By Nurfarrahin Huda Izamir | Tupai
Seperti yang kita sedia maklum, kanser payudara merupakan pembunuh nombor satu wanita di Malaysia. Pakar percaya gaya hidup yang berbeza dan tabiat makan tidak sihat merupakan faktor-faktor yang menyumbang kepada pembiakan sel kanser payudara terutama bagi wanita yang sudah menopaus.
Walau bagaimanapun, adalah lebih baik jika anda mula mengamalkan tabiat makan yang sihat bermula sekarang untuk mengurangkan risiko kanser payudara. Sempena dengan bulan mencegah kanser payudara, dibawah merupakan beberapa jenis makanan yang dapat membantu mengurangkan risiko kanser ini.
Buah buahan merah (lobak, tomato) oren dan sayur – sayuran yang kaya
dengan karotenoid boleh mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 20
peratus. Karatenoid boleh didapati dalam tomato dan lobak merah.
Strawberi dan rasberi mengandungi kandungan asid elagik yang tinggi.
Asid elagik bukan sahaja membantu mengurangkan risiko mendapat kanser
payudara, tetapi juga kanser kulit, pundi kencing dan paru – paru
bermasalah.
Seperti yang kita sedia maklum, kanser payudara merupakan pembunuh nombor satu wanita di Malaysia. Pakar percaya gaya hidup yang berbeza dan tabiat makan tidak sihat merupakan faktor-faktor yang menyumbang kepada pembiakan sel kanser payudara terutama bagi wanita yang sudah menopaus.
Walau bagaimanapun, adalah lebih baik jika anda mula mengamalkan tabiat makan yang sihat bermula sekarang untuk mengurangkan risiko kanser payudara. Sempena dengan bulan mencegah kanser payudara, dibawah merupakan beberapa jenis makanan yang dapat membantu mengurangkan risiko kanser ini.
Buahan dan sayur sayuran
Ikan & kacang
Menurut British Medical Journal, Asid lemak Omega 3 yang ditemui dalam
ikan dapat meningkatkan sistem imunisasi seseorang dan juga melancarkan
peredaran darah. Ia dapat mengurangkan risiko sebanyak 14 peratus . Asid
lemak ini juga boleh ditemui dalam kacang seperti mentega kacang .
Buah beri
Makanan yang mempunyai vitamin D
Vitamin D boleh didapati daripada kacang soya, badam atau susu. Makanan ini mempunyai kandungan Vitamin D yang tinggi.
Bijirin
Bijirin kaya dengan serat. Penyelidikan membuktikan bahawa dengan
mengambil 10 gram bijirini sehari dapat mengurangkan risiko kanser
payudara sebanyak 7 peratus.
PRODUK PILIHAN. KLIK PADA IMAGE UNTUK KETERANGAN