Lain kali anda mempunyai jangkitan di perut, cubalah untuk mengatasinya dengan ubat yang lebih sedap. Makan kari! Kurkumin, pewarna kuning alami dalam kari, adalah zat ajaib. Menurut penyelidikan bersama oleh para penyelidik di Linus Pauling Institute, Ohio State University (OSU) dan Universiti Copenhagen Denmark, kurkumin dalam kari dapat melindungi terhadap jangkitan perut dan usus.
Kurkumin dapat meningkatkan aktiviti peptida antimikrob katelisidin (cathelicidin antimicrobial peptide/ CAMP), sebuah protein yang membantu sistem kekebalan tubuh melawan jangkitan oleh patogen tubuh yang tidak ditemui sebelum ini, termasuk virus, cendawan, dan pelbagai bakteria seperti bakteria penyebab TB dan sepsis . Dalam kajian sebelum ini, diketahui tahap CAMP juga meningkat oleh vitamin D3 , yang menjelaskan mengapa sinar matahari dan minyak ikan kod telah digunakan secara rutin untuk penyembuhan batuk kering sejak pertengahan abad ke-19.
Menurut Adrian Gombart, profesor biokimia dan Biofizik di OSU, penemuan ini membuka peluang baru dalam kajian pemakanan dan farmakologi. "Curcumin, sebagai sebahagian daripada kunyit, umumnya digunakan dalam makanan pada tahap yang cukup rendah," kata Gombart. "Namun, penggunaan yang berterusan dari masa ke masa mungkin dapat menyihatkan dan membantu melindungi terhadap jangkitan, terutamanya pada perut dan usus."
Kunyit adalah rempah utama dalam banyak masakan India dan Asia Tenggara. Selain kegunaannya sebagai rempah, pewarna makanan dan pewarna tekstil, kunyit telah digunakan dalam perubatan Ayurveda selama lebih dari 2,500 tahun.
-----
Sumber: Guo C. et al., Curcumin induces human cathelicidin antimicrobial peptide gene expression through a vitamin D receptor-independent pathway, Journal of Nutritional Biochemistry, Mei 2012.
sumber : http://majalahkesehatan.com/
Kurkumin dapat meningkatkan aktiviti peptida antimikrob katelisidin (cathelicidin antimicrobial peptide/ CAMP), sebuah protein yang membantu sistem kekebalan tubuh melawan jangkitan oleh patogen tubuh yang tidak ditemui sebelum ini, termasuk virus, cendawan, dan pelbagai bakteria seperti bakteria penyebab TB dan sepsis . Dalam kajian sebelum ini, diketahui tahap CAMP juga meningkat oleh vitamin D3 , yang menjelaskan mengapa sinar matahari dan minyak ikan kod telah digunakan secara rutin untuk penyembuhan batuk kering sejak pertengahan abad ke-19.
Menurut Adrian Gombart, profesor biokimia dan Biofizik di OSU, penemuan ini membuka peluang baru dalam kajian pemakanan dan farmakologi. "Curcumin, sebagai sebahagian daripada kunyit, umumnya digunakan dalam makanan pada tahap yang cukup rendah," kata Gombart. "Namun, penggunaan yang berterusan dari masa ke masa mungkin dapat menyihatkan dan membantu melindungi terhadap jangkitan, terutamanya pada perut dan usus."
Kunyit adalah rempah utama dalam banyak masakan India dan Asia Tenggara. Selain kegunaannya sebagai rempah, pewarna makanan dan pewarna tekstil, kunyit telah digunakan dalam perubatan Ayurveda selama lebih dari 2,500 tahun.
-----
Sumber: Guo C. et al., Curcumin induces human cathelicidin antimicrobial peptide gene expression through a vitamin D receptor-independent pathway, Journal of Nutritional Biochemistry, Mei 2012.
sumber : http://majalahkesehatan.com/