Fitokimia adalah bahan kimia semulajadi yang dihasilkan oleh tanaman. Lebih khusus lagi, istilah tersebut biasanya hanya merujuk pada bahan kimia dari tumbuhan yang tidak mempunyai kandungan pemakanan tetapi bermanfaat bagi kesihatan. Para ahli menganggarkan ada kira-kira 40,000 fitokimia di pelbagai tanaman. Namun, baru ratusan dari kompaun tersebut yang telah diteliti dan diselidiki manfaatnya.
Fitokimia juga memberikan warna dan aroma khas buah dan sayur-sayuran. Kita dapat menggolongkan buah dan sayur-sayuran ke dalam lima kelompok sesuai dengan warna dan fitokimia yang terkandung di dalamnya, iaitu: merah, kuning / oren, hijau, biru / ungu dan putih / coklat.
Makanan berwarna merah
Contoh makanan berwarna merah | ||
tomato | lobak | cili |
strawberi | ceri | anggur merah |
melinjo | semangka | teh rosella |
Makanan berwarna oren / kuning
Contoh makanan berwarna oren / kuning | ||
ubi jalar | labu | jagung |
oren | mangga | nanas |
pepaya | nangka | semangka kuning |
Makanan berwarna hijau
Contoh makanan berwarna hijau | ||
bayam | brokoli | asparagus |
kacang panjang | kangkung | labu siam |
jambu | anggur hijau | buah kiwi |
Makanan berwarna ungu / biru
Contoh makanan berwarna ungu / biru | ||
kecombrang | kubis ungu | terong ungu |
bluberi | anggur ungu | delima |
plum | cendawan ungu | jantung pisang |
Makanan berwarna coklat / putih
Contoh makanan berwarna coklat / putih | ||
kubis | bawang putih | halia |
kurma | salak | sirsak |
pisang | timun | bengkoang |