Minum air suam kurankan risiko serangan jantung, kenapa ?
Agak menyegarkan apabila minum air sejuk semasa menjamu selera. Tapi mengikut pakar kesihatan, air sejuk akan melikatkan minyak yang terkandung didalam makanan anda. Lalu ia akan melambatkan proses pencernaan, Gumpalan minyak ini akan bertindakbalas dengan asid didalam perut, sekaligus akan pecah dan diserap pula oleh enzim intestine dengan lebih cepat.
Lama kelamaan ia akan bertukar menjadi lemak dan apabila ia semakin banyak terkumpul terutamanya di bahagian saluran darah, arteri dan jantung, maka risiko untuk mendapat sakit jantung adalah lebih tinggi. Justeru, masih belum terlambat untuk anda mengamalkan ,minum air suam atau panas selepas makan kerana ia membantu mempercepatkan aliran minyak dalam makanan itu menjadi cair sekaligus tidak terkumpul dalam saluran darah anda dan menjadi lemak.
Oleh itu amalkanlah meminum air suam panas selepas makan.
Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/
Agak menyegarkan apabila minum air sejuk semasa menjamu selera. Tapi mengikut pakar kesihatan, air sejuk akan melikatkan minyak yang terkandung didalam makanan anda. Lalu ia akan melambatkan proses pencernaan, Gumpalan minyak ini akan bertindakbalas dengan asid didalam perut, sekaligus akan pecah dan diserap pula oleh enzim intestine dengan lebih cepat.
Lama kelamaan ia akan bertukar menjadi lemak dan apabila ia semakin banyak terkumpul terutamanya di bahagian saluran darah, arteri dan jantung, maka risiko untuk mendapat sakit jantung adalah lebih tinggi. Justeru, masih belum terlambat untuk anda mengamalkan ,minum air suam atau panas selepas makan kerana ia membantu mempercepatkan aliran minyak dalam makanan itu menjadi cair sekaligus tidak terkumpul dalam saluran darah anda dan menjadi lemak.
Oleh itu amalkanlah meminum air suam panas selepas makan.
Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/