Friday 23 August 2013

VITAMIN DAN KESIHATAN : SIAPA PATUT MENGAMBIL MAKANAN TAMBAHAN DAN MENGAPA ?

Oleh : Marcell Pick, OB/GYN NP
Terjemahan oleh Dr. Rushdan

Hampir semua orang mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit kronik seperti penyakit jantung, penyakit diabetes (kencing manis) atau kanser. Anda tentu merasa bimbang kalau-kalau anda ada membawa gen atau baka yang menyebabkan anda juga berisiko menghidap penyakit yang sama . Kajian sains yang terkini telah menunjukkan bahawa terdapat cukup bukti untuk mengatakan bahawa sebenarnya anda boleh melakukan sesuatu untuk mengelak dari penyakit2 ini walaupun anda mempunyai faktor2 risikonya dan ianya bermula dengan pemakanan ataupun nutrisi. Dengan pengambilan nutrisi yang optima termasuk makanan tambahan (dietary supplement), anda boleh menjalani kehidupan ini dengan lebih baik dan tidak mengalami masalah kesihatan yang serius kemudian hari.Kebelakangan ini banyak diperkatakan mengenai samada perlu kita mengambil makanan tambahan termasuk multivitamin dan mineral, samada pengambilannya akan memberi kesan yang baik ataupun sebaliknya. 50% dari penduduk Amerika mengambil makanan tambahan dan ini telah menggerakkan Institut Kesihatan Kebangsaan ( National Institute of Health USA) mengambil keputusan untuk menubuhkan panel yang akan mengeluarkan konsensus samada amalan pengambilan makanan tambahan ini selamat dan berkesan untuk melawan penyakit kronik.
 
Apabila kita berbincang tentang 
perkara seumpama ini, pasti akan wujud dua pihak yang berbeza pendapat. Tetapi berdasarkan pengalaman klinikal saya, pengambilan multivitamin dan mineral yang telah dikeluarkan oleh syarikat ternama tidak akan memudaratkan anda, malah ia boleh memberi banyak kebaikan.  Di dalam amalan saya secara peribadi, saya dapat melihat dengan jelas kebaikan mengambil makanan tambahan oleh pesakit saya, keluarga dan juga rakan-rakan saya. Jadi mengapa masih ramai lagi yang belum sedar peri mustahaknya pengambilan vitamin?  Vitamin apa yang perlu anda ambil ? Mengapakan banyak syarikat ubatan dan doktor yang menentang pengambilan makanan tambahan? Mengapakah berlaku perdebatan yang berterusan tentang keselamatan mengambil vitamin ? 

Jika anda membaca kenyataan “state-of-the-science statement” yang dibuat oleh panel NIH (National Institute of Health), anda dapati pendapat mereka adalah “inconclusive” ataupun tidak dapat dibuat kesimpulan yang kukuh. Akhbar dan individu2 tertentu menilai kenyataan ini sebagai tidak cukup bukti untuk mengesyorkan pengambilan multivitamin kepada orang ramai.  Pada hal ahli panel NIH tidak langsung mengeluarkan kenyataan itu, malah mereka tidak menghalang pengambilan makanan tambahan dan tidak ada bukti yang mengatakan pengambilan makanan tambahan boleh memudharatkan.

HUBUNGAN DI ANTARA NUTRISI DAN PENYAKIT KRONIK.

Mari kita kaji persoalan-persoalan ini berdasarkan kepada kajian2 terkini jadi kita mendapat maklumat yang lebih jelas. Kita telah menggunakan makanan tambahan dan pengubahsuaian menu makan sebagai terapi perubatan semenjak lebih 20 tahun lagi. Pada hari ini, kita mengesyorkan setiap orang mengambil vitamin yang mengandungi kandungan yang selamat dan mencukupi dari syarikat2 yang berwibawa. Jadi mari kita bincang mengenai apakah pendirian kita bila bercakap mengenai makanan tambahan dan bagaimana dapat kita menjawab soalan yang berkait dengan kontroversi pengambilan vitamin.

Mengapakan berlaku peningkatan mendadak penyakit-penyakit kronik ini ? Jelas sekali di antara sebab-sebabnya adalah kita sekarang mempunyai jangka hayat yang lebih panjang, hidup di dalam stress, kedua-duanya memberi sumbangan kepada penyakit degeneratif. Dan cuma baru-baru ini sahaja kita mula sedar akan pentingnya nutrisi.

Cerita mengenai peningkatan bilangan penyakit kronik pada masa ini merupakan salah satu yang hangat diperkatakan. Pada hari ini 70% dari penduduk Amerika mati disebabkan oleh komplikasi dari penyakit kronik seperti penyakit jantung, penyakit kanser, obesiti, diabetes, depression (tekanan perasaan), penyakit metabolik dan penyakit sistem penghadaman (termasuk heartburn dan acid reflux), rheumatoid arthritis (sakit sendi), fibroids dan osteoporosis.

Apakah pula peranan yang dimainkan oleh faktor genetik (baka) di dalam penyebab kepada penyakit kronik? Pada pandangan kami, genetik jarang menentukan secara mutlak seseorang itu untuk menghidap penyakit. Seringkali faktor genetik memerlukan faktor lain (faktor sampingan) termasuk pemakanan bagi menyebabkan ujudnya penyakit. Malah faktor nutrisi ini dikatakan di antara faktor2 sampingan yang sangat berpengaruh.  Jadi faktor genetik sahaja mungkin belum cukup kuat untuk menyebabkan berlakunya penyakit.

Ramai di kalangan pesakit kami terkejut apabila mendapati banyak penyakit yang mereka hadapi sebenarnya boleh dikaitkan dengan kekurangan beberapa unsur bahan nutrisi. Nutrisi mempunyai pengaruh ke atas sistem pertahanan badan, fungsi organ, keseimbangan hormon dan metabolisma sel. Kekurangan bahan nutrisi akan berlaku dahulu sebelum timbul gejala2 yang kemudiannya berlakulah penyakit.

Kaedah rawatan konventional menggunakan ubat-ubatan yang sangat mahal dihasilkan oleh syarikat2 farmakeutikal, kaedah-kaedah ini lebih memberi kelegaan sementara dari kesakitan dan rasa tidak selesa. Ianya sebenarnya tidak merawat punca masalah, malah kadangkalanya membawa lebih banyak masalah di kemudian hari contohnya pengambilan ubat antiinflamasi atau steroid jangka panjang yang menyebabkan gastritis (sakit perut), sakit sendi , diabetes dan lain-lain. Ini disebabkan kaedah rawatan konventional memberi tumpuan kepada penyaringan penyakit ( disease screening) dan rawatan ubat-ubatan – ia sering menafikan pendekatan yang lebih berkesan untuk mencegah penyakit iaitu melalui nutrisi. 



Apakah pula peranan yang dimainkan oleh faktor genetik (baka) di dalam penyebab kepada penyakit kronik? Pada pandangan kami, genetik jarang menentukan secara mutlak seseorang itu untuk menghidap penyakit. Seringkali faktor genetik memerlukan faktor lain (faktor sampingan) termasuk pemakanan bagi menyebabkan ujudnya penyakit. Malah faktor nutrisi ini dikatakan di antara faktor2 sampingan yang sangat berpengaruh.  Jadi faktor genetik sahaja mungkin belum cukup kuat untuk menyebabkan berlakunya penyakit.

Ramai di kalangan pesakit kami terkejut apabila mendapati banyak penyakit yang mereka hadapi sebenarnya boleh dikaitkan dengan kekurangan beberapa unsur bahan nutrisi. Nutrisi mempunyai pengaruh ke atas sistem pertahanan badan, fungsi organ, keseimbangan hormon dan metabolisma sel. Kekurangan bahan nutrisi akan berlaku dahulu sebelum timbul gejala2 yang kemudiannya berlakulah penyakit.