Sunday 1 June 2014

Lobak MERAH SEBAGAI MAKANAN KESIHATAN

Saya terbaca di ruangan majalah Remaja mengenai lobak merah yang dapat menyembuhkan berbagai bagai penyakit. Tumbuhan ini  dikatakan mempunyai minyak dan vitamin lengkap saperti A,B dan C, garam, potasium dan karotin. Karotin menghalang pertumbuhan  dan pembiakan kanser yang ditakuti masyrakat baik lelaki mahupun wanita, manakala serbuk bijinya boleh diminum umpama teh untuk penawar sakit kembung perut di kalangan kanak kanak.

Lobak merah juga berupaya mengurangkan kandungan gula dalam badan, mencegah kanser, mengubat kencing manis, ghout, penyakit jantung, penghadaman dan penglihatan.

Menurut Nichiolas Culpepper, penulis buku "The Complete Herbal" lobak merah mempuyai keupayaan memecahkan angin, menyembuhkan luka, meningkatkan kekerapan kencing dan memecahkan batu karang. Sekiranya daun lobak merah dihancurkan bersama madu, ia boleh menyembuhkan luka.

Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/
oleh: udanne