Bila bercakap tentang amalan pemakanan sihat, jangan lupa
untuk memasukkan buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna ungu dalam diet
anda. Sebabnya buah-buahan dan sayur-sayuran tersebut mengandungi
antosianin, ia-itu pigmen asli berwarna merah, biru dan ungu. Menurut J.
Scott Smith, profesor kimia makanan dari Kansas State University,
antosianin adalah baik untuk kesihatan kerana ia adalah antioksidan yang
kuat dan boleh meningkatkan fungsi sistem imun, mengekalkan kesihatan
dan mengelakkan penyakit.
“Kini antioksidan menjadi bualan ramai,” kata Smith lagi. “Semua orang berminat dengan antioksidan kerana ia dipercayai baik untuk kesihatan.”
Antosianin lebih lazim didapati dari buah-buahan berbanding sayur-sayuran, kata Smith, memerhatikan warna merah pekat dan ungu pada kulit epal dan anggur. Disebabkan antosianin sensitif kepada pH, ia akan kelihatan lebih merah atau biru bergantung kepada jenis makanan.
Antosianin biasa terdapat dalam buah beri; seperti blueberry, cranberry, raspberry, blackberry dan anggur merah.
“Itu sebablah mengapa orang berkata ‘makan buah beri anda’, kerana ia sangat baik untuk kesihatan,” kata Smith. Kata Smith lagi, ekstrak makanan yang mengandungi antosianin juga baik untuk kesihatan. Trend terkini industri makanan adalah menggunakan warna asli bagi menggantikan warna tiruan. Antosianin boleh diekstrak dari buah-buahan atau sayur-sayuran dan digunakan sebagai pewarna asli dalam makanan.
Wain merah diperbuat dari anggur, oleh itu ia juga mengandungi antosianin. Selain itu ia juga mengandungi resveratrol, sejenis antioksidan dan baik untuk kesihatan jantung.
Menurut Smith lagi, terdapat beberapa makanan ungu yang tidak begitu dikenali juga mengandungi antosianin. Sejak berkurun penduduk Amerika Selatan menanam jagung ungu. Terdapat juga bunga kubis ungu dan karot ungu.
Warna merah pekat dan ungu pada ubi bit bukan disebabkan oleh antosianin, kata Smith. Warna ungu pada ubi bit datangnya dari pigmen betalen, yang menggantikan antosianin dalam sesetengah pokok. Betalen juga adalah antioksidan yang baik untuk kesihatan.
Dipetik dari: HealthNewsDigest.com
“Kini antioksidan menjadi bualan ramai,” kata Smith lagi. “Semua orang berminat dengan antioksidan kerana ia dipercayai baik untuk kesihatan.”
Antosianin lebih lazim didapati dari buah-buahan berbanding sayur-sayuran, kata Smith, memerhatikan warna merah pekat dan ungu pada kulit epal dan anggur. Disebabkan antosianin sensitif kepada pH, ia akan kelihatan lebih merah atau biru bergantung kepada jenis makanan.
Antosianin biasa terdapat dalam buah beri; seperti blueberry, cranberry, raspberry, blackberry dan anggur merah.
“Itu sebablah mengapa orang berkata ‘makan buah beri anda’, kerana ia sangat baik untuk kesihatan,” kata Smith. Kata Smith lagi, ekstrak makanan yang mengandungi antosianin juga baik untuk kesihatan. Trend terkini industri makanan adalah menggunakan warna asli bagi menggantikan warna tiruan. Antosianin boleh diekstrak dari buah-buahan atau sayur-sayuran dan digunakan sebagai pewarna asli dalam makanan.
Wain merah diperbuat dari anggur, oleh itu ia juga mengandungi antosianin. Selain itu ia juga mengandungi resveratrol, sejenis antioksidan dan baik untuk kesihatan jantung.
Menurut Smith lagi, terdapat beberapa makanan ungu yang tidak begitu dikenali juga mengandungi antosianin. Sejak berkurun penduduk Amerika Selatan menanam jagung ungu. Terdapat juga bunga kubis ungu dan karot ungu.
Warna merah pekat dan ungu pada ubi bit bukan disebabkan oleh antosianin, kata Smith. Warna ungu pada ubi bit datangnya dari pigmen betalen, yang menggantikan antosianin dalam sesetengah pokok. Betalen juga adalah antioksidan yang baik untuk kesihatan.
Dipetik dari: HealthNewsDigest.com