Kolang-kaling adalah buah kenyal berbentuk bujur dan berwarna putih telus. Kolang-kaling dalam Bahasa Belanda disebut Glibbertjes, buah dari pohon aren (Arena Pinnata).
Buah kolang-kaling mempunyai kadar air yang tinggi hingga mencapai 93,8%. Selain air, setiap biji kolang-kaling mengandungi kira-kira 0,69 gram protein, 4 gram karbohidrat dan 0.95 gram serat kasar. Kolang-kaling juga mengandungi kalium, besi, kalsium, vitamin A, vitamin B, vitamin C dan gelatin.
Pembuatan manisan kolang-kaling:
------------
Mengenai penulis:
Caronelita Kristiani.VW adalah mahasiswi Universiti Kristian Petra, jurusan Desain Interior Surabaya. Artikel ini dibuat agar pembaca mengetahui manfaat buah kolang-kaling bagi kesihatan.
sumber : http://majalahkesehatan.com/
Buah kolang-kaling mempunyai kadar air yang tinggi hingga mencapai 93,8%. Selain air, setiap biji kolang-kaling mengandungi kira-kira 0,69 gram protein, 4 gram karbohidrat dan 0.95 gram serat kasar. Kolang-kaling juga mengandungi kalium, besi, kalsium, vitamin A, vitamin B, vitamin C dan gelatin.
Manfaat kesihatan
Mungkin selama ini banyak masyarakat yang hanya mengetahui bahawa buah kolang-kaling enak untuk dijadikan campuran cendol atau ais buah. Buah yang selalu hadir ketika bulan puasa ini sebenarnya boleh mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Berikut adalah 4 manfaat buah kolang-kaling untuk kesihatan.- Ubat gatal-gatal. Getah dari pohon aren mempunyai khasiat sebagai ubat gatal-gatal. Membalurkan getah sebelum biji kolang-kaling dibakar saat proses pembuatan sangat ampuh untuk mengubati penyakit gatal-gatal.
- Ubat radang sendi. Buah kolang-kaling mengandung galaktomanan yang boleh meredakan penyakit artritis. Untuk rawatan radang sendi, makanlah kolang-kaling 100-200 gram sehari. Buah kolang-kaling tersebut sebaiknya direbus tanpa menggunakan pewarna dan gula.
- Memperkuat tulang dan mencegah osteoporosis. Terdapat kalsium 91 miligram kalsium dalam setiap 100 gram kolang-kaling. Kandungan ini cukup tinggi dan boleh digunakan untuk membantu memenuhi keperluan kalsium tubuh, terutama bagi mereka yang alergi terhadap susu.
- Memudahkan pencernaan. Kolang-kaling mengandung serat kasar yang bagus untuk melancarkan proses pencernaan. Selain itu, kandungan karbohidrat yang terdapat di dalamnya dapat memberikan rasa kenyang dan tenaga. Kolang-kaling sangat sesuai untuk anda yang menjalani proses diet sihat.
Pemprosesan buah kolang-kaling
- Pemilihan bahan. Pemprosesan kolang-kaling bermula dengan pemilihan bahan (buah aren) setengah masak yang ditandai dengan warna kulit yang masih hijau segar. Buah aren dilepas satu persatu dari untaiannya dan dimasukkan ke dalam bekas.
- Pembakaran atau perebusan buah Aren. Ada dua cara mengolah kolang-kaling iaitu dengan membakar atau merebus untuk menghilangkan lendir buah yang menyebabkan rasa sangat gatal apabila menyentuh kulit.
- Pengambilan biji aren. Belah buah aren yang sudah direbus atau dibakar.
- Pelepasan kulit biji aren. Kulit biji yang berwarna kuning dilepaskan dengan menggunakan pisau secara hati-hati. Biji yang terlepas dalam keadaan utuh dicuci dengan air bersih.
- Perendaman biji aren. Sediakan baskom yang berisi air kapur, lalu rendam biji aren yang sudah bersih ke dalam air kapur selama 2-3 hari. Hal ini berfungsi untuk mengendapkan segala kotoran pada biji buah aren.
Membuat Manisan Kolang-Kaling
Produk olahan dari kolang-kaling dengan cara pengawetan dalam air gula dikenali sebagai manisan kolang-kaling. Adapun bahan yang digunakan adalah kolang-kaling, gula pasir, air, pewangi dan pewarna makanan. Perkakas: baskom, periuk dan dapur.Pembuatan manisan kolang-kaling:
- Kolang-kaling direndam dengan ar bersih selama satu malam lalu dicuci.
- Apabila ingin memberi warna pada manisan kolang-kaling, gunakan pewarna makanan yang tidak berbahaya. Kolang-kaling yang sudah diberi perwarna dibiarkan beberapa minit agar warnanya merata dan lebih meresap.
- Kolang-kaling yang sudah diberi warna kemudian dicuci dengan air bersih secara berulang-ulang.
- Sediakan larutan gula pasir kira-kira 60% iaitu 600 gram gula dilarutkan dalam 1 liter air. Air gula dipanaskan hingga mendidih lalu disejukkan.
- Kolang-kaling direndam dengan air gula yang sudah sejuk untuk beberapa saat.
- Setiap hari rendaman perlu dipanaskan lagi, tetapi buah kolang-kaling tidak perlu dipanaskan. Hal ini membuat rendaman air gula semakin kental.
------------
Mengenai penulis:
Caronelita Kristiani.VW adalah mahasiswi Universiti Kristian Petra, jurusan Desain Interior Surabaya. Artikel ini dibuat agar pembaca mengetahui manfaat buah kolang-kaling bagi kesihatan.
sumber : http://majalahkesehatan.com/