Tuesday, 28 October 2014

Pantangan dan Anjuran bagi Pesakit Asam Urat ( gout )

Penyakit asam urat adalah jenis artritis yang sangat menyakitkan yang disebabkan oleh penumpukan kristal pada sendi, akibat tingginya kadar asam urat di dalam tubuh. Sendi-sendi yang diserang terutama adalah jari-jari kaki, celah paha, tumit, pergelangan tangan, jari tangan dan siku. Selain kesakitan, penyakit asam urat juga boleh membuat sendi membengkak, meradang, panas dan kaku.

Kira-kira 90% penyakit asam urat disebabkan oleh ketidakupayaan buah pinggang membuang asam urat secara tuntas dari tubuh melalui air seni. Sebahagian kecil lain kerana tubuh menghasilkan asam urat secara berlebihan. Penyakit asam urat kebanyakan dialami oleh lelaki di atas 40 tahun dan wanita yang telah putus haid. Pesakit asam urat biasanya juga mempunyai keluhan lain seperti tekanan darah tinggi , penyakit buah pinggang, diabetes dan aterosklerosis. Separuh daripada pesakit asam urat adalah orang yang kegemukan . Bila dibiarkan, penyakit asam urat boleh berkembang menjadi batu buah pinggang dan mengakibatkan kegagalan buah pinggang.
Senarai
Makanan Tinggi Purine
Makanan
Asam Urat
(Mg / 100g)
Teobromin (kafein coklat) 2300
Limpa domba / kambing 773
Hati lembu 554
Ikan sardin 480
Cendawan kuping 448
Limpa lembu 444
Daun melinjo 366
Paru-paru lembu 339
Kangkung, bayam 290
Buah pinggang lembu 269
Jantung lembu 256
Hati ayam 243
Jantung domba / kambing 241
Ikan teri 239
Udang 234
Biji melinjo 222
Daging kuda 200
Soya & kacang-kacangan 190
Dada ayam dg kulit 175
Daging ayam 169
Daging kapas 165
Lidah lembu 160
Ikan Kakap 160
Tempe 141
Daging itik 138
Kerang 136
Udang Lobster 118
Tahu 108

Pantangan Asam Urat

Perubahan gaya hidup, penggunaan ubat tertentu dan mengelakkan makanan yang berkadar purin tinggi dapat mengendalikan asam urat. Berikut adalah makanan tinggi purin yang menjadi pantangan bagi penderita asam urat. (Ingat bahawa masing-masing orang mempunyai sensitiviti yang berbeza terhadap makanan. Makanan yang sangat cepat menimbulkan serangan asam urat pada satu orang belum tentu menimbulkan kesan yang sama pada yang lain).
  • Alkohol dan soft drink
  • Melinjo dan emping
  • Kacang-kacangan
  • Cendawan, bayam matang, dan sawi
  • Daging kambing
  • Organ dan gajih (lemak)
  • Kerang-kerangan
  • Itik dan ayam belanda
  • Salmon, mackerel, sardin, ketam, udang, dan beberapa ikan lain
  • Krim dan Ais krim

Anjuran

Beberapa perkara berikut dianjurkan untuk mengurangkan asam urat:
  • Jangan minum aspirin (bila memerlukan ubat pengurang sakit , pilih jenis ibuprofen dan lain-lain)
  • Perbanyak minum air putih - terutama bagi pesakit yang mengidap batu ginjal- untuk mengeluarkan kristal asam urat di tubuh.
  • Makan makanan yang mengandungi kalium tinggi seperti:
    • Sayur-sayuran dan buah-buahan
    • Kentang
    • Alpukat
    • Susu dan yogurt
    • Pisang
  • Makan buah-buahan kaya vitamin C , terutama oren dan strawberi
  • Aktif secara seksual (Berita bagus! Seks ternyata memperlancar pengeluaran air kencing sehingga menurunkan kadar asam urat).
  • Penggunaan salah satu produk semula jadi yang boleh menyembuhkan asid urat seperti sidaguri, habbatussauda, ​​brotowali, teh hijau , dll.
sumber : http://majalahkesehatan.com/
Ditulis oleh dr Salma