu telah melewati banyak proses penggunaan di rumah tangga, pertanian atau industri. Setelah diproses dengan tangki pemendapan, penapisan dengan penapis dan kemudian pelarutan bahan-bahan kimia, air mentah kemudian menjadi air PAM yang "selamat" untuk penggunaan manusia.

Banyak mineral dan bahan kimia yang ditambah untuk memurnikan air, termasuk fluorida yang dapat mencegah kerosakan gigi, klorin untuk membunuh kuman, dan mungkin juga kalsium hidroksida atau zat alkali lain untuk mengubah pH (keasidan) air sehingga tidak menimbulkan korosi paip. Zat-zat ini tidak hanya berpotensi bahaya bagi tubuh kita, tetapi juga mungkin tidak membuang semua bahan-bahan pencemar seperti sisa haiwan, baja, racun serangga, serta bahan kimia dan sisa industri.
Bagi anda yang tinggal di luar bandar, air semula jadi di permukaan atau bawah tanah adalah pilihan terbaik asalkan sudah teruji kualitinya. Untuk penduduk bandar, banyak produk air kemasan saat ini yang memberikan alternatif lebih baik berbanding air PAM atau air sumur yang mungkin tercemar. Bila anda mempunyai bajet yang cukup, anda juga boleh menggunakan alat penulen air di rumah yang menyediakan air yang sihat tidak hanya untuk minum, tetapi juga untuk memasak dan mencuci makanan.

5. Tubuh anda memberi banyak isyarat bila anda kurang cecair

Ketika tubuh kurang hidrasi, otak memberi isyarat rasa haus, namun kesibukan seringkali membuat kita mengabaikannya. Anda boleh mengalami dehidrasi akut atau kronik tanpa sedar. Kerana air adalah sumber utama pembentukan tenaga dalam tubuh, merasa lelah tanpa alasan adalah isyarat lain dari tubuh bahawa anda perlu menambah cecair. Cara paling mudah untuk melihat apakah keperluan air tubuh kita mencukupi adalah melalui isyarat lain, iaitu warna air kencing. Anda disebut cukup penghidratan bila warna air kencing anda kekuningan seperti petrol. Ingatlah hal ini, dan periksa air kencing anda secara teratur. Untuk panduan mengenai penggunaan air, silakan membaca: Betulkah Kita Perlu Minum Lapan Gelas Air Sehari?

sumber : http://majalahkesehatan.com/ 

Wednesday 5 November 2014

Pentingnya Pemantauan Glukosa Darah Mandiri Bagi Orang Kurang Diabetes Mellitus Jenis 2

Kumpulan kerja yang tergabung dalam Self Monitoring Blood Glucose (SMBG) Working Group (2009) mengesyorkan bahawa Pemantauan Glukosa Darah Mandiri (PGDM) akan bermakna jika penyandang DM mempunyai pengetahuan dan mendapat latihan menggunakan alat atau glukometer. Pemeriksaan gula darah mandiri secara rutin dapat memberikan maklumat kepada penyandang DM mengenai penilaian pengambilan makanan, latihan jasmani, serta jika ada ubat yang digunakan, sehingga kadar gula darah mereka dapat terkawal.

Glukometer adalah alat pemeriksa gula darah yang boleh digunakan secara mandiri oleh penyandang DM namun sifatnya invasif sehingga ada kemungkinan menimbulkan ketidakselesaan serta harganya masih relatif mahal. Kami cuba mendidik dengan memberikan maklumat alat bantu mengesan keadaan yang tidak diingini iaitu keadaan di mana kadar gula darah terlalu rendah ( hipoglisemia ) dan kadar gula darah terlalu tinggi ( hiperglisemia ). Kedua keadaan ekstrim tersebut seboleh mungkin tidak dialami oleh penyandang DM sehingga mereka harus mampu mengesan diri jika kadar glukosa darah <55 mg / dL (hipoglisemia) dan kadar glukosa darah> 250 mg / dL (krisis hiperglisemia).

Salah satu bentuk kegiatan pengabdian kepada masyarakat yang kami jalankan selama 3 bulan ini dengan melibatkan 30 orang kurang Diabetes melitus (DM). Kegiatan ini diawali dengan menjemput pesakit-pesakit DM yang ada di wilayah kerja puskesmas kelurahan Koja Jakarta Utara untuk menghadiri kaunseling tentang bagaimana mengendalikan kadar gula darah sehingga kualiti hidup mereka meningkat. Di akhir sesi kaunseling, sebanyak 30 set glukometer diagihkan kepada pesakit DM dan sekaligus dibekali bagaimana cara menggunakannya. Selain glukometer, diagihkan pula 10 set alat fotometer kepada 10 pesakit DM yang dipilih secara rawak. Fotometer ini merupakan kaedah pengukuran kadar glukosa darah non-invasif yang sifatnya lebih pada membantu (makanan tambahan) dan bukannya menggantikan (penggantian / alternatif) dari penggunaan alat ukur konvensional (glukometer). Fotometer yang akan digunakan dalam aktiviti ini bekerja pada kawasan inframerah dekat (Near infrared, NIR).

Pada pelaksanaannya dalam kurun 3 bulan, terbahagi dalam 3 kumpulan, tiap kumpulan terdiri dari 10 penyandang DM. Kumpulan pertama memeriksa gula darah puasa 1x dengan glukometer. Kumpulan kedua melakukan 1 kali pemeriksaan gula darah puasa dan setelah makan. Kumpulan ketiga 1 kali membuat pemeriksaan gula darah puasa dan dibantu alat fotometer untuk menganggarkan kadar gula darah. Dari kegiatan ini, alat fotometer belum dapat memperikirakan secara tepat kadar gula darah, tetapi alat ini dapat memperlihatkan keadaan hipoglisemia (GD <55 mg / dL) dan keadaan krisis hiperglisemia (GD> 250 mg / dL).

Dari penilaian yang dilakukan terhadap nilai HbA1c dan gula darah puasa harian penyandang DM menunjukkan perubahan HbA1c. Berdasarkan pemantauan gula darah puasa harian didapatkan bahawa kumpulan kedua lebih dapat mengawal gula darah puasanya dibandingkan dengan kumpulan 3. Sedangkan kelompok yang hanya satu kali membuat pemeriksaan gula darah dengan glukometer didapatkan hasil yang kurang baik dalam mengendalikan kadar gula darah. Sehingga dapat disimpulkan bahawa penggunaan fotometer (non-invasif) dapat membantu pemantauan gula darah mandiri bagi penyandang DM jenis 2. (Erfi, Aryo)

Mengenai Penulis
Dr. Erfi Prafiantini, M.Kes adalah kakitangan pengajar Jabatan Sains Pemakanan, Fakulti Perubatan Universiti Indonesia (FKUI) dan Aryo Tedjo, Ssi, M.Si adalah kakitangan pengajar Jabatan Kimia FKUI. Kegiatan dalam artikel ini merupakan bahagian dari kegiatan pengabdian masyarakat sebagai pensyarah UI.

sumber : http://majalahkesehatan.com/

Tuesday 4 November 2014

AIDS , "Acquired Immune Deficiency Syndrome" ataupun Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit.

Penyakit AIDS iaitu suatu penyakit yang ditimbulkan sebagai kesan berkembangbiaknya virus HIV (Human Immunodeficiency Virus) didalam tubuh manusia, yang mana virus ini menyerang sel darah putih (sel CD4) sehingga mengakibatkan kerosakan sistem kekebalan tubuh. Hilangnya atau berkurangnya daya tahan tubuh membuat si pesakit mudah sekali terjangkit berbagai macam penyakit termasuk penyakit ringan sekalipun.

Virus HIV menyerang sel CD4 dan menjadikannya tempat pembiakan Virus HIV baru, kemudian merosakkannya sehingga tidak dapat digunakan lagi. Sebagaimana kita tahu bahawa sel darah putih sangat diperlukan untuk sistem kekebalan tubuh. Tanpa kekebalan tubuh maka ketika tubuh kita diserang penyakit, Tubuh kita lemah dan tidak berupaya melawan jangkitan penyakit dan akibatnya kita boleh meninggal dunia meski terkena influenza atau selsema biasa.

Ketika tubuh manusia terkena virus HIV maka tidaklah langsung menyebabkan atau menderita penyakit AIDS, melainkan diperlukan masa yang cukup lama bahkan bertahun-tahun bagi virus HIV untuk menyebabkan AIDS atau HIV positif yang mematikan.

Adapun tanda dan gejala yang tampak pada pesakit penyakit AIDS diantaranya adalah seperti dibawah ini:
  1. Saluran pernafasan. Pesakit mengalami nafas pendek, henti nafas sejenak, batuk, sakit dada dan demam seprti diserang jangkitan virus lain (Pneumonia). Tidak jarang diagnosa pada stadium awal penyakit HIV AIDS diduga sebagai batuk kering.
  2. Saluran Pencernaan. Pesakit penyakit AIDS menampakkan tanda dan gejala seperti kehilangan nafsu makan, mual dan muntah, kerap mengalami penyakit cendawan pada rongga mulut dan kerongkong, serta mengalami diarhea yang kronik.
  3. Berat badan tubuh. Pesakit mengalami hal yang disebut juga wasting syndrome, iaitu kehilangan berat badan tubuh hingga 10% dibawah normal kerana gangguan pada sistem protein dan energy didalam tubuh seperti yang dikenali sebagai Malnutrisi termasuk juga kerana gangguan penyerapan / penyerapan makanan pada sistem pencernaan yang mengakibatkan diarhea kronik, keadaan letih dan lemah kurang bertenaga.
  4. System persyarafan. Terjadinya gangguan pada persyarafan central yang mengakibatkan kurang ingatan, sakit kepala, susah menumpukan perhatian, sering kelihatan kebingungan dan respon ahli gerak perlahan. Pada system persyarafan ujung (Peripheral) akan menimbulkan kesakitan dan kesemutan pada telapak tangan dan kaki, reflek tendon yang kurang, selalu mengalami tekanan darah yang rendah dan Impoten.
  5. System Integument (Jaringan kulit). Pesakit mengalami serangan virus cacar air (herpes simplex) atau carar api (kayap) dan berbagai macam penyakit kulit yang menimbulkan rasa sakit pada rangkaian kulit. Lain-lain adalah. mengalami jangkitan rangkaian rambut pada kulit (Folliculities), kulit kering berbercak (kulit lapisan luar retak-retak) serta Eczema atau psoriasis.
  6. Saluran kencing dan Pengeluaran semula pada wanita. Pesakit seringkali mengalami penyakit cendawan pada faraj, hal ini sebagai tanda awal dijangkiti virus HIV. Luka pada saluran kencing, menderita penyakit syphillis dan berbanding Lelaki maka wanita lebih banyak jumlahnya yang menderita penyakit cacar. Lain-lain adalah pesakit AIDS wanita banyak yang mengalami keradangan rongga (tulang) pelvic dikenali sebagai istilah 'pelvic inflammatory disease (PID)' dan mengalami masa haid yang tidak teratur (abnormal).
Cara Penyabaran penyakit AIDS:
  • Perhubungan seks tanpa kondom
  • Pemindahan darah yang tercemar
  • Jarum suntik yang tercemar
  • Jangkitan pada bayi dan anak pada ibu yang mengidap HIV
Beberapa pencegahan AIDS:
  • Tidak berganti-ganti pasangan seksual 
  • Pencegahan kenalan darah, misalnya pencegahan terhadap jarum suntik yang diulang 
  • Dengan formula ABC:
  1. ABSTINENSIA artinya tidak melakukan hubungan seks sebelum berkahwin
  2. BE FAITHFUL artinya jika sudah berkahwin hanya berhubungan seks dengan pasangannya saja.
  3. CONDOM artinya pencegahan dengan menggunakan kondom.
sumber : http://penyakitberbahaya.wordpress.com/ 

Merokok Menyebabkan Penuaan Dini

Merokok membuat anda tua sebelum waktunya. Mau bukti? Sebuah pasukan doktor dan penyelidik dari Case Western Reserve University di Cleveland baru-baru ini menyampaikan buktinya yang jelas, iaitu dengan membandingkan pasangan kembar. Untuk keperluan tersebut, pasukan yang dipimpin oleh Dr Bahman Guyuron dari University Hospital di Cleveland menghadiri Festival Hari Kembar di Twinsburg, Ohio. Di sana mereka merekrut 79 pasangan kembar di mana salah satu kembar merokok sedangkan yang lain tidak merokok atau sekurang-kurangnya merokok 5 tahun lebih singkat daripada kembarnya. Perbezaan rata-rata dalam riwayat merokok di antara pasangan kembar yang sama-sama merokok adalah 13 tahun. Dari 79 pasangan, 57 pasangan adalah perempuan dan usia rata-rata semua pasangan adalah 48.

Jurugambar profesional kemudian mengambil gambar setiap pasangan secara close-up. Sebuah panel juri yang terdiri dari para ahli bedah kosmetik diminta untuk menilai foto wajah dan membuat skor untuk darjah tanda-tanda penuaan mereka. Para juri menganalisis tanda-tanda penuaan tanpa mengetahui riwayat merokok masing-masing orang. Mereka menganalisis setiap kerutan dan ciri-ciri wajah lain yang terjejas oleh penuaan seperti beg di bawah mata, pipi yang menggantung, dan perubahan warna kulit di bibir dan kelopak mata. Setiap jenis keriput dan ciri-ciri yang berkaitan dengan penuaan diberi skor untuk darjatnya. Hasilnya menunjukkan bahawa para kembar yang merokok atau merokok lebih lama daripada saudaranya mendapatkan skor yang signifikan lebih buruk dari para juri. Para perokok menunjukkan kelopak mata atas yang lebih kendur dan kelopak mata bawah lebih marsupial. Mereka juga mempunyai skor yang lebih buruk untuk keriput wajah, kedutan di bibir atas dan bawah, dan kulit menggantung di pipi, dan garis-garis penuaan lebih jelas di dahi dan di antara hidung dan mulut (lipatan nasolabial).

Perbezaan tanda-tanda penuaan oleh merokok terutama terlihat pada bahagian tengah dan satu pertiga bawah wajah. Para penyelidik berhipotesis bahawa penuaan di bahagian bahagian atas wajah mungkin lebih disebabkan oleh perubahan dalam aktiviti otot wajah daripada kesan merokok pada kulit. Kajian ini dapat memberikan petunjuk tentang bagaimana merokok menyebabkan penuaan pada tahap sel, sebagaimana terlihat kesannya pada ciri wajah.

Perlu diketahui bahawa selain merokok, faktor lain juga boleh memainkan peranan dalam mempercepatkan proses penuaan seperti pengambilan alkohol, paparan sinar UV, dan lain-lain. Pada pasangan kembar yang diteliti, perbezaan dalam faktor-faktor lain tersebut dapat diabaikan.

------
Sumber: Facial Changes Caused by Smoking: A Comparison between Smoking and Nonsmoking Identical Twins - Okada, Haruko CMD; Alleyne, Brendan BS; Varghai, Kaveh; Kinder, Kimberly MD; Guyuron, Bahman MD)

sumber : http://majalahkesehatan.com/ 

Perilaku Saat Ini Memengaruhi Kesihatan Anda Hingga 20 Tahun Ke Depan

Keputusan yang anda buat hari ini mengenai kesihatan dan kecergasan boleh membantu meramalkan kesihatan anda secara keseluruhan selama hampir 20 tahun ke depan, menurut kajian baru dari Karlsruhe Institute of Technology di Jerman.

Penyelidikan jangka panjang tersebut dilakukan antara tahun 1992 dan 2010, yang melibatkan 243 perempuan dan 252 laki-laki dengan usia rata-rata 45 tahun di awal kajian. Para peserta diminta melengkapkan soal selidik dan menjalani ujian perubatan dan kecergasan di tahun 1992, 1997, 2002 dan 2010. Untuk memahami faktor-faktor yang mempengaruhi kesihatan dan kecergasan para peserta, para penyelidik menggunakan "model biopsikososial" yang terdiri dari empat tahap. Tahap pertama meliputi faktor persekitaran, seperti status sosial ekonomi dan latar belakang penghijrahan. Tahap kedua terdiri dari faktor personal, termasuk sokongan sosial dan strategi menguruskan stres. Tahap ketiga terdiri dari faktor kebiasaan seperti merokok, latihan fizikal dan pola makan. Tahap keempat meliputi kecergasan fizikal dan kesihatan.

Hasil analisis menunjukkan bahawa semua faktor dalam keempat tahap mempunyai kesan langsung dan tidak langsung terhadap kecergasan fizikal dan kesihatan peserta pada awal kajian. Namun, hanya pola makan dan kebiasaan latihan fizikal peserta yang memberi kesan jangka panjang pada kecergasan mereka pada akhir penyelidikan di tahun 2010.

Kajian ini menunjukkan bahawa mengembangkan kebiasaan sihat sejak awal adalah penting untuk menjadi dewasa yang sihat dan mencegah pelbagai masalah kesihatan, kata para penyelidik. Mereka mengatakan akan melakukan penyelidikan lebih lanjut untuk lebih memahami bagaimana perilaku kesihatan dan kecergasan mempengaruhi kesihatan jangka panjang.

---------
Sumber: "Does initial behavior predict our physical fitness and health 18 years later?", Alexander Woll et al., Psychology of Sport and Exercise, Januari 2014

sumber : http://majalahkesehatan.com/ 

Monday 3 November 2014

Segarkan mata anda dengan kurma milkshake

Selepas anda menjamu selera pada waktu tengahari pasti anda akan berasa lesu dan mengantuk untuk meneruskan kerja anda di pejabat bukan?

Ada diantara anda yang akan minum minuman bertenaga seperi Red Bull, Livita dan bermacam-macam lagi dan tak kurang juga bagi kaum lelaki yang akan keluar merokok kononnya bagi menghilangkan mengantuk, namun pada hakikatnya ia tidak langsung menyegarkan mata anda yang mengantuk itu.

Tetapi tahukah anda bahawa minuman kurma milkshake mampu menyegarkan anda kembali? Ini kerana anda pasti sudah sedia maklum buah kurma sememangnya berkhasiat dan mampu memberi tenaga tambahan.

Oleh itu, kali ini kami ingin berkongsi dengan anda cara mudah untuk buat kurma milkshake yang sedap dan berkhasiat untuk anda yang dipetik dari Wanista.

Bahan-bahan:
  • 5 biji buah kurma
  • Susu kotak, susu segar atau susu tepung
  • Ais
  • Kismis (tambahan)
  • Pisang (tambahan)
Cara membuat:
Biji buah kurma dibuang dan direndam ke dalam air panas untuk melembutkannya. Kemudian dikisar bersama air susu mengikut jumlah hidangan dan beberapa ketul ais. Kemudian, taburkan kismis/pisang supaya memberi rasa manis apabila mengunyah ketika minum.

Selamat mencuba! 

sumber : https://my.entertainment.yahoo.com/

Sunday 2 November 2014

Suka Minuman Manis Boleh Sebabkan Kanser Dinding Rahim

Soft drink dan pelbagai minuman manis sering jadi pilihan melepas dahaga. Namun terlalu banyak penggunaan gula dalam minuman boleh meningkatkan risiko terkena kanser endometrium atau kanser dinding rahim, demikian hasil kajian terbaru.

Penyelidik dari US National Cancer Institute (NCI) mendapati bahawa wanita yang mengambil minuman manis dalam jumlah besar boleh meningkatkan risiko 78 peratus lebih tinggi terkena kanser endometrium. Jenis kanser ini juga disebut estrogen-dependent Type I. Penyelidikan ini dilakukan pada 23.000 wanita sejak tahun 1986 hingga 2010.

Pengambilan Minuman Manis Berkaitan Dengan Kanser Endometrium

Semakin banyak jumlah gula yang dimakan, semakin besar risiko yang dimiliki wanita. Kepala penyelidikan Maki Inoue-Choi, berkata bahawa dia tidak terkejut dengan hasil kajian ini. Peningkatan pengambilan minuman manis memang berkaitan dengan peningkatan risiko kanser jenis ini.

"Wanita yang mengalami obesiti cenderung mempunyai tahap estrogen dan insulin yang lebih tinggi berbanding dengan wanita yang mempunyai berat badan normal. Peningkatan estrogen dan insulin ini menjadi faktor risiko kanser endometrium, "ujar Maki Inoue-Choi.

Kerana itu, ladies, mulai sekarang bijaklah dalam memilih makanan dan minuman. Pengambilan minuman manis boleh saja, asal jangan berlebihan.

sumber : http://info-wanita.com/

Agar Harapan Hidup anda 17 Tahun Lebih Panjang

Merokok, meminum alkohol dan mempunyai banyak lemak di sekitar perut adalah punca orang berumur pendek. Namun, berapa tahun gabungan itu memendekkan umur, belum pernah ada kajian beliau.

"Sering kali orang menganggap maklumat tentang gaya hidup sihat sebagai 'norma'", kata pemimpin kajian Prof Rudolf Kaaks dari Pusat Penyelidikan Kanser Jerman (DKFZ). Kebanyakan orang tidak cukup bermotivasi untuk meninggalkan kebiasaan buruk yang merekai sukai. "Itulah mengapa penting bagi kita untuk mengukur dengan jelas keuntungan apa yang dapat dicapai oleh seseorang dalam lanjutan usia, apabila dia menghentikan kebiasaan yang tidak sihat," katanya.

Merokok

Di antara semua kebiasaan buruk, merokok seolah-olah yang paling berbahaya bagi tubuh manusia. Pasukan yang dipimpin Prof Kaaks telah menemui bahawa merokok lebih dari sepuluh batang sehari mengurangkan rata-rata 9.4 tahun usia hidup pada lelaki, 7.3 tahun pada wanita. Penggunaan tembakau yang lebih rendah boleh mengurangkan usia hidup sampai sekitar 5 tahun pada kedua jenis kelamin.

Daging, alkohol dan obesiti

Faktor kedua gaya hidup yang tidak sihat adalah kelebihan berat badan, yang mengurangkan usia hidup lelaki dan wanita lebih dari tiga tahun. Orang gemuk dengan indeks massa tubuh (BMI) lebih dari 30 mempunyai risiko kematian jauh lebih tinggi daripada orang kurus. Tapi terlalu sedikit lemak tubuh juga boleh membawa maut: BMI di bawah 22.5 mengurangkan harapan hidup sebanyak 3.5 tahun pad lelaki, 2.1 tahun pada wanita.

Apabila anda meminum banyak alkohol, peluang untuk panjang umur lebih berkurangan lagi. Penggunaan lebih dari empat gelas alkohil per hari mengurangkan harapan hidup lelaki sebanyak 3.1 tahun. Bagi wanita, pengaruh alkohol tidak boleh dikira kerana terlalu sedikit peserta yang minum arak sebanyak itu.

Kebiasaan mengambil daging merah mempunyai kesan lebih besar pada wanita berbanding pada lelaki. Daging merah mengurangkan usia wanita sebanyak 2.4 tahun, sedangkan lelaki hanya kehilangan usia hanya 1.4 tahun. .

Kombinasi berbahaya

Banyak orang mempunyai kombinasi beberapa faktor yang buruk, bukan hanya satu. Mereka mungkin merokok sampai sepuluh batang tahun sehari dan juga suka mengambil makanan berlemak. Seorang lelaki perokok gemuk yang banyak minum arak dan makan daging merah mempunyai harapan hidup hingga 17 tahun lebih pendek. Hal yang sama boleh memendekkan seorang wanita hingga 13.9 tahun.

Statistik menunjukkan bahawa usia anda akan lebih panjang bila anda tidak merokok, mempunyai BMI 22,5-24,9, tidak minum alkohol, aktif secara fizikal, sedikit mengambil daging merah, tapi banyak makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Di Jerman, lelaki dan wanita usia 40 yang mempunyai faktor-faktor di atas boleh mengharapkan untuk hidup masing-masing sampai usia 87.5 tahun dan 88.7 tahun.

Penyelidikan dilakukan dalam konteks kajian besar EPIC di Eropah mengenai hubungan antara diet, faktor gaya hidup dan kanser. Para penyelidik mengevaliaso data lebih dari 22,000 peserta di daerah Heidelberg. Ketika kajian bermula pada kira-kira 20 tahun yang lali, para peserta tidak mempunyai diabetes, kanser, dan penyakit kardiovaskular.

--------
Sumber: K. Li, A. Hüsing, R. Kaaks. "Lifestyle risk factors and residual life expectancy at age 40: a German cohort study". BMC Medicine 2014, 12:59 doi: 10.1186 / 1741-7015-12-59. Photo credit: Brett Davies through Flickr

sumber : http://majalahkesehatan.com/

Pengambilan Natrium Tinggi Punca 1 Dari 10 Kematian Kardiovaskuler Global

Para penyelidik menganggarkan bahawa 1 daripada 10 kematian kardiovaskular setiap tahun disebabkan oleh pengambilan natrium di atas yang disarankan WHO iaitu 2 gram per hari. Pasukan penyelidik yang diketuai oleh Dr Dariush Mozaffarian dari Friedman School of Nutrition Science and Policy di Tufts University di Medford, MA, baru-baru ini menerbitkan penemuan mereka tersebut di The New England Journal of Medicine.

Natrium adalah unsur yang secara alami terdapat pada sebahagian besar makanan seperti daging, susu, ikan dan saderi. Oleh kerana itu penambahan garam dalam jumlah tinggi dalam masakan menyebabkan penggunaan natrium terlalu banyak. Hal itu dapat meningkatkan tekanan darah, padahal hipertensi adalah faktor risiko utama untuk penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan stroke.

"Namun kesan dari pengambilan natrium yang berlebihan pada penyakit kardiovaskular secara global mengikut usia, jenis kelamin dan etnik belum sepenuhnya diketahui," kata Dr Mozaffarian. Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai pengaruh natrium berlebihan terhadap kesihatan jantung pada skala global, pasukan penyelidik menganalisis data dari 205 kajian pengambilan natrium yang mewakili kira-kira 75% penduduk dewasa dunia.

Data nutrisi global kemudian disemak untuk mengetahui bagaimana pengambilan natrium berbeza-beza menurut jenis kelamin, usia dan negara. Selanjutnya dilakukan meta-analisis untuk mengukur kesan natrium pada tekanan darah dan kesan tekanan darah pada penyakit kardiovaskular. Menggunakan maklumat ini para penyelidik dapat menganggarkan berapa banyak kematian yang disebabkan oleh pengambilan natrium di atas 2 gram per hari. Kesimpulannya, 1.65 juta kematian atau 1 dari 10 kematian kardiovaskular berkaitan dengan penggunaan natrium tinggi.

Hasil kajian mendedahkan bahawa pengambilan natrium rata-rata di seluruh dunia pada tahun 2010 adalah 3,95 g per hari atau hampir dua kali ganda cadangan harian yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

"Program untuk mengurangkan pengambilan natrium boleh memberikan cara praktikal dan kos efektif untuk mengurangkan kematian awal pada orang dewasa di seluruh dunia," para penyelidik menyimpulkan.

Bagaimana di Indonesia?

Menurut data, keperluan garam penggunaan secara nasional adalah 855.000 tan pada tahun 2010. Bila dibahagikan dengan jumlah penduduk Indonesia iaitu kira-kira 230 juta maka rata-rata penggunaan garam per kapita mencapai kira-kira 10 gram per hari. Jumlah itu hampir dua kali kali ganda yang disyorkan WHO (10 gram garam kira-kira setara dengan 4 gram natrium). Penggunaan tersebut sangat tinggi, mengingat pula bahawa garam bukan satu-satunya sumber natrium.

------------
Sumber: Dariush Mozaffarian, MD, et al, "Global Sodium Consumption and Death from Cardiovascular Causes", N Engl J Med, August 14, 2014.

sumber : http://majalahkesehatan.com/