Buah manggis amat berkhasiat terutamanya pada bahagian kulit dalam
manggis dan biji buah manggis.Secara tradisi buah manggis dapat merawat
penyakit seperti malaria,TB,penyakit kulit,cirit-birit dan
dysentry.Dalam buah manggis terdapat satu bahan yang dikenali sebagai
xanthone di mana ia mempunyai khasiat yang menakjubkan.Ramai saintis
telah mengkaji buah manggis sejak tahun 1970an.
Buah manggis ini juga
dihasilkan dalam bentuk jus supaya enak diminum dan mendapat hasil yang
menakjubkan.Khasiat xanthone dapat membantu pelbagai jenis masalah iaitu
alergi,resdung,lelah,batu karang,darah tinggi,gatal-gatal,jangkitan
kulat,luka-luka yang biasa pada mulut,melecur,kencing manis,lebih
kolestrol,keletihan,kekurangan darah,ulser,gastrik,saluran usus yang
bengkak,dan sebagainya.
Selain itu,manggis ini juga mempunyai
Cathechins,Polyphenols,Polisakanida yang berkesan menjadi
ejen-antioksida semulajadi dan juga bahan anti-bakteria dan
anti-kulat.Vitamin C,zat besi,Niasin,kalsium,Protein,serat fiber,vitamin
B1 dan B2dan lain-lain diperolehi dalambuah manggis.Kulit manggis
mempunyai pewarna yang sukar hilang kesannya apabila terkena
pakaian.Pigmennya berwarna ungu sesuai dijadikan sebagai bahan
pewarna.Kulit manggis mempunyai Tanin,Resin,dan crystalizable
mangostine(C20H2205) yang membentuk sisi kuning keemasan,tanpa
rasa,mudah larut dalam alkohol dan tidak larut pada air.
Sulingan asas
lead acetate boleh dihasilkan larutan alkoholnya.Pelarutannya dalam
alkali mengurangkan larutan emas dan perak.Kulit manggis agak keras dan
dengan garisan pusat 4-6 cm.Buah manggis terdiri daripada isi warna
putih yang berukur garis pusat 3-5 cm.Bergantung kepada saiz dan
masak,ia mungkin berbiji.Rasa manggis boleh dibandingkan dengan
strawberi putik dengan rasa-rasa manis limau.Buah manggis jarang dijual
di negara Barat kecuali di kedai runcit Malaysia.Kulit manggis
menghasilkan warna dan sukar ditanggalkan.
Source: http://ms.shvoong.com/medicine-and-health/