Makanan tambahan kalsium
, yang dianjurkan oleh banyak doktor untuk menjaga kesihatan tulang
para lanjut usia, terutama perempuan pascamenopause, seolah-olah dapat
meningkatkan risiko infarction (IM). Itulah kesimpulan kajian oleh pasukan penyelidik Switzerland-Jerman baru-baru ini. Dikenali oleh umum sebagai serangan jantung , infarction terjadi apabila sekumpulan otot jantung mati kerana penyumbatan mendadak dari arteri koronari. Hal ini biasanya disertai dengan sakit dada luar biasa dan pelbagai kerosakan jantung.
Untuk kajian mereka, penyelidik menganalisis data dari hampir 24,000 orang yang berusia antara 35 dan 64 tahun. Para peserta dipilih yang tidak pernah dikenal pasti infarction, strok, atau stroke ringan. Selama dua belas bulan, para peserta secara teratur memberikan maklumat tentang apa yang mereka makan dan apakah mereka mengambil vitamin tambahan atau mineral. Para ilmuwan kemudian mengumpulkan data kesihatan mereka selama rata-rata sebelas tahun. Selepas masa tindak lanjut sebelas tahun tersebut, terdapat 354 kes IM, 260 kes angin ahmar dan 267 kes kematian penyakit kardiovaskular.
Walaupun pengambilan kalsium sederhana dari makanan menurunkan risiko serangan jantung, pengambilan dari tambahan justru meningkatkannya. Mereka yang mengambil jumlah kalsium rata-rata (820 miligram per hari) dari makanan mempunyai risiko 31 peratus lebih rendah terkena serangan jantung. Namun, pada pengambilan harian kalsium dari makanan sebanyak 1,100 miligram atau lebih, tidak ada penurunan risiko serangan jantung. Ketika para penyelidik membandingkan peserta yang mengambil makanan tambahan kalsium dengan yang tidak, peluang serangan jantung meningkat. Siapa pun yang mengambil makanan tambahan kalsium mempunyai peningkatan risiko 100 peratus.
Peningkatan risiko tersebut seolah-olah berasal dari kenaikan tiba-tiba kalsium serum (kalsium dalam darah). Pada makanan, kalsium diedarkan ke tubuh sepanjang hari dan dilepaskan dalam dos kecil sehingga jauh lebih lambat diserap. Namun, makanan tambahan kalsium memberikan lonjakan jangka pendek, yang jelas boleh memberi kesan buruk pada tubuh.
"Mengambil kalsium dalam satu atau dua dos per hari tidak sesuai dengan proses penyerapan semula jadi tubuh sehingga menyebabkan proses metabolik yang tidak sama dengan kalsium diet," kata Sabine Rohrmann dari Universiti Zurich. Oleh kerana itu penulis mencadangkan agar mewaspadai makanan tambahan kalsium dan lebih memilih untuk memastikan kecukupan kalsium dari diet.
------
Sumber: K. Li, R. Kaaks, Linseisen J, Rohrmann S. Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC -Heidelberg). Heart 2012; 98:920-925 doi: 10.1136/heartjnl-2011-301345.
Untuk kajian mereka, penyelidik menganalisis data dari hampir 24,000 orang yang berusia antara 35 dan 64 tahun. Para peserta dipilih yang tidak pernah dikenal pasti infarction, strok, atau stroke ringan. Selama dua belas bulan, para peserta secara teratur memberikan maklumat tentang apa yang mereka makan dan apakah mereka mengambil vitamin tambahan atau mineral. Para ilmuwan kemudian mengumpulkan data kesihatan mereka selama rata-rata sebelas tahun. Selepas masa tindak lanjut sebelas tahun tersebut, terdapat 354 kes IM, 260 kes angin ahmar dan 267 kes kematian penyakit kardiovaskular.
Walaupun pengambilan kalsium sederhana dari makanan menurunkan risiko serangan jantung, pengambilan dari tambahan justru meningkatkannya. Mereka yang mengambil jumlah kalsium rata-rata (820 miligram per hari) dari makanan mempunyai risiko 31 peratus lebih rendah terkena serangan jantung. Namun, pada pengambilan harian kalsium dari makanan sebanyak 1,100 miligram atau lebih, tidak ada penurunan risiko serangan jantung. Ketika para penyelidik membandingkan peserta yang mengambil makanan tambahan kalsium dengan yang tidak, peluang serangan jantung meningkat. Siapa pun yang mengambil makanan tambahan kalsium mempunyai peningkatan risiko 100 peratus.
Peningkatan risiko tersebut seolah-olah berasal dari kenaikan tiba-tiba kalsium serum (kalsium dalam darah). Pada makanan, kalsium diedarkan ke tubuh sepanjang hari dan dilepaskan dalam dos kecil sehingga jauh lebih lambat diserap. Namun, makanan tambahan kalsium memberikan lonjakan jangka pendek, yang jelas boleh memberi kesan buruk pada tubuh.
"Mengambil kalsium dalam satu atau dua dos per hari tidak sesuai dengan proses penyerapan semula jadi tubuh sehingga menyebabkan proses metabolik yang tidak sama dengan kalsium diet," kata Sabine Rohrmann dari Universiti Zurich. Oleh kerana itu penulis mencadangkan agar mewaspadai makanan tambahan kalsium dan lebih memilih untuk memastikan kecukupan kalsium dari diet.
------
Sumber: K. Li, R. Kaaks, Linseisen J, Rohrmann S. Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC -Heidelberg). Heart 2012; 98:920-925 doi: 10.1136/heartjnl-2011-301345.