Menikmati teh bukanlah suatu yang asing bagi sebahagian penduduk dunia.
Teh menjadi pilihan untuk dinikmati tidak kira waktu pagi, petang
ataupun malam dari tempat mewah hingga ke warung-warung di tepi-tepi
jalan.
Bagi sesetengah bangsa, minum teh dijadikan sebagai budaya dalam majlis
atau upacara kehormatan. Contohnya, pasangan pengantin Buddha
mempersembahkan minuman teh kepada ibu bapa mereka sebagai sebahagian
daripada upacara perkahwinan.
Bangsa Inggeris mempunyai kebiasaan minum teh pada waktu petang. Tradisi
yang dipanggil ´evening tea´ ini kebiasaannya dilakukan sekitar jam
5.00 petang. Segala kegiatan apabila masuk waktu tersebut perlu dipenuhi
dengan acara minum teh.
Dikatakan amalan ini diperkenalkan oleh Duchess of Bedford pada tahun
1788. Beliau mengundang teman-temannya untuk minum teh pada setiap pukul
5.00 petang di Belvoir Castle. Kebiasaan itu pula dilakukan oleh
teman-temannya bersama keluarga mereka. Maka tersebarlah tradisi minum
teh pada waktu petang.
Manakala istilah ´teh tarik´ pula begitu sinonim dengan rakyat Malaysia.
Teh tarik ialah teh yang dicampur dengan susu, kemudian dituang dari
satu gelas ke gelas yang lain setinggi mungkin seperti air yang sedang
ditarik. Dikatakan Marie de Rabutin Chantal dan Marquise de Seven adalah
antara orang yang pertama yang mencampurkan susu ke dalam teh.
Pada tahun 760 M, seorang Cina bernama Lu Yu telah menulis buku pertama
yang memuatkan tentang tatacara minum teh berdasarkan agama Buddha Zen.
Tatacara ini kemudiannya dibawa dan diperkenalkan oleh pendeta Buddha
Zen ke Jepun bersama-sama dengan daun teh.
Justeru, sejak lebih 500 tahun, masyarakat Jepun terkenal mempunyai
upacara minum teh yang khas dan unik. Malah, tradisi itu diajar di
sekolah dan menjadi sebahagian dari kurikulum pendidikan mereka. Di
Jepun, teh juga digunakan sebagai minuman penenang ketika bermeditasi.
Teh diolah dengan pelbagai aroma dan campuran seperti teh halia, teli
herba, teh hijau, teh chamomile dan lain-lain menjadikan ia bertambah
enak untuk dinikmati.
Teh hitam berwarna hitam kerana melalui proses pengoksidan. Bahan kimia
yang terdapat di dalam daun teh ini, iaitu tannin bertindak balas dengan
udara. Apabila dibancuh, warna air ini akan menjadi kemerah-merahan.
Setakat ini, teh ini menjadi pilihan paling popular di Barat.
Manakala teh hijau sangat popular di benua Asia. Dalam menghasilkan teh,
daunnya yang kering akan dikukus untuk memusnahkan enzim yang terlibat
dalam proses pengoksidaan. Teh ini mempunyai rasa yang agak pahit.
Mengikut sejarah, daun teh ditemui oleh seorang pedagang China bernama
Shen Nong pada tahun 2737 SM ketika beliau dalam satu perjalanan. Sampai
di sebuah hutan, ketika sedang berehat, salah seorang pembantunya
memasak air.
Tiba-tiba jatuh sehelai daun ke dalam air yang sedang dimasak lalu
mengeluarkan warna kecoklatan. Apabila diminum, badan pedagang itu
menjadi segar selepas perjalanan yang jauh. Lalu, pokok yang mempunyai
daun itu dibawa pulang dan tanamannya diperkembangkan.
Teh yang diperoleh dari China dibawa ke Eropah terutama Belanda dan
Perancis oleh pedagang-pedagang Portugis. Bagi sebahagian masyarakat
Belanda pada ketika itu, teh dijadikan minuman kalangan bangsawan
sahaja.
Di sebalik kenikmatan dan kelazatan teh, terkandung juga khasiat yang
menyihatkan badan dan mampu mencegah dari serangan penyakit terutama
sekali teh hijau. Banyak kajian telah membuktikan antioksidan yang
terdapat dalam teh dapat melindungi tubuh daripada penyakit tertentu
seperti masalah kardiovaskular, stroke dan kanser. Flanovoid iaitu
sejenis antioksidan yang terdapat dalam 3 cawan teh adalah lapan kali
lebih kuat dari yang diperoleh daripada sebiji epal.
Satu kajian telah dilakukan di daerah Schizouka, Jepun pada tahun 1994.
Hasilnya, kadar kematian masyarakat di situ 10 hingga 15 peratus lebih
rendah dibandingkan dengan kadar kematian di daerah Jepun yang lainnya.
Penyebabnya adalah kerana penduduk di situ lebih suka minum teh hijau
secara teratur ditambah lagi dengan keadaan alam semulajadi yang masih
terpelihara.
Radikal bebas terbentuk secara semulajadi dalam tubuh manusia. Molekul
ini dapat merosakkan sel manusia. Molekul inilah yang menjadi salah satu
penyebab kanser, termasuk berbagai jenis penyakit lain seperti jantung
dan penuaan.
Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cellular
Biochemistry edisi Julai, kandungan polifenol yang terdapat dalam teh
berperanan sebagai pencegah kanser. Daun teh hijau yang telah
dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol.
Polifenol adalah sejenis antioksidan yang sangat kuat yang mana ia mampu
meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser. Antara jenis
kanser yang boleh dicegah ialah kanser payudara, kanser paru-paru,
kanser usus besar, kanser dubur, kanser hati dan kanser pankreas.
Berikut disenaraikan khasiat teh hijau secara ringkas :
• Membantu membakar lemak
Teh hijau dapat membantu mempercepat tingkat metabolisme kerana pengaruh antioksidannya yang membantu hati berfungsi secara lebih efektif.
• Melindungi daripada hepatitis
Hepatitis diukur dari tingginya kadar zat besi dalam hati. Teh hijau terbukti dapat menurunkan kadar zat besi di dalam badan.
• Melindungi daripada diabetes
Tingginya glukosa dan insulin dalam darah boleh menjadi penyebab diabetes. Polifenol dari teh hijau menghalang ´amylase´ sehingga dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.
• Mencegah keracunan makanan
Minum teh hijau dapat menurunkan risiko keracunan makanan akibat bakteria kerana teh hijau dapat mencegah tumbuhnya bakteria berbahaya seperti ´clostridia´.
• Menurunkan tekanan darah
Penyebab utama hipertensi adalah sejenis enzim yang dikeluarkan oleh ginjal. Ubat hipertensi yang terkenal ialah ´ACE inhibitor´. Teh hijau merupakan ´ACE inhibitor´ semulajadi dan beberapa kajian menunjukkan tekanan darah tinggi menurun setelah diberi ekstrak teh hijau.
Sekalipun memiliki banyak manfaat, perlu diingat bahawa teh juga mengandung kafein. Jika diambil secara berlebihan, ia dapat menyebabkan beberapa gangguan seperti insomnia, berdebar hati dan ketidakaturan detik jantung. Namun kandungan kafein dalam teh masih tetap lebih rendah jika dibandingkan dengan kopi atau minuman ringan bersoda.
Selain kafein, antioksidan flanovoid yang terdapat dalam teh menghambat penyerapan zat besi dari unsur-unsur tumbuhan seperti sayur dan buah. Namun, zat besi dari daging tidak terpengaruh penyerapannya. Sekadar peringatan, apapun yang berlebihan tidak akan baik kesannya. - sumber utaranews.com/
• Membantu membakar lemak
Teh hijau dapat membantu mempercepat tingkat metabolisme kerana pengaruh antioksidannya yang membantu hati berfungsi secara lebih efektif.
• Melindungi daripada hepatitis
Hepatitis diukur dari tingginya kadar zat besi dalam hati. Teh hijau terbukti dapat menurunkan kadar zat besi di dalam badan.
• Melindungi daripada diabetes
Tingginya glukosa dan insulin dalam darah boleh menjadi penyebab diabetes. Polifenol dari teh hijau menghalang ´amylase´ sehingga dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.
• Mencegah keracunan makanan
Minum teh hijau dapat menurunkan risiko keracunan makanan akibat bakteria kerana teh hijau dapat mencegah tumbuhnya bakteria berbahaya seperti ´clostridia´.
• Menurunkan tekanan darah
Penyebab utama hipertensi adalah sejenis enzim yang dikeluarkan oleh ginjal. Ubat hipertensi yang terkenal ialah ´ACE inhibitor´. Teh hijau merupakan ´ACE inhibitor´ semulajadi dan beberapa kajian menunjukkan tekanan darah tinggi menurun setelah diberi ekstrak teh hijau.
Sekalipun memiliki banyak manfaat, perlu diingat bahawa teh juga mengandung kafein. Jika diambil secara berlebihan, ia dapat menyebabkan beberapa gangguan seperti insomnia, berdebar hati dan ketidakaturan detik jantung. Namun kandungan kafein dalam teh masih tetap lebih rendah jika dibandingkan dengan kopi atau minuman ringan bersoda.
Selain kafein, antioksidan flanovoid yang terdapat dalam teh menghambat penyerapan zat besi dari unsur-unsur tumbuhan seperti sayur dan buah. Namun, zat besi dari daging tidak terpengaruh penyerapannya. Sekadar peringatan, apapun yang berlebihan tidak akan baik kesannya. - sumber utaranews.com/