Terjemahan Info Kesihatan.
Satu kajian baru mendapati bahawa bahan kimia dalam anggur merah dan blueberry boleh meningkatkan sistem imun badan anda.
Penyelidik daripada Oregon State University mengkaji impak 446 jenis
bahan kimia berbeza terhadap sistem imun manusia. Penemuan yang
diterbitkan di dalam Jurnal Molecular Nutrition and Food Research
menunjukkan dua sebatian, resveratrol yang terdapat dalam anggur merah
dan pterostilbene ditemui di dalam blueberry, apabila digabungkan dengan
vitamin D, boleh meningkatkan keupayaan badan untuk menangkis penyakit.
Resveratrol telah menjadi subjek berpuluh-puluh kajian untuk pelbagai
faedah yang mungkin, dari meningkatkan kesihatan kardiovaskular hingga
melawan kanser dan mengurangkan keradangan.
“Daripada satu kajian terhadap beratus-ratus sebatian, hanya
kedua-dua bahan tersebut yang menonjol,” kata ketua penyelidik Adrian
Gombart. “Sinergi mereka dengan vitamin D. .. adalah penting dan
menarik. Ia adalah satu interaksi yang cukup menarik. “Sebatian ini, yang dipanggil stilbenoids, bekerja secara sinergi
dengan vitamin D dan mempunyai kesan yang ketara dalam meningkatkan
pemaparan cathelicidin manusia peptida antimikrobial, atau gen CAMP,
yang terlibat dalam fungsi imun, penyelidik menjelaskan.
Namun, ahli-ahli sains menyatakan bahawa kajian itu dilakukan dengan
menggunakan kultur sel makmal dan lebih banyak penyelidikan perlu
dilakukan sebelum mereka mencadangkan cadangan pemakanan. Dalam kajian terdahulu dalam tahun ini, blueberry juga didapati
meningkatkan kuasa otak disebabkan ianya banyak mengandungi sebatian
yang dipanggil polyphenolics, yang penyelidik katakan boleh membantu
otak untuk menjalankan fungsi penting “pengurusan tubuh”.
Saintis daripada Pusat Penyelidikan Nutrisi Manusia Mengenai Penuaan
di Universiti Tufts dan Universiti Maryland Baltimore County mengkaji
kesan beberapa jenis berry terhadap otak tikus, khususnya kesan ke atas
pembersihan toksik terkumpul daripada otak.
Dipetik daripada AFP Relaxnews. (2013, 19 September)
PRODUK PILIHAN