Brokoli dan sayuran lain dalam keluarga Brassicaceae seperti seperti kol, kembang kol, kubis, bok choy kaya akan pelbagai mineral dan vitamin penting. Selain itu, mereka juga telah lama dikenali sebagai sayur-sayuran anti kanser. Sebuah kajian tinjauan yang diterbitkan dalam Journal of American Dietetic Association
edisi Oktober 1996 menunjukkan bahawa 70% atau lebih kajian mendapati
hubungan antara sayur-sayuran tersebut dengan perlindungan terhadap
kanser. Pelbagai unsur dalam sayur-sayuran tersebut
berkaitan dengan risiko kanser yang lebih rendah, beberapa di antaranya
dapat menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser di payudara , dinding rahim (endometrium), paru-paru , usus , hati , prostat dan leher rahim . Kajian makmal menunjukkan bahawa salah satu fitokimia yang dijumpai dalam sayur-sayuran itu adalah sulforaphane , yang boleh merangsang enzim yang meneutralkan karsinogen sebelum mereka merosakkan sel-sel.
Kajian baru-baru ini di Inggeris menunjukkan bahawa sulfarophane ternyata juga dapat membantu mengatasi osteoartritis dengan menyekat enzim tertentu yang berkaitan dengan kerosakan sel-sel tulang rawan dan kemerosotan sendi. Sebuah kajian yang dipimpin oleh Ian Clark, profesor biologi otot di University of East Anglia di Norwich, menunjukkan bahawa tikus-tikus yang diberi diet kaya sulforaphane kurang mengalami kerosakan tulang rawan dan osteoartritis berbanding dengan tikus-tikus dengan diet tidak mengandungi kompaun itu. Hasil kajian diterbitkan dalam jurnal Arthritis & Rheumatism edisi 28 Aug 2013.
Kajian selanjutnya akan dilakukan pada manusia dengan percubaan terhadap 40 pesakit osteoartritis yang akan menjalani pembedahan penggantian sendi. Selama dua minggu sebelum operasi, setengah dari mereka akan makan "brokoli super" yang dibangunkan secara khusus sehingga berkadar sulforaphane tinggi. Selepas operasi, pasukan akan membandingkan pesakit yang mengambil "brokoli super" dengan mereka yang tidak untuk melihat apakah kompaun itu dapat dikesan pada sendi yang diganti dan bagaimana ia mengubah metabolisme sendi. Mereka berharap hasilnya akan dapat menarik dana untuk percubaan yang lebih besar mengenai kesan penggunaan brokoli pada osteoartritis dan fungsi sendi.
Nah, bila anda ingin terhindar dari kanser dan osteoartritis, nampaknya kini perlu segera mulai menambah hidangan brokoli, kubis, kol dan sebagainya dalam diet anda. Sebaiknya sayur-sayuran tersebut dimakan mentah atau dikukus ringan untuk mengekalkan fitokimia yang terdapat di dalamnya.
Kajian baru-baru ini di Inggeris menunjukkan bahawa sulfarophane ternyata juga dapat membantu mengatasi osteoartritis dengan menyekat enzim tertentu yang berkaitan dengan kerosakan sel-sel tulang rawan dan kemerosotan sendi. Sebuah kajian yang dipimpin oleh Ian Clark, profesor biologi otot di University of East Anglia di Norwich, menunjukkan bahawa tikus-tikus yang diberi diet kaya sulforaphane kurang mengalami kerosakan tulang rawan dan osteoartritis berbanding dengan tikus-tikus dengan diet tidak mengandungi kompaun itu. Hasil kajian diterbitkan dalam jurnal Arthritis & Rheumatism edisi 28 Aug 2013.
Kajian selanjutnya akan dilakukan pada manusia dengan percubaan terhadap 40 pesakit osteoartritis yang akan menjalani pembedahan penggantian sendi. Selama dua minggu sebelum operasi, setengah dari mereka akan makan "brokoli super" yang dibangunkan secara khusus sehingga berkadar sulforaphane tinggi. Selepas operasi, pasukan akan membandingkan pesakit yang mengambil "brokoli super" dengan mereka yang tidak untuk melihat apakah kompaun itu dapat dikesan pada sendi yang diganti dan bagaimana ia mengubah metabolisme sendi. Mereka berharap hasilnya akan dapat menarik dana untuk percubaan yang lebih besar mengenai kesan penggunaan brokoli pada osteoartritis dan fungsi sendi.
Nah, bila anda ingin terhindar dari kanser dan osteoartritis, nampaknya kini perlu segera mulai menambah hidangan brokoli, kubis, kol dan sebagainya dalam diet anda. Sebaiknya sayur-sayuran tersebut dimakan mentah atau dikukus ringan untuk mengekalkan fitokimia yang terdapat di dalamnya.