Saturday, 22 February 2014

5 Makanan yang membuatkan anda kelihatan letih

Posted by TUPAI

Dengan kehidupan seharian yang sibuk dan hari yang panjang, anda akan berasa sangat letih di penghujung hari. Kadang-kadang ia berpunca daripada makanan yang anda makan. Jika anda sering kelihatan letih walaupun sudah 4 inci solekan di muka, kemungkinan besar ia berpunca daripada makanan anda. Ayuh semak senarai di bawah iaitu makanan yang membuatkan anda nampak letih.

Garam
Walaupun garam merupakan makanan wajib setiap hari, tetapi kandungan garam yang berlebihan boleh membuatkan kulit muka anda menjadi kering dan membuatkan seri muka anda agak tenggelam. Pilih alternatif natrium lain atau kurangkan pengambilan garam ialah jalan penyelesaiannya.

Pemanis tiruan
Gula biasa boleh menggalakkan keradangan tetapi pemanis tiruan boleh menjadi lebih teruk jika tidak di kawal. Jika tidak, ia akan membuatkan wajah anda seakan membengkak. Pemanis tiruan mengandungi aspartame yang boleh mengakibatkan sakit sendi dan boleh membuatkan anda ketagih dengan gula atau minuman/makanan manis. Seelokknya, pilih gula semula jadi daripada buah-buahan atau sayur-sayuran.

Alkohol
Tiada yang lebih teruk daripada segelas alkohol ketika makan malam. Alkohol membuatkan anda dihidrasi lebih cepat dari garam.

Makanan bergoreng
Makanan bergoreng adalah musuh ketat anda! Makanan yang bergoreng penuh dengan minyak dan lemak yang bermakna ia akan membuatkan arteri kulit anda tersumbat dan mengeraskan sel-sel darah sekitar wajah. Hasilnya, kulit anda kelihatan kusam dan letih.

Makanan pedas
Makanan pedas memang baik untuk metabolisma, tetapi tidak sesuai untuk kulit muka. Makanan pedas membolehkan kulit anda menjadi gatal-gatal dan kulit anda akan menjadi tidak sekata dan nampak sedikit lebih tua dari usia

Makanan berkhasiat untuk sahur

Begitu pantas masa berlalu dan bulan Ramadan bakal menjelang kurang daripada sebulan lagi.

Berpuasa adalah menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai daripada terbit fajar sehinggalah terbenam matahari.

Oleh itu, pemilihan makanan berkhasiat ketika bersahur amat penting kerana ia mampu memberi tenaga kepada anda untuk melakukan aktiviti seharian.

Anda disarankan mengambil sayur-sayuran ketika bersahur kerana ia dapat melambatkan proses penghadaman sekaligus melambatkan keinginan untuk makan dan juga baik untuk kesihatan perut.

Pengambilan makanan berkarbohidrat seperti roti daripada bijirin juga akan membuatkan anda lambat lapar. Kurangkan makan nasi sebaliknya lebihkan pengambilan lauk berasaskan daging dan ikan kerana sumber protein akan memberi tenaga ketika anda bekerja.

Selain daripada itu, anda juga boleh variasikan menu sahur anda dengan memakan kekacang seperti kacang dal atau minum air barli.

Sebelum waktu sahur berakhir, anda digalakkan mengambil buah tamar atau kurma kerana ia merupakan makanan penuh khasiat dan vitamin yang baik untuk kesihatan anda, malah ia merupakan sunnah Nabi ketika berpuasa.

sumber dipetik dari:-http://www.tupai.com.my/2013/06/makanan-berkhasiat-untuk-sahur.html

Sakit kepala dan migraine

RAMAI menganggap sakit kepala hanya penyakit ringan, namun kecekapan kerja seseorang akan terjejas apabila penyakit ini terutama yang dikategori sebagai migrain dan sakit akibat ketegangan menjadi serius.

Setakat ini belum ada ubat yang benar-benar mampu mengatasi migrain dan sakit kepala akibat ketegangan.

Bagaimanapun, kombinasi pengubatan, pengendalian stress atau ketegangan serta faktor-faktor penyebab yang lain boleh membantu menyekat, menghapus atau meringankan migrain.

Bagaimana migrain berlaku belum difahami sepenuhnya tetapi doktor tahu ia melibatkan penguncupan dan pengembangan saluran darah ke otak. Biasanya, perjalanan darah mengurang di belakang otak dan merebak ke bahagian depan dan bila saluran yang menguncup itu mengembang, asakan darah dengan tiba-tiba mencetuskan rasa sakit yang kuat. Migrain dikesan menerusi dengutan, kadangkala sakit yang kuat dan biasanya di bahagian sebelah kepala. Deria pendengaran dan pemandangan menjadi semakin sensitif.

Faktor-faktor pendorong lain termasuk ketegangan, makanan seperti coklat, minuman berkopi, alkohol, tidak cukup tidur atau haid, dalam hal wanita, katanya.

Kajian mengenai kejadian sakit kepala di Malaysia menunjukkan 51.9 peratus dan 55.7 peratus penghidap migrain dan sakit kepala akibat ketegangan menyatakan kerana mereka terdedah kepada panas matahari, kata Tan.

Kajian juga menunjukkan lebih ramai wanita daripada lelaki mengalami migrain dan sakit kepala akibat ketegangan. Ini mungkin disebabkan perubahan hormon yang dialami wanita semasa haid. Wanita yang memakan pil lebih mirip menghidap migrain.

Sebaliknya, lelaki lebih mudah menghidap sakit kepala yang merupakan serangan kuat sesekejap tertumpu sekitaran mata dan ini berlaku beberapa kali dalam sehari selama beberapa bulan.

Kajian ke atas masyarakat Orang Asli baru-baru ini _ yang tinggal jauh daripada kehidupan moden _ mendapati migrain dan sakit kepala akibat ketegangan tidak wujud di kalangan mereka.

Ini disahkan oleh pemerhatian doktor bahawa orang yang tinggal di bandar-bandar besar dan yang terpelajar lebih mudah diserang migrain dan sakit kepala, kata Raymond Azman.

Beliau berkata, cara hidup memang ada kaitan dalam hal ini akibat diet yang diambil, kesesakan lalu lintas, kerja dan beberapa bentuk tekanan lain.

Simptom amaran sebelum berlakunya migrain bersifat tidak menentu, seperti menguap atau keletihan, walaupun sesetengah orang mengalami pemandangan yang berbayang, kata beliau.

Bayangan ini boleh mencetuskan ilusi pancaran cahaya, kelumpuhan, sakit kepala dan imej visual yang tidak sempurna.

Migrain boleh menyerang pada sebarang masa walaupun biasanya ini bermula pada usia belasan tahun dan memuncak pada usia antara 35 dan 45 tahun dan kemudian reda.

Bila pesakit menemui doktor kerana sakit kepala, pengesanan otak dilakukan dan sinar x dibuat bagi menentukan ia bukannya akibat ketumbuhan atau darah beku sebelum melihat faktor lain.

Doktor mungkin mencadangkan supaya pesakit menyimpan ''diari migrain'' yang tercatat makanan yang diambil dan faktor ketegangan bagi mengesani penyebab migrain. Migrain dan sakit kepala akibat ketegangan tidak boleh diubati sepenuhnya tetapi boleh disekat atau dikurangkan menerusi pengubatan, termasuk bahan ''beta blocker'', dan pengelakan faktor penyebab, kata Raymond Azman.

Beliau menasihatkan mereka yang mengalami sakit kepala agar tidak memandang remeh, sebaliknya segera menemui doktor untuk didiagnosa.

sumber dipetik dari:-http://infokesihatan4u.blogspot.com/

Friday, 21 February 2014

Makanan sesuai untuk kehamilan

Posted by TUPAI

Apabila anda disahkan hamil, pastinya ia satu berita gembira buat anda dan pasangan. Pelbagai langkah diambil bagi memastikan kandungan anda sihat termasuk juga dari segi pemakanan.

Ini kerana apa sahaja yang anda makan, makanan itulah akan menjadi sumber nutrien kepada kandungan anda. Contohnya ketika hamil, anda memerlukan protein dan kalsium kerana ia baik untuk tisu dan tulang bayi anda.

Jadi apakah jenis makanan yang patut anda amalkan ketika hamil?

Berikut adalah antara jenis makanan yang boleh anda ambil:

BIJIAN



Roti gandum dan bijirin mempunyai lebih banyak asid folik, zat besi dan fiber jika dibandingkan dengan roti putih dan juga nasi. Malah tahukah anda bertih jagung juga kaya dengan fiber dan pelbagai nutrien seperti vitamin E dan selenium? Amalkan pemakanan bijian dalam kehidupan seharian anda seperti bijirin oat untuk sarapan pagi, roti gandum untuk makan tengahari dan pasta atau nasi perang untuk makan malam.

SALMON


Salmon bukan sahaja kaya dengan protein dan vitamin B, ia juga mempunyai lemak Omega-3 yang baik untuk otak dan mata bayi anda. Salmon juga rendah merkuri jika dibandingkan dengan jenis ikan yang lain. Anda boleh memanggang atau diletakkan bersama dengan salad. Anda boleh makan ikan rendah merkuri seperti salmon sehingga 340 gram setiap minggu.

TELUR


Telur juga adalah sumber protein baik kerana ia mengandungi asid amino yang diperlukan oleh anda dan juga bayi. Malah ia mempunyai kebaikan pelbagai jenis vitamin dan mineral, termasuk kolina yang baik untuk perkembangan otak bayi anda. Namun pastikan anda tidak memakan telur mentah atau separuh masak sepanjang kehamilan.

WALNUT


Tidak menggemari ikan atau telur, tetapi masih inginkan kebaikan Omega-3 yang penting untuk tumbesaran bayi anda? Apa kata anda mencuba walnut dengan meletakkannya bersama salad atau dimakan begitu saja sebagai snek? Walnut juga adalah antara tumbuhan yang kaya dengan khasiat Omega-3, seperti yang diperlukan oleh bayi anda.

YOGURT GREEK


Yogurt Greek mempunyai protein dua kali ganda lebih daripada yogurt biasa, kaya dengan kalsium jika dibandingkan dengan susu dan sesuai untuk diet ketika hamil. Pilihlah yogurt asli tanpa sebarang perasa dan tambahan gula. Lebih enak jika anda makan bersama buah-buahan atau bijirin gandum yang rangup.

Sarapan pagi yang 'berbahaya'

Posted by muhamad shukri

Tahukah anda menurut kajian penyakit itu puncanya daripada makanan, betul ke tak anda perlu pastikan menu yang dipilih itu hendaklah bersesuai dengan pengambilan harian anda iaitu keperluan harian yang disyorkan mengikut kadar usia, jantina dan tenaga. Jika anda berbadan kurus tidak semestinya anda bebas untuk makan dengan banyak. Dibawah adalah antara empat menu yang pasti anda suka tetapi bahaya tanpa disedari.

Roti canai



Roti canai memang makanan yang sedap, garing dan murah. Ramai yang lebih suka memilih roti canai kerana cepat, ringkas dan mudah apabila dihidang mahupun dimakan. Menurut kajian Sekeping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Tetapi jika anda mengambil dua keping roti canai, ia menjadi 600 kalori. Semestinya, lebih tinggi kalori maka lebih banyak yang perlu anda menghabiskan masa selama 90 minit berlari untuk membakar 600 kalori. Tip terbaik adalah memilih tosai atau capati kerana kandungan lemak dan minyak kurang sedikit berbanding roti canai.

Nasi lemak



Nasi lemak merupakan makanan kegemaran rakyat Malaysia tapi pernahkah anda terfikir bahawa nasi lemak sahaja sudah 390 kalori dan mustahil anda tidak menambah lauk seperti sambal, telur rebus, ikan bilis dan kacang. Jadi, hidangan lengkap di atas pinggan anda adalah lebih kurang berjumlah 450-500 kalori. Ini belum termasuk lagi ayam goreng (240 kalori) mahupun sambal sotong (170 kalori). Anda masih boleh menikmati nasi lemak tetapi kurangkan campurannya. Untuk lebih mudah, anda masak sendiri nasi lemak tanpa guna santan dan lebihkan sayur-sayuran sebagai tambahan.

Teh tarik



Tentunya teh tarik yang lebih pekat atau kaw kaw lebih sedap untuk diminum. Susu penuh krim adalah penyumbang utama minuman anda menjadi lebih sedap. Sebenarnya, susu pekat tidak elok untuk kesihatan anda. Biarpun ia merupakan sumber kalsium tetapi kandungan lemaknya agak tinggi. Satu sudu pekat manis biasanya mengandungi 60 kalori. Oleh demikian, anda boleh menggantikan dengan mengurangkan kandungan lemak atau rendah lemak.

Burger



Jangan terkejut apabila ada ramai yang memilih makanan barat ini sebagai menu untuk sarapan. Tidak dinafikan, burger memang tinggi kalori. Satu hidangan burger biasanya mengandugi 475 kalori. Tanpa keju, sos cili, mayonis, telur dan pelbagai sos lagi bukanlah burger lagi, suku cawan mayonis sahaja mengandungi 360 kalori (40g lemak). Ini belum termasuk kentang goreng anda lagi. Kalori pasti bertambah-tambah.

Hakikatnya, Malaysia memang terkenal dengan gelaran syurga makanan tapi anda haruslah tahu dan bijak memilih menu. Namun kebebasan untuk makan apa sahaja boleh asalkan hidangan itu bergantung kepada berapa banyak atau kuantiti anda ambil.

Untuk memudahkan anda, anda perlu mengira kalori makanan yang anda ambil. Jika anda pandai mengawal pemakanan dan tahu sukatan kalori, semestinya anda telah memilih sarapan yang paling selamat.

Tips dapatkan kulit berseri dan bersinar



Kulit anda merupakan organ terbesar badan anda yang mana bermaksud menjaganya adalah sangat penting untuk kesihatan dari kepala ke kaki.

Walaupun anda tidak boleh menghentikan proses penuaan secara drastik, anda boleh memperlahankannya mengikut tahap sel kulit anda. Dan ia mungkin akan mengejutkan anda jika anda mengetahui bahawa untuk berbuat demikian, anda hanya cuma perlu menghabiskan masa yang banyak di kedai runcit untuk hasil yang optimum. Berikut adalah empat rahsia untuk bagaimana anda boleh mendapatkan kulit yang bersih, lembut, segar dan kelihatan berseri:

Menguasai perkara asas
Pastikan anda ingat perkara-perkara asas seperti tidur sekurang-kurangnya tujuh jam setiap malam, minum banyak air untuk diminum, gunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya 30 SPF setiap hari, jangan merokok, dan sekiranya anda seorang yang mengambil minuman alkohol, tolong minimakan pengambilannya. Ini kerana sinar UV, asap rokok dan alkohol semua mempercepatkan penuaan kulit, di permukaan dan di lapisan kulit dipanggil dermis.

Makan lemak omega -3
Beri makanan pada kulit anda dengan baik seperti ikan salmon, sardin, flaks, minyak 'canola', walnut atau telur setiap minggu. Makanan yang berkhasiat untuk kulit yang kaya dengan lemak omega- 3 adalah satu kumpulan asid lemak penting yang mana badan anda tidak boleh membuat dengan sendiri. Lemak omega -3 membantu menyediakan satu halangan pelindung kepada sel-sel, membolehkan mereka untuk memegang lebih banyak air. Ini kerana mereka menjaga membran sel untuk kulit yang sihat dan cukup lembut untuk membolehkan nutrien masuk. Selain itu, mereka juga memainkan peranan dalam mengawal kadar pengeluaran pro -radang, yang boleh mempercepatkan proses penuaan kulit.

Pilih buah-buahan dan sayur-sayuran yang berona jingga
Mengidamkan kulit sawo matang? Ketepikan cahaya matahari, sebaliknya pergi dapatkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berona jingga gelap seperti aprikot, keledek dan labu. Bukan sahaja mereka dipenuhi dengan super antioksidan beta karotena, tetapi satu kajian pada tahun 2011 telah mendapati bahawa memakan beberapa hidangan yang berwarna terang akan mempertingkatkan keserian seseorang dan memberikan mereka rupa warna kulit yang lebih 'warm'. Bonus: makanan ini kaya dengan vitamin C, salah satu antioksidan kulit anda yang larut air.

Nikmati bahan pelindung matahari yang boleh dimakan
Kajian yang dibuat sebelum telah mendedahkan bahawa sebatian dalam teh, coklat, tomato dan 'kale' boleh bertindak sebagai SPF semula jadi untuk kulit kita yang mana berpotensi untuk membantu melindungi kita daripada bahayanya penuaan kerosakan UV. Tetapi jangan lupakan krim pelindung matahari juga ya!

Thursday, 20 February 2014

Tiroid boleh sebabkan koma

Tiroid adalah kelenjar yang terletak di leher manusia. Ia antara kelenjar terbesar dalam badan manusia. Kebiasaannya, kelenjar ini tidak kelihatan dan seolah-olah permukaan kulit leher yang meliputi adalah rata. Perlu difahami bahawa, tidak semua bengkak pada leher ialah kelenjar tiroid dan tidak semua kelenjar yang bengkak mempunyai masalah.

Fungsi kelenjar ini ialah untuk merembeskan hormon yang dipanggil hormon tiroid. Iodin ialah komponen utama penghasilan hormon ini. Hormon ialah bahan merangsang tisu badan untuk ‘bekerja’.

Dalam kata lain ialah, ia menentukan kadar metabolisme dalam badan. Jika berlaku masalah pada kelenjar itu dan jumlah hormon tiroid ini meningkat, kadar metabolisme dalam badan juga meningkat. Ia dipanggil hyperthyroid, di mana hiper bermaksud ‘lebih’.

Di dalam keadaan rembesan hormon ini menjadi berlebihan, kadar metabolisme atau pekerjaan tisu badan menjadi meningkat dan laju.

Ini menyebabkan seseorang itu mempunyai simptom seperti jantung berdebar, sesak nafas, cemas, tangan menggeletar, berpeluh walaupun di dalam cuaca atau persekitaran dingin, gelisah, cepat marah, haid tidak teratur dan susut berat badan dengan mendadak walaupun selera makan bertambah. Ini antara simptom jika berlebihan hormon tiroid.

Masalah utama yang dirisaukan ialah jika hormon ini dirembeskan terlalu banyak secara tiba-tiba. Ini akan menyebabkan jantung menjadi laju, sesak nafas, loya, suhu badan meningkat, keliru dan akhirnya degupan jantung gagal berfungsi dan boleh mengakibatkan koma.

Rawatan kecemasan perlu diberi jika simptom ini berlaku. Keadaan ini dipanggil Thiroid Storm.

Justeru, penting untuk mereka yang disyaki atau mempunyai simptom hyperthyroid tadi untuk membuat pemeriksaan oleh pegawai perubatan atau pakar.

Ujian darah dapat mengesahkan sama ada anda menghidapi masalah berkenaan atau tidak seterusnya dapat mengenal pasti punca hyperthyroid.

Ujian ultrasound atau scan boleh dilakukan jika kelenjar pada leher membengkak atau ujian darah mengesahkan anda menghidapi masalah hyperthyroid.

Selain itu, ujian yang menggunakan cecair iodin juga boleh dijalankan, bergantung pada penilaian klinikal oleh pakar.

Rawatan untuk hyperthyroid berbeza bergantung kepada berapa banyak hormon tiroid yang dirembeskan dan bergantung pada jenis penyebab masalah itu.

Ubat untuk merendahkan paras hormon tiroid serta mengurangkan kadar denyutan jantung biasanya diberi jika perlu untuk mengelak berlakunya thiroid storm.

Pilihan lain ialah dengan membuat pembedahan untuk membuang kelenjar tiroid atau memulakan rawatan khas menggunakan cecair iodin. Selain itu, pesakit dinasihatkan tidak memakan rumpai laut yang kaya dengan kandungan iodin.
 
sumber dipetik dari:-http://infokesihatan4u.blogspot.com/

Peranan lemak berbeza

Isu penggunaan lemak dan kebimbangan terhadap kesan negatif lemak sudah lama dibincangkan. Bagaimanapun bukan semua lemak itu berbahaya dan ia mempunyai peranan tersendiri yang sangat penting.

Lemak memberi badan tenaga untuk berfungsi dengan baik, diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit dan rambut; membantu badan menyerap vitamin A, D, E dan K (dipanggil vitamin larut lemak).

Lemak akan memenuhi sel-sel lemak di bawah kulit bagi membantu memanaskan badan. Selain itu lemak berperanan penting untuk perkembangan otak, mengawal keradangan dan pembekuan darah. 

Tidak kira jenis minyak yang dipilih, semuanya adalah lemak. Lemak boleh dibahagikan kepada dua iaitu lemak tepu dan lemak tidak tepu. Klasifikasi ini dilakukan berdasarkan jumlah kandungan asid lemak tepu dan tidak tepu. Semua minyak, tidak kira semahal mana pun ia, tetap mengandungi lemak tepu tetapi dalam jumlah berbeza. 

a. Lemak tepu: Ia adalah lemak yang diperoleh daripada haiwan dan ia beku pada suhu bilik; contohnya mentega, keju, minyak sapi dan lemak pada daging. 

Bagaimanapun sesetengah lemak daripada tumbuh- tumbuhan juga dikelaskan sebagai lemak tepu seperti minyak kelapa, santan kelapa dan isi rong kelapa sawit. Minyak sawit juga dikategorikan sebagai minyak tepu kerana kandungan lemak tepu dan tidak tepu adalah sama. Kesannya, ia akan meninggikan paras kolesterol buruk dan tahap kolesterol keseluruhan jika diambil berlebihan. 

b. Lemak tidak tepu: Lemak jenis boleh diperoleh daripada sumber haiwan dan tumbuhan. Ia boleh dibahagikan kepada tiga iaitu lemak poli tak tepu, lemak moto tak tepu dan asid lemak trans. Pada suhu bilik, ia berada dalam keadaan cecair.

Lemak poli tak tepu - Sumber lemak jenis ini ialah bijian, kekacang dan ikan laut dalam. Contohnya minyak bunga matahari, jagung, soya, safflower, bijan, biji benih flaks dan kacang. 

Ikan laut dalam pula seperti salmon, tuna, sardin, makerel dan trout membekalkan asid lemak perlu Omega-3 manakala minyak jagung, soya dan safflower pula mengandungi asid lemak perlu Omega-6.

Asid lemak perlu ialah lemak yang tidak boleh dihasilkan oleh badan.

Lemak jenis ini dikategorikan sebagai lemak baik kerana ia boleh mengurangkan paras kolesterol buruk (LDL), trigliserida dan jumlah kolesterol keseluruhan.
Lemak mono tak tepu - Sumbernya ialah bijian dan kekacang seperti minyak kanola, kacang tanah, zaitun dan bran beras. Ia juga dianggap lemak baik kerana boleh mengurangkan jumlah kolesterol keseluruhan dan meningkatkan paras kolesterol baik (HDL).

Lemak trans - Lemak trans dihasilkan apabila minyak dalam bentuk cecair ditukar ke bentuk pepejal seperti margerin, pepejal susu atau lemak (lemak yang digunakan dalam pastri) dan gi sayuran (vegetable ghee). Proses penukaran ini dipanggil hidrogenasi.

Ia dikategorikan sebagai lemak yang sangat buruk (dua hingga lima kali lebih teruk daripada lemak tepu) kerana asid lemak trans boleh meningkatkan paras kolesterol buruk dan merendahkan kolesterol baik.

Lemak trans adalah lemak tidak tepu; bermakna rantaian kimianya tidak dipenuhi hidrogen. Namun, apabila lemak tidak tepu menjalani proses hidrogenasi (penambahan hidrogen pada rantaian kimianya), ia menjadi satu rantaian baru menyebabkan lemak trans berada dalam keadaan pepejal pada suhu bilik.

Lemak trans digunakan untuk memperbaiki kualiti produk makanan, mengekalkan kesegarannya dan menaikkan rasa makanan supaya ia boleh berada di pasaran bagi tempoh lama. 

Yang menjadi isu ialah, lemak trans boleh meningkatkan paras kolesterol buruk dan merendahkan paras kolesterol baik; sekali gus meninggikan risiko untuk mendapat penyakit jantung, strok, kencing manis dan lain-lain penyakit kronik.

Pilihan minyak dan kaedah memasak

Menurut Ho, pemilihan yang dilakukan oleh rakan penulis seperti diceritakan awal tadi memang tepat kerana bukan semua minyak sesuai digunakan dalam semua kaedah memasak. 

“Kegunaan setiap minyak itu berbeza dan ia memberi ‘prestasi’ terbaik dalam lingkungan suhu tertentu. Sesetengah minyak memang boleh digunakan untuk menggoreng dan sesetengahnya lagi hanya untuk kaedah memasak yang tidak membabitkan suhu terlalu tinggi. Ada pula yang lebih enak jika dipercikkan sahaja pada makanan.

“Perbezaan ini disebabkan adanya keadaan dipanggil titik asap iaitu tahap suhu minyak yang akan menyebabkan ia berasap apabila dipanaskan. Apabila minyak dipanaskan sehingga ia berasap, akan berlaku perubahan pada rantaian kimia minyak berkenaan yang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan jika ia terus digunakan.

“Untuk menggoreng, gunakan minyak sawit kerana ia mempunyai titik asap yang tinggi. Manakala minyak lain dalam kategori lemak tidak tepu sesuai digunakan untuk menumis kerana titik asapnya yang lebih rendah,” katanya.

Malangnya ada orang salah anggap mengenai penggunaan minyak. Ada yang percaya mereka perlu menghindari minyak sawit sepenuhnya dan menggunakan minyak dalam kumpulan lemak tidak tepu untuk semua masakan.

“Ramai orang percaya jika menggunakan minyak tidak tepu, mereka akan jadi lebih sihat. Anggapan ini kurang tepat kerana ia mempunyai titik asap lebih rendah. Jadi apabila digunakan untuk menggoreng, akan berlaku perubahan pada rantaian kimia minyak tadi dan boleh mengakibatkan paras kolesterol dalam darah mereka semakin meningkat.

“Walaupun minyak sawit sesuai digunakan untuk menggoreng, kita perlu ingat, penggunaan minyak ini ada hadnya. Pakar pemakanan menyarankan penggunaan minyak menggoreng ini terhad kepada dua kali saja. Maknanya kita boleh menggunakan minyak sama untuk menggoreng setakat dua kali saja,” katanya. 

Kali kedua anda memanaskan minyak, titik asapnya akan menjadi lebih rendah daripada kali pertama minyak berkenaan digunakan.

Ini sebabnya pakar pemakanan tidak menyarankan kita menggunakan semula minyak, terutama untuk makanan bergoreng.

Namun kini dengan teknologi penapisan yang semakin canggih, kebanyakan minyak sawit di pasaran boleh digunakan sehingga tiga kali seperti didakwa pengeluar. Cara mudah untuk mengenali minyak yang sudah digunakan ialah melihat warnanya. Elak membeli makanan yang digoreng dengan minyak berwarna gelap.

Satu perkara penting yang perlu kita tahu ialah semua minyak mengandungi asid lemak tepu. Tidak kira sebaik manapun ia, penggunaan minyak secara keseluruhannya perlu dikurangkan kerana satu gram lemak mengandungi sembilan kalori berbanding hanya empat kalori daripada setiap gram karbohidrat atau protein.

Ini sebabnya makanan mengandungi minyak atau banyak lemak dipanggil ‘menggemukkan’. 

Walaupun lemak memberi kita tenaga, ia adalah sumber tenaga akhir yang akan dikeluarkan apabila kita bersenam atau melakukan aktiviti cergas.

Dalam masa 20 minit pertama kita bersenam, tenaga yang digunakan datang daripada karbohidrat.

Hanya lepas 20 minit bersenam baru badan akan membakar lemak sebagai sumber tenaga. 

Ini sebabnya kita disaran bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari, lima kali seminggu untuk membakar lemak dalam badan yang boleh mendekatkan kita dengan pelbagai penyakit, terutama sakit jantung, strok, kencing manis dan masalah kolesterol tinggi.

“Antara 25 hingga 30 peratus tenaga kita sepatutnya datang daripada lemak. Ringkasnya, kita harus mengehadkan pengambilan lemak kepada enam hingga tujuh camca teh saja dalam pemakanan seharian. 

“Bagaimanapun, jumlah ini sukar dicapai kerana kebanyakan makanan kita tinggi kandungan lemaknya, baik dalam masakan sayur-sayuran, lauk-pauk mahupun kuih-muih. Masalah pemakanan bertambah teruk kerana ramai orang tidak mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan secukupnya setiap hari,” katanya.

Minyak dan kolesterol

Menurut Ho, semua lemak atau minyak yang dihasilkan daripada sumber tumbuh-tumbuhan tidak mengandungi kolesterol.

Kolesterol hanya ada dalam lemak yang berasaskan sumber haiwan. Maknanya makanan dari sumber haiwan yang dimasak sama ada menggunakan sedikit atau banyak minyak mengandungi kolesterol. 

Kolesterol ialah bahan lembut dan berminyak yang boleh berkumpul dan melekat pada dinding salur darah. Pengumpulan kolesterol ini lama kelamaan membuatkan salur darah tersumbat yang boleh menyebabkan serangan jantung atau otak.

Tahukah anda, kebanyakan kolesterol dalam badan sebenarnya dihasilkan oleh hati daripada lemak tepu? Hanya tiga peratus kolesterol dalam darah datang terus daripada makanan. Hati adalah organ yang bertanggungjawab menghasilkan kolesterol baik dan buruk.

Jika begitu, bagaimana boleh timbul masalah kolesterol tinggi dalam darah? Apabila kita makan makanan mengandungi lemak tepu, hati akan memprosesnya dan menghasilkan kolesterol.

Lebih banyak kandungan lemak tepu, hati akan menghasilkan lebih banyak kolesterol untuk dilepaskan ke dalam darah.

Jadi walaupun makanan kita umumnya tidak mengandungi kolesterol, misalnya pisang goreng, ia dimasak menggunakan lemak tepu. Apabila banyak lemak tepu masuk ke dalam badan, banyaklah juga kolesterol yang akan dihasilkan hati.

Kolesterol mempunyai peranannya tersendiri; ia menjadi komponen pada dinding sel dan penting untuk otak dan saraf berfungsi dengan baik. Ia juga membantu penghasilan hormon yang diperlukan untuk pertumbuhan dan peranakan. 

Ia menjadi pelopor untuk hormon estrogen, progesteron dan testosteron.

Malah banyak hormon lain turut bergantung kepada kolesterol untuk berfungsi, namun terlalu banyak kolesterol jahat boleh memudaratkan kesihatan.

Selain makanan, peningkatan kolesterol buruk juga disumbangkan oleh beberapa faktor seperti genetik, kurang bersenam, tekanan, umur, pengambilan terlalu banyak alkohol dan kurang makan sayur-sayuran serta buah-buahan.

Bagaimana pula dengan orang yang mengamalkan minum minyak tidak tepu untuk menjaga kesihatan? Menurut Ho, ia mungkin memberi manfaat tertentu tetapi perlu diingat, ia adalah lemak yang mengandungi banyak kalori dan jika melebihi keperluan kalori harian, ia akan menyebabkan masalah pertambahan berat badan.

Panduan mengurangkan penggunaan dan pengambilan lemak 

Gunakan kuantiti kecil dalam penyediaan makanan.

Guna kuali tidak melekat untuk memasak bagi mengurangkan minyak. Menggoreng ikan di kuali leper akan menggunakan kurang minyak berbanding kuali melengkung.

Hadkan makanan bergoreng kepada dua kali seminggu.

Gunakan tuala kertas untuk melapik pinggan, ia akan menyerap lebihan minyak daripada makanan

Pilih kaedah memasak yang lebih sihat seperti kukus, rebus, celur atau bakar. 

Gantikan santan kelapa dengan susu atau dadih rendah lemak. 

Buang lapisan minyak yang timbul apabila makanan sudah sejuk dan panaskan semula sebelum dihidang.

Buang lemak pada daging dan ayam (terutama kulit ayam). 

Hadkan pengambilan marjerin, mentega, mentega kacang, makanan mengandungi banyak lemak dan snek.

Apabila anda membeli produk makanan, lihat senarai bahan-bahannya. Hadkan membeli produk mengandungi pepejal susu atau lemak seperti biskut, kerepek, aneka kek dan pastri serta makanan bergoreng yang mungkin tinggi kandungan asid lemak trans.

Baca label makanan dan pilih produk mengandungi paling rendah jumlah lemak keseluruhan, lemak tepu dan asid lemak trans.

Bebaskan diri dari risiko penyakit kronik yang amat berbahaya

Rahsia kecantikan selebriti Bollywood


Terfikir bagaimana Katrina Kaif mempuyai wajah seperti bidadari dengan kulit yang indah? Atau apa yang rahsia di sebalik badan anggun aktres Bollywood, Shilpa Shetty?

Di sini kami akan membongkar beberapa rahsia kecantikan terbaik yang telah diamalkan oleh diva-diva terkenal Bollywood. Teruskan membaca!

Shilpa Shetty
Dia merupakan seorang 'tomboy' semasa zaman remajanya, mempunyai badan yang tinggi lampai dan senyuman yang nakal. Namun, dia mengalami transformasi ajaib yang mana menjadikannya sebagai seorang wanita yang berkarisma, cantik dan sentiasa bersedia seperti sekarang.

Telah mewakili negaranya dalam versi UK Big Boss dan melancarkan Yoga CD sendiri. Rahsia badannya yang fit dan 'toned, falsafah kecergasan beliau adalah terdiri daripada latihan berat untuk 'toning', yoga untuk mencapai fleksibiliti dan ketangkasan dan meditasi untuk sentiasa berasa tenang dan damai.

Dia tidak percaya pada berlapar untuk diet sebaliknya mematuhi tabiat makan yang sihat selari dengan rejim latihan yang ketat .

Kareena Kapoor
Ikon glamor ini telah menggegarkan industri filem dengan saiz avatar sifar beliau. Perjalanan sebagai anak seni beliau telah menarik perhatian daripada semua peringkat umur. Perubahan beliau memerlukan banyak usaha, senaman yang memerlukan tumpuan penuh dan tabiat makan yang sihat.

Rahsia di sebalik badannya yang fit dan 'abs' sempurna adalah kerana Kareena mengikuti rejim yang ditetapkan oleh pakar pemakanan beliau, Rujuta Diwekar, yang mana merupakan penulis buku "Don't lose your mind, lose your weight" dan "Women and the Weight loss tamasha". Selain itu, Kareena turut mengamalkan makan enam hidangan kecil, sihat dan berkhasiat serta mengamalkan yoga.

Hema Malini
Dia adalah seorang pelakon legenda yang mana telah berusia dengan begitu anggun sekali. Rahsianya, beliau hanya menggunakan minyak aroma untuk menjaga kulitnya berseri dan sihat. Untuk mengekalkan rambutnya sihat, aktres ini menggunakan campuran minyak kelapa, amla, tulsi dan neem untuk mengurut rambutnya dua kali seminggu. Selain itu, dia turut menggunakan pembersih susu Clarins untuk membuatkan kulitnya licin dan segar.

Tambahan lagi, minum air yang banyak adalah satu lagi aspek penting dalam menjaga kulitnya supaya sentiasa terhidrat dan berseri.

Untuk kecergasan, Hema mengamalkan aktiviti berbasikal, 'Pranayam' selama 45 minit dan yoga setiap selang sehari. Dia turut percaya dan mengamalkan diet vegetarian yang ketat yang terdiri daripada roti, dal, sayur-sayuran, beras, rasam, buah-buahan segar , teh hijau dan kadang-kadang bantuan daripada minyak sapi.

Aishwarya Rai
Bekas Miss India yang pernah memegang gelaran sebagai "wanita tercantik di dunia" ini merupakan contoh dan inspirasi kepada orang-orang di India mahupun seluruh dunia.

Ashwarya Rai percaya dalam penggunaan bahan-bahan semula jadi seperti timun untuk masalah kulit, tepung gram untuk pembersihan dan menggunakan campuran susu dan yogurt untuk melembapkan kulit.

Untuk mengeluarkan toksin, dia menggunakan losyen semula jadi daripada madu, limau dan air panas untuk disapu pada badannya.

Katrina Kaif
Digelar sebagai "Barbie Doll", Katrina telah menguasai industri filem India dengan senyumannya seperti bidadari, bentuk badannya yang panjang, ciri-ciri lembutnya dan kulit bersinar. Beliau merupakan salah satu pelakon tampak jelita mahupun tanpa mekap.

Rahsianya, dia hanya menggunakan topeng lumpur mineral untuk memerangi pelbagai masalah kulit yang terdiri daripada minyak muka yang berlebihan dan jerawat. Beliau percaya dalam spa badan yang mana untuk bertujuan untuk bersantai secara keseluruhan dan kesejahteraan.

Karisma Kapoor
Diva ini kelihatan cantik walaupun tanpa kesan solekan dan gaya rambut ekor kuda tinggi beliau turut membantu meningkatkan ciri-cirinya yang hebat. Telah memasuki angka 30-an dan seorang ibu yang mempunyai bentuk badan yang sempurna, dia telah mengamalkan carta pemakanan seperti berikut:

Sarapan: 2 keping roti bakar gandum penuh dengan sayuran

Makan tengah hari: Salad buah

Snek: Sandwich atau Dhokla atau Udang

Makan lewat malam: Sup

Makan Malam: Dada ayam dan sayuran panggang.

Dia turut mevariasikan diet ini bersama beras perang, ikan kukus atau ayam dan mempunyai 2-3 putih telur setiap hari untuk mengekalkan pengambilan protein.

Jenis makanan atasi masalah perut buncit

Posted by TUPAI

Perut yang ramping semestinya menjadi idaman hampir semua orang khususnya kaum wanita. Bagi mereka yang memiliki perut buncit, mereka akan berasa rendah diri dan mungkin kurang berkeyakinan. Namun tidak kurang juga yang 'menikmati' situasi tersebut.

Tahukah anda terdapat beberapa jenis yang mampu membantu menyelesaikan masalah perut buncit tanpa anda perlu risau kos perbelanjaan berlebihan?

Lihat senarai di bawah dan cuba praktikkan. Mungkin anda dapat melihat keberkesanannya jika anda amalkan dengan cara yang betul.

Selamat mencuba!

MENTEGA KACANG


Jika dilihatkan kepada teksturnya yang kelihatan seperti 'lemak berkrim' dan juga enak dimakan, memang ramai yang beranggapan bahawa mentega kacang menggemukkan. Namun tahukah anda ia penuh dengan mineral dan lemak sihat yang membantu anda berasa kenyang untuk jangka masa panjang? Anda juga boleh mencuba dengan variasi kacang seperti badam dan walnut ketika bersarapan.

COKLAT GELAP


Siapa yang tidak menyukai coklat gelap (dark chocolate)? Lebih-lebih lagi kini kita mengetahu ia boleh membantu kita mengatasi masalah perut buncit. Coklat gelap mengandungi agen perangsang yang memberi kesan positif terhadap pembakaran lemak. Ia juga mempunyai lapan kali anti oksidan jika dibandingkan dengan strawberi. Malah coklat gelap juga terbukti sihat untuk jantung.
BIJIRIN OAT


Gantikan makanan tengah hari anda dengan bijirin oat dan anda akan berpuas hati dengan keputusannya. Cuma anda perlu berhati-hati dengan cara memasaknya. Elak menambah gula ataupun susu pekat dan masak di atas api yang perlahan.

KAYU MANIS


Penyelidik menemui sejenis anti oksidan dalam kayu manis yang membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan membantu menstabilkan kadar gula dalam darah. Keseluruhannya tiada ruang untuk perut buncit.

CILI MERAH


Makanan yang digemari kebanyakan negara di rantau Asia ini mempunyai sejenis bahan aktif iaitu capsaicin. Capsaicin membantu menstabilkan kadar gula dalam darah dan juga membakar lemak berlebihan.

TEH HIJAU


Menurut sebuah institusi nutrisi di Amerika Syarikat, ekstrak teh hijau mampu meningkatkan daya metabolisme badan pada siang hari. Kandungan anti oksidannya yang tinggi juga membantu membakar lemak pada perut.

SAYUR-SAYURAN


Sayur-sayuran hijau seperti brokoli, dan kubis bunga mengandungi vitamin yang membantu melawan keinginan terhadap sesuatu makanan.

TELUR


Mengandungi agen pembakar lemak iaitu vitamin B6, B12, A,D,E, dan K, folat, kalsium, zat besi, dan Omega 3, telur mampu membuatkan anda berasa kenyang untuk jangka masa yang lama. Lebih elok jika anda mengamalkan telur ayam kampung sebagai makanan harian.

Wednesday, 19 February 2014

Usah abai kesihatan rambut

Sebenarnya, keguguran rambut selepas bersalin adalah normal. Ia tiada kaitan dengan bayi menyembur atau menyusu badan.

Rambut mengalami dua fasa iaitu pertumbuhan dan fasa rehat iaitu rambut akan kekal dan gugur bagi memberi laluan kepada pertumbuhan rambut baru. 

Namun bagi ibu yang baru saja melahirkan anak, keguguran rambut lebih ketara disebabkan hormon progesteron yang dikeluarkan daripada bahagian sistem saraf otak menyebabkan rambut mengalami fasa pertumbuhan yang cepat. Pada masa ini rambut kelihatan berminyak, hitam dan sedikit lebat. 

Keadaan ini berubah selepas bersalin. Rambut akan mengalami fasa ‘rehat’ dan sebagai memberi laluan kepada pertumbuhan rambut baru, lebih banyak rambut asal akan gugur. Biasanya keguguran rambut selepas bersalin berlaku dalam dua hingga tiga bulan selepas bersalin. 

Selain itu, kadar metabolisme menyebabkan hormon sukar dilaraskan. Tiga hingga lima bulan selepas bersalin, kira-kira 30 peratus daripada jumlah rambut akan gugur. Ibu-ibu juga akan kehilangan rambut yang banyak disebabkan stamina dan kesihatan yang lemah selepas bersalin. 

Biasanya 50 hingga 60 peratus rambut akan gugur disebabkan perubahan hormon malah dalam kes yang serius, rambut gugur secara bertompok-tompok. 

Antara ciri-ciri yang boleh dikesan ialah kulit kepala berminyak dan gatal. Ini berlaku disebabkan kelenjar minyak terlalu aktif dan merembeskan banyak minyak. Namun kotoran ini tidak dapat dibersihkan menggunakan syampu biasa dan hanya dapat dirawat menggunakan rawatan khas. Biasanya rawatan untuk rambut gugur harus dilakukan segera sekiranya ibu-ibu mendapati rambut mereka gugur sehingga enam bulan ke atas. Ini bagi memastikan mereka tidak mengalami masalah botak. 

Kebiasaannya rambut yang gugur akan tumbuh semula selepas kira-kira lima bulan. Bagaimanapun, jika rambut terus gugur selepas tempoh itu dan kulit kepala semakin jelas kelihatan, wanita tidak harus mengabaikannya. 

Pesakit yang mengalami masalah rambut dinasihatkan supaya tidak menjadi doktor dan menggunakan rawatan yang terbukti boleh menyebabkan keburukan pada rambut. Mereka perlu berjumpa pakar untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat. Malah rawatan yang cepat dapat mengembalikan kehitaman dan kesuburan rambut. 

Selain itu, makan makanan seimbang dengan mengambil hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran pelbagai warna seperti merah, kuning, putih, hijau dan ungu biru memberikan vitamin, mineral, serat yang diperlukan untuk badan serta mengurangkan masalah penuaan. 

Kekurangan pemakanan, perubahan cuaca dan kurang bersenam menyebabkan badan menjadi mangsa terutama rambut. Terdapat fakta baru yang menyebabkan masalah kehilangan rambut seperti demodex iaitu sejenis parasit yang hidup dalam kulit kepala. Ia mencuri nutrien untuk kulit dan mengeluarkan enzim tidak baik yang menyebabkan rambut gugur.

Selain itu, ramai wanita bertudung melakukan kesilapan apabila tidak mencuci rambut setiap hari disebabkan rasa leceh kerana perlu mengeringkan semula. Apabila ini berlaku, liang folikel rambut akan tersumbat disebabkan minyak berlebihan. Keadaan ini akan mencetuskan kelemumur, rambut bercabang serta keguguran rambut. 

Bagi wanita bertudung, cuci rambut setiap hari dan mengeringkannya sebelum memakai tudung. Ini bagi memastikan rambut terhindar daripada kotoran dan dapat kembali bernafas.

sumber dipetik dari:-http://infokesihatan4u.blogspot.com/

Makanan yang mampu melegakan perut meragam

Posted by TUPAI

Sakit perut tidak pernah menyenangkan malah datang tanpa di duga. Mungkin kerana rutin harian kita yang sibuk, merencatkan waktu penyediaan makanan dengan sempurna. Akhirnya, sakit perut yang menjelma.

Tahukah anda, beberapa makanan di bawah dapat membantu melegakan sakit perut? Cuba lihat senarai di bawah.

Teh Chamomile



Teh Chamomile yang mengandungi enzim anti – radang yang dapat melegakan ketidak selesaan perut anda. Amalkan pengambilan ketika sakit perut di kala pagi.

Teh Halia



Halia yang mengandungi enzim anti –radang dan juga bahan aktif gingerol berkuasa untuk menenangkan perut yang sakit akibat masalah sistem perncernaan. Hiriskan halia dan rebuskan bersama air selama beberapa minit sebelum minum. Halia juga dapat membantu menghilangkan rasa loya.

Lemon



Buah Lemon merupakan bahan serba guna. Anda cuma perlu perahkan sedikit lemon ke dalam air suam dan minum. Selain melegakan sakit perut, ia juga membuang toksik dalam badan.

Cuka Epal



Campurkan 2 – 3 sudu besar cuka epal ke dalam minuman anda tak kira sejuk atau panas, ia dapat menenangkan perut meragam.

Air Kelapa



Air kelapa memang sedap di minum ketika cuaca panas terik. Untuk pengetahuan anda, kandungan potassium dan Vitamin C dalam air kelapa mampu memberikan rasa lega ketika perut meragam.

Yogurt



Yogurt memang sering dikaitkan dengan kesihatan perut. Ini kerana bahan probiotik aktif yang terkandung dalam yogurt tersebut mampu melegakan sakit perut.

Makanan berkanji



Makanan berkanji seperti nasi, kentang dan oat akan membantu melindungi usus perut daripada asid percernaan. Makanan ini tidak akan merangsang asid Reflux dan cepat di hadam.

Elakkan makanan yang mengandungi gluten seperti gandum dan jagung. Kurangkan juga pengambilan gula terutamanya gula tiruan yang terkandung dalam minuman bikarbonat.

Elakkan juga sayuran seperti kekacang, brokoli, dan kobis bunga. Gas yang terkandung dalam sayuran ini akan membuatkan perut anda kejang dan kembung.

Manfaat minyak oregano pada tubuh badan


Minyak Oregano mempunyai sifat antibiotik yang ketara. Minyak oregano telah diproses daripada bunga dan daun pokok oregano, boleh menjadi salah satu antibiotik semulajadi yang paling kuat. Ini kerana minyak semula jadi dan serba boleh ini boleh digunakan dalam pelbagai cara untuk membantu mempertahankan badan anda daripada jangkitan oleh bakteria berbahaya. Berikut merupakan cara-cara kreatif untuk kekal sihat dengan menggunakan minyak oregano yang semula jadi ini.

Bagaimana ia bekerja: Minyak oregano mengandungi sebatian yang dikenali sebagai 'carvacrol', yang bagus untuk membantu memecahkan membran sel luar yang membantu melindungi bakteria daripada sistem imun. Kajian telah menunjukkan bahawa minyak oregano adalah berkesan untuk membunuh bakteria, dan juga boleh membantu sistem imun bekerja mengatasi terhadap virus, kulat dan parasit.

Bagaimana untuk menggunakannya: Sanitizer minyak oregano – Oleh sebab minyak oregano sangat kuat, anda perlu mencairkannya. Campurkan 10 titis minyak oregano bersama dua sudu besar minyak kelapa. Sapukan pada kulit tangan anda sebagai sanitizer tangan semula jadi. Walaupun ia mungkin kelihatan berkilat pada mulanya, namun ia sangat berkhasiat ia juga boleh membantu menyuburkan kulit anda dan memastikan tangan anda lembut dan licin.

Sesi pengewapan: Bakteria berbahaya boleh mendiami sistem pernafasan anda dan mewujudkan masalah. Untuk membantu sistem imun anda melawan jangkitan pernafasan, letakkan satu setitik minyak oregano ke dalam satu mangkuk air yang telah dipanaskan. Letakkan tuala longgar di atas kepala anda dan stimkan sekali sehari.

Rawatan untuk kulit anda: Disebabkan kebaikannya yang anti-bakteria dan anti -radang, beberapa pakar telah menyokong penggunaan minyak oregano untuk merawat keadaan kulit seperti jerawat dan 'rosacea'. Campurkan jumlah yang sama minyak oregano dan zaitun atau minyak kelapa dan sapukan pada kawasan masalah anda dengan kapas sebelum anda tidur. Dinasihatkan tidak menggunakannya secara langsung pada mana-mana kulit yang luka.

Menggunakannya untuk memberus gigi anda: Minyak oregano juga mengandungi 'thymol', iaitu sejenis bahan yang digunakan dalam pelbagai ubat kumur untuk melawan bakteria, plak dan nafas berbau. Cuba tambahkan beberapa titis minyak oregano pada berus gigi anda dengan atau tanpa ubat gigi.

Pengambilan untuk perut anda: Kajian menunjukkan bahawa oregano dan minyak oregano boleh membantu melawan jangkitan parasit dan mengurangkan cirit-birit berjangkit. Ia juga boleh menjejaskan ekosistem pencernaan dan mengubah kadar pengosongan perut. Orang dewasa berumur 18 ke atas boleh mencuba kapsul yang mengandungi 45mg minyak tulen oregano sekali sehari dengan makanan.

Namun begitu, sesiapa yang mempunyai alahan oregano tidak perlu menggunakan minyak oregano. Wanita hamil dan menyusu juga harus elakkan daripada mengambil minyak Oregano kerana ia belum diuji kesannya ke atas wanita hamil.

Makanan yang mampu kekalkan awet muda

Posted by TUPAI

Setiap manusia inginkan kesihatan yang berpanjangan. Ingin kekal awet muda walaupun di mamah usia. Agak mustahil untuk menjalani kehidupan seharian tanpa sebarang masalah. Kadang-kala, masalah kesihatan itu timbul sejak kita baru dilahirkan lagi. Namun, bukan semua orang memiliki kesempurnaan dan kesempurnaan tidak akan lengkap tanpa hidup yang lebih sihat.

Dibawah, terdapat 8 makanan rahsia untuk kekal sihat dan awet muda:

Makan makanan yang di panggang/rebus
Semestinya, makanan yang di panggang atau direbus merupakan cara memasak yang terbaik untuk badan sihat terutamanya ikan. Pengambilan ikan jenis mackerel, sardin, salmon dan dori yang dipanggang atau rebus boleh membuatkan denyutan jantung yang lebih baik.

Minum kopi
Menurut kajian daripada pakar pemakanan California, mendapati kafein melindungi fugsi otak. Manakala pakar daripada Perancis pula mengatakan wanita yang minum kopi 3 kali sehari dapat mengelakkan penurunan kognitif sebanyak 30 peratus. Malah, mereka tidak mengalami masalah ingatan pada usia tua berbanding si bukan peminat kopi.

Ambil vitamin D
Vitamin D membantu penurunan tekanan darah, meningkatkan 'antibody' badan dan melindungi daripada sebarang penyakit kanser serta jantung. Antara sumber vitamin D seperti sinaran matahari pagi, minyak ikan, salmon, tuna dan udang.

Zaitun kombinasi makanan terbaik
Masukkan kekacang, ikan, sayuran dan buahan dalam menu harian bersama minyak zaitun. Pengambilan makanan segar ditambah dengan minyak zaitun akan membuatkan anda kelihatan lebih muda dua tahun daripada usia sebenar. Jadi, tukar minyak masak dan mentega roti kepada minyak zaitun.

Makan lebih banyak sayur
Gantikan snek pada waktu lapang anda kepada salad segar atau buah-buahan. Belilah sayuran dan buahan yang masih segar. Bersihkan terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam peti ais. Ia bertujuan untuk mengelakkan kerosakan vitamin yang ada dalam bahan makanan tersebut.

Nikmati teh hijau
Pakar pemakanan China mengatakan, seseorang yang minum teh hijau akan kelihatan lebih muda 5 tahun daripada usia sebenar berbanding orang yang minum teh biasa. Tambahkan hirisan lemon bersama teh untuk memberi kekuatan pada badan melawan penyakit.

Kawal pengambilan gula dan garam
Tanpa kita sedari, gula dan garam merupakan lemak jahat yang mampu menyumbat arteri sehingga meningkatkan tekanan darah. Jadi, anda perlu mengawal pengambilan gula dan garam setiap hari.

Elakkan makanan dalam tin
Makanan diproses dalam tin mempunyai bahan kimia yang banyak bagi mengelakkan makanan itu cepat rosak. Memang ia menyenangkan kerja anda, tetapi ia membahayakan kesihatan anda juga.

Selamat mencuba!

Tuesday, 18 February 2014

Halitosis - Mulut Berbau

PERNAHKAH anda mengalami mana-mana situasi yang berikut?

  • Mulut yang berbau memberi kesan pada kehidupan sosial dan profesional anda
  • Anda selalu mempunyai rasa kurang sedap dalam mulut sendiri
  • Orang akan selalunya melangkah ke belakang apabila bercakap dengan anda atau mengelak daripada berkomunikasi langsung dengan anda
  • Seseorang pernah memberi komen tentang mulut anda yang berbau dan telah mempelawa atau memberi anda gula-gula pudina
  • Anda mengalami satu lapisan putih atau kuning di lidah anda
Jikalau jawapan anda ya, anda mungkin sedang mengalami masalah mulut berbau atau lebih dikenali sebagai halitosis.

Punca Mulut Berbau

Mulut berbau disebabkan oleh beberapa faktor. Bau kurang menyenangkan itu boleh datang dari masa ke semasa atau untuk jangka masa yang panjang, bergantung kepada puncanya.

Berjuta-juta bakteria hidup di dalam mulut, terutamanya di belakang lidah.

Bagi kebanyakan orang, bakteria itu adalah punca utama mulut berbau.

Keadaan mulut kita yang suam dan lembap menjadikan ia tempat yang ideal bagi pertumbuhan bakteria.

Kebanyakan masalah mulut berbau disebabkan oleh sesuatu di dalam mulut.

Mulut berbau boleh disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

  • Penjagaan kebersihan mulut yang lemah - Jarang memberus gigi dan tidak memberus gigi dengan betul akan mengakibatkan sisa-sisa makanan mereput di dalam mulut.
  • Jangkitan di dalam mulut - Periodontal (masalah gusi)
  • Jangkitan saluran respirasi - Tekak, resdung atau masalah paru-paru
  • Agen luaran - Bawang putih, bawang, kopi, merokok dan mengunyah tembakau
  • Mulut kering (xerostomia) - Disebabkan oleh masalah penghasilan air liur yang tidak betul, pengambilan ubat tertentu atau 'pernafasan mulut'
  • Penyakit sistemik (keseluruhan badan) -l Kencing manis, penyakit hati, penyakit buah pinggang, penyakit paru-paru, resdung, penyakit 'refluks' dan lain-lain.
Mencegah mulut berbau

Mulut berbau yang disebabkan oleh masalah dental boleh dicegah dengan mudah melalui penjagaan di rumah dan secara profesional.

Ini bermakna:

  • Memberus gigi anda selepas setiap kali makan dengan menggunakan ubat gigi berfluorida untuk menanggalkan sisa makanan dan plak.
  • Memberus lidah anda juga, sebaik-baiknya menggunakan berus gigi yang mengandungi pembersih lidah.
  • Menggunakan flos gigi atau alat untuk mencuci ruangan di celah gigi sekali setiap hari.
  • Menggunakan cecair pencuci mulut bagi memastikan mulut anda sentiasa rasa bersih dan nafas anda segar setiap masa.
  • Kerap mengunjungi doktor gigi (sekurang-kurangnya dua kali setahun) untuk membuat pemeriksaan dan pembersihan gigi.
Jika anda rasa mulut sentiasa berbau, catatkan makanan yang anda makan dan senaraikan jenis ubatan yang anda ambil.

Sesetengah ubat mungkin boleh jadi punca mulut berbau.

Maklumkan kepada doktor gigi anda jika anda telah melakukan sebarang pembedahan atau mendapat penyakit sejak temu janji anda yang terakhir.

Anda juga boleh mencegah mulut berbau dengan minum lebih banyak air setiap hari untuk menolong badan menghasilkan air liur.

Setiap tegukan air melalui mulut sedikit sebanyak boleh melonggarkan serpihan makanan dalam mulut.

Produk-produk lain yang boleh membantu menyegarkan mulut dan mencegah pembentukkan plak adalah termasuk:

  • Gula-gula tanpa gula
  • Gula-gula pudina tanpa gula
  • Lobak mentah
  • Salari 
sumber dipetik dari:-http://infokesihatan4u.blogspot.com/2014/01/halitosis-mulut-berbau.html