Alergi makanan adalah reaksi hipersensitif sistem kekebalan tubuh terhadap makanan tertentu. Makanan yang sering menyebabkan alergi adalah susu lembu, bijirin, kacang-kacangan, putih telur, udang dan ikan. Alahan juga boleh disebabkan oleh sulfida atau salisilat dalam makanan dan ubat, penyedap masakan , zat pengawet dan pewarna tiruan.
Alergi makanan mempengaruhi sekitar 3-10% anak-anak. Pada beberapa bayi , protein tidak dapat dicerna secara optimum kerana aktiviti enzim pencernaan belum sepenuhnya berkembang. Selain itu, mereka mempunyai ketelapan mukosa usus untuk makromolekul lebih besar daripada orang dewasa. Akibatnya, protein yang belum dipecah lebih banyak diserap di usus kecil sehingga menimbulkan reaksi alergi.
Pada 80% kes, alergi makanan menghilang di tahun-tahun awal kehidupan. Hanya 1-2% orang dewasa yang mempunyai alergi (perempuan dua kali lebih banyak dari laki-laki). Alahan terhadap makanan tertentu seperti susu lembu dan putih telur cenderung menghilang ketika anak tumbuh dewasa. Alah udang, ikan, kerang dan kacang-kacangan cenderung terus berlanjutan seumur hidup.
Saat pertama kali anda memakan makanan penyebab alergi, sistem kekebalan tubuh anda bertindak balas dengan membuat IgE. IgE dalam hal ini bertindak seperti penanda molekul makanan penyebab alergi (alergen). Ketika anda memakan makanan itu lagi, tubuh akan mengeluarkan antibodi IgE dan bahan kimia lain, termasuk histamin, untuk mengusir "protein musuh" dari tubuh anda. Histamine adalah bahan kimia kuat yang boleh menjejaskan sistem pernafasan, saluran pencernaan, kulit, atau sistem kardiovaskular. Sebagai akibat tindak balas ini, gejala alergi makanan terjadi. Gejala yang anda rasakan bergantung pada bahagian tubuh mana histamin dilepaskan. Jika dilepaskan di telinga, hidung, dan tekak, anda mungkin merasakan hidung dan mulut gatal, atau kesukaran bernafas atau menelan. Jika histamin dilepaskan di kulit, anda boleh membangunkan gatal-gatal atau ruam. Jika histamin dilepaskan dalam saluran pencernaan, anda mungkin akan mengembangkan sakit perut, kejang, atau cirit-birit. Banyak orang mengalami kombinasi gejala-gejala tersebut.
Kita tidak tahu mengapa beberapa makanan boleh menyebabkan alergi dan yang lain tidak, tapi kemungkinan adalah kerana beberapa protein dalam makanan s angat mirip dengan protein yang terdapat dalam virus dan bakteria. Oleh kerana itu, alergi biasanya adalah kecenderungan genetik di mana sistem kekebalan tubuh seseorang tidak mampu membezakan protein makanan dengan virus atau bakteria.
sumber : http://majalahkesehatan.com/
Alergi makanan mempengaruhi sekitar 3-10% anak-anak. Pada beberapa bayi , protein tidak dapat dicerna secara optimum kerana aktiviti enzim pencernaan belum sepenuhnya berkembang. Selain itu, mereka mempunyai ketelapan mukosa usus untuk makromolekul lebih besar daripada orang dewasa. Akibatnya, protein yang belum dipecah lebih banyak diserap di usus kecil sehingga menimbulkan reaksi alergi.
Pada 80% kes, alergi makanan menghilang di tahun-tahun awal kehidupan. Hanya 1-2% orang dewasa yang mempunyai alergi (perempuan dua kali lebih banyak dari laki-laki). Alahan terhadap makanan tertentu seperti susu lembu dan putih telur cenderung menghilang ketika anak tumbuh dewasa. Alah udang, ikan, kerang dan kacang-kacangan cenderung terus berlanjutan seumur hidup.
Penyebab
Badan kita dilindungi daripada jangkitan oleh sistem kekebalan tubuh. Kita menghasilkan sejenis protein yang dipanggil antibodi untuk menandakan kuman yang menyebabkan jangkitan. Ada pelbagai jenis antibodi, dan yang menyebabkan reaksi alergi dipanggil imunoglobulin E (IgE). Antibodi IgE biasanya dihasilkan sebagai tindak balas terhadap jangkitan parasit, seperti pada malaria. Namun, beberapa orang menghasilkan IgE sebagai respon terhadap makanan tertentu.Saat pertama kali anda memakan makanan penyebab alergi, sistem kekebalan tubuh anda bertindak balas dengan membuat IgE. IgE dalam hal ini bertindak seperti penanda molekul makanan penyebab alergi (alergen). Ketika anda memakan makanan itu lagi, tubuh akan mengeluarkan antibodi IgE dan bahan kimia lain, termasuk histamin, untuk mengusir "protein musuh" dari tubuh anda. Histamine adalah bahan kimia kuat yang boleh menjejaskan sistem pernafasan, saluran pencernaan, kulit, atau sistem kardiovaskular. Sebagai akibat tindak balas ini, gejala alergi makanan terjadi. Gejala yang anda rasakan bergantung pada bahagian tubuh mana histamin dilepaskan. Jika dilepaskan di telinga, hidung, dan tekak, anda mungkin merasakan hidung dan mulut gatal, atau kesukaran bernafas atau menelan. Jika histamin dilepaskan di kulit, anda boleh membangunkan gatal-gatal atau ruam. Jika histamin dilepaskan dalam saluran pencernaan, anda mungkin akan mengembangkan sakit perut, kejang, atau cirit-birit. Banyak orang mengalami kombinasi gejala-gejala tersebut.
Kita tidak tahu mengapa beberapa makanan boleh menyebabkan alergi dan yang lain tidak, tapi kemungkinan adalah kerana beberapa protein dalam makanan s angat mirip dengan protein yang terdapat dalam virus dan bakteria. Oleh kerana itu, alergi biasanya adalah kecenderungan genetik di mana sistem kekebalan tubuh seseorang tidak mampu membezakan protein makanan dengan virus atau bakteria.
Tentang Syok Anafilaksis |
---|
Syok Anafilaksis (anaphylactic shock) adalah reaksi alergi fatal terhadap makanan, ubat-ubatan (penisilin), getah alam, atau sengatan serangga. Pada anak-anak, alergen yang paling umum menyebabkan reaksi alergi parah adalah telur, susu dan kacang-kacangan, sedangkan pada orang dewasa, makanan laut seperti kerang dan udang boleh ikut berperanan. Selain penurunan drastik tekanan darah, individu yang terkena juga mungkin mengalami gatal-gatal dan mengi akibat penyempitan saluran udara, dan tekak bengkak yang menyebabkan kesukaran bernafas. Syok ini disebabkan oleh alergen yang masuk ke dalam aliran darah dan sistem kekebalan tubuh bertindak balas berlebihan dengan melepaskan histamin dalam jumlah besar dan bahan kimia lain, yang kemudian mencetuskan gejala alergi sengit. Syok berlaku dengan cepat, biasanya hanya dalam beberapa minit atau jam selepas kenalan dengan alergen. Seluruh bahagian badan terjejas. Gejala ini adalah kedaruratan perubatan. Bila anda mencari kerabat yang terkena syok anafilaksis, segera bawa ke rumah sakit atau klinik untuk mendapatkan pengendalian. |
Gejala
Gejala alergi dan tahap keparahannya berbeza pada tiap orang. Makanan berbeza boleh mencetuskan gejala yang berbeza pula. Reaksi terhadap makanan biasanya muncul dalam masa satu jam selepas makan atau kurang. Berikut adalah beberapa gejala alahan yang mungkin timbul:- Kulit: ruam kulit kemerahan (biduran / urtikaria) yang gatal dan hilang dalam beberapa hari.
- Mata: edema, konjunktivitis alahan
- Hidung: hidung berair (rhinitis), bersin
- Tubuh: pembengkakan tubuh (angioneurotik edema)
- Mulut: radang di mulut, lidah dan langit-langit
- Saluran pernafasan: batuk, asma, sesak nafas
- Saluran pencernaan: cirit-birit, muntah, perut kejang, keras dan kembung
- Sistem: syok anafilaksis (jarang), tekanan darah, gangguan irama jantung, jantung berdebar, sakit kepala, keletihan
Alergi atau intolerans makanan?
Perut kembung, otot atau sendi sakit dan keletihan juga boleh berlaku selepas seseorang memakan makanan tertentu, tetapi penyebabnya bukan alergi melainkan intoleransi makanan. Intoleransi makanan adalah tindak balas sistem pencernaan- bukan respon sistem kekebalan tubuh-yang terjadi ketika zat makanan mengganggu sistem pencernaan anda atau tidak dapat anda cerna atau urai dengan sempurna. Intoleransi laktosa, yang dijumpai dalam susu dan produk susu, adalah intoleransi makanan yang paling umum.Diagnosis
Diagnosis alergi biasanya dilakukan dengan kombinasi kajian riwayat perubatan pesakit, pemeriksaan klinikal dan ujian untuk mengesan antibodi IgE. Cara yang lebih mudah untuk mengenal pasti reaksi makanan adalah putaran diet, yang terdiri dari hanya mengambil makanan tertentu yang diganti setiap 3-4 hari sekali dalam dua atau tiga kitaran. Cara ini dapat mengenalpasti makanan penyebab alergi.Pengendalian
Setelah mengetahui makanan yang menyebabkan alergi, anda harus mengelakkan. Namun, kadang-kadang hal ini boleh sukar kerana ada bahan tersembunyi seperti zat aditif, kacang, kacang soya, protein susu, dll yang mungkin tidak disebutkan dalam bungkusan produk. Dalam hal ini, anda sebaiknya selalu membeli produk dari jenama yang sama, yang anda tahu tidak menimbulkan alahan. Pada kebanyakan kes, penggunaan ubat antihistamin boleh mengurangkan bengkak dan gatal-gatal alahan.sumber : http://majalahkesehatan.com/