Bagi golongan wanita yang hamil, adakalanya perasaan lapar kerap dirasai
ketika bulan Ramdan. Bagi bakal-bakal ibu di luar sana, anda harus
berhati-hati ketika memilih makanan baik ketika bersahur mahupun berbuka
puasa.
Awasi isi kandungan makanan di dalam bahan yang anda ambil. Jika ianya mengandungi bahan berbahaya dikhuatiri akan memberi akibat yang kurang baik kepada anda dan janin.
Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi dengan anda tips untuk wanita hamil yang dipetik dari Mingguan Wanita.
Asid folik
Salah satu vitamin dalam kelompok vitamin B untuk memproses perkembangan janin. Vitamin ini mampu mencegah kecacatan pada janin misalnya masalah tulang belakang atau lumpuh. Vitamin ini banyak ditemui pada sayuran hijau gelap seperti bayam, brokoli, asparagus, tempe, hati, cendawan, dan pisang.
Vitamin C
Vitamin ini berperanan membentuk kolagen pada kulit. Vitamin C jugaboleh menyembuhkan luka-luka dan daya tahan tubuh terhadap jangkitan kuman. Boleh didapati pada buah-buahan segar seperti limau, kiwi, betik, tomato, dan sayuran segar seperti bayam dan brokoli.
Vitamin D
Menambah kalsium dan fosfur dalam tubuh. Vitamin D mampu memperbaiki penyerapan kalsium dan alat pencernaan dan menyeimbangkan mineral dalam darah. Sumber makanan vitamin D boleh diperoleh dari tuna, ikan salmon, telur, susu penuh krim dan mentega.
Vitamin B12
Menjaga sel dalam badan untuk berfungsi secara normal. Terutama sel-sel saluran pencernaan, sistem urat saraf dan sum-sum tulang belakang. Vitamin B12 boleh didapati pada tempe, kicap, hasil ternakan dan hasil tenusu.
sumber dari : https://my.entertainment.yahoo.com/
By Azwa Iela | Tupai
Awasi isi kandungan makanan di dalam bahan yang anda ambil. Jika ianya mengandungi bahan berbahaya dikhuatiri akan memberi akibat yang kurang baik kepada anda dan janin.
Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi dengan anda tips untuk wanita hamil yang dipetik dari Mingguan Wanita.
Asid folik
Salah satu vitamin dalam kelompok vitamin B untuk memproses perkembangan janin. Vitamin ini mampu mencegah kecacatan pada janin misalnya masalah tulang belakang atau lumpuh. Vitamin ini banyak ditemui pada sayuran hijau gelap seperti bayam, brokoli, asparagus, tempe, hati, cendawan, dan pisang.
Vitamin C
Vitamin ini berperanan membentuk kolagen pada kulit. Vitamin C jugaboleh menyembuhkan luka-luka dan daya tahan tubuh terhadap jangkitan kuman. Boleh didapati pada buah-buahan segar seperti limau, kiwi, betik, tomato, dan sayuran segar seperti bayam dan brokoli.
Vitamin D
Menambah kalsium dan fosfur dalam tubuh. Vitamin D mampu memperbaiki penyerapan kalsium dan alat pencernaan dan menyeimbangkan mineral dalam darah. Sumber makanan vitamin D boleh diperoleh dari tuna, ikan salmon, telur, susu penuh krim dan mentega.
Vitamin B12
Menjaga sel dalam badan untuk berfungsi secara normal. Terutama sel-sel saluran pencernaan, sistem urat saraf dan sum-sum tulang belakang. Vitamin B12 boleh didapati pada tempe, kicap, hasil ternakan dan hasil tenusu.
sumber dari : https://my.entertainment.yahoo.com/
By Azwa Iela | Tupai