Alah ikan dan haiwan laut lain seperti udang dan ketam merupakan salah satu jenis alergi makanan yang paling umum. Dahulu
para penyelidik mengesyaki bahawa mengenalkan makanan laut di usia awal
mungkin meningkatkan risiko alergi di kemudian hari. Namun belakangan ini, pendapat itu telah banyak disangkal. Para penyelidik justru kini menduga bahawa memperkenalkan ikan pada usia awal justru dapat membantu melindungi terhadap alergi.
Hasil kajian mengenai hal itu banyak sekali, di antaranya adalah kajian yang dipublikasikandi jurnal Pediatrics tahun lalu, yang mendapati kelaziman gejala serupa asma yang lebih rendah di antara anak-anak yang dikenalkan untuk makan ikan antara usia 6 dan 12 bulan.
Kajian yang "mendompleng" kajian kumpulan kelahiran berasaskan penduduk di Rotterdam, Belanda itu mendapati bahawa pengenalan ikan pada usia anak antara 6 dan 12 bulan-tetapi tidak selepas itu-berkaitan dengan kelaziman wheezing (mengi) yang rendah. Paparan makanan ikan pada tingkap usia antara 6 dan 12 bulan mungkin berkaitan dengan penurunan risiko asma.
Kajian lain dalam The American Journal of Clinical Nutrition yang memantau perkembangan 3.285 anak dari usia 1 hingga 12 menunjukkan bahawa mereka yang mengambil sekurang-kurangnya dua hidangan ikan setiap bulan mengurangkan risiko keseluruhan kelaziman dan insiden penyakit alahan sebanyak 74% untuk rhinitis dan 78% untuk eksim.
Namun demikian, kajian-kajian tersebut masih bersifat pemerhatian dan menarik kesimpulan yang sifatnya korelasi, bukan sebab-akibat. Belum diketahui secara pasti mengapa korelasi tersebut ada.
Hasil kajian mengenai hal itu banyak sekali, di antaranya adalah kajian yang dipublikasikandi jurnal Pediatrics tahun lalu, yang mendapati kelaziman gejala serupa asma yang lebih rendah di antara anak-anak yang dikenalkan untuk makan ikan antara usia 6 dan 12 bulan.
Kajian yang "mendompleng" kajian kumpulan kelahiran berasaskan penduduk di Rotterdam, Belanda itu mendapati bahawa pengenalan ikan pada usia anak antara 6 dan 12 bulan-tetapi tidak selepas itu-berkaitan dengan kelaziman wheezing (mengi) yang rendah. Paparan makanan ikan pada tingkap usia antara 6 dan 12 bulan mungkin berkaitan dengan penurunan risiko asma.
Kajian lain dalam The American Journal of Clinical Nutrition yang memantau perkembangan 3.285 anak dari usia 1 hingga 12 menunjukkan bahawa mereka yang mengambil sekurang-kurangnya dua hidangan ikan setiap bulan mengurangkan risiko keseluruhan kelaziman dan insiden penyakit alahan sebanyak 74% untuk rhinitis dan 78% untuk eksim.
Namun demikian, kajian-kajian tersebut masih bersifat pemerhatian dan menarik kesimpulan yang sifatnya korelasi, bukan sebab-akibat. Belum diketahui secara pasti mengapa korelasi tersebut ada.
Beberapa tips
Bila ingin memberikan ikan dalam menu anak anda, beberapa tips berikut mungkin bermanfaat:- Elakkan ikan-ikan tertentu yang berpotensi tercemar merkuri. Pantai Jakarta dan sekitarnya diketahui cukup tercemar oleh sisa industri. Elakkan jenis ikan besar / ikan pemangsa yang berada pada rantai makanan atas seperti ikan yu, ikan todak, dan ikan kembung raja. Daging mereka boleh mengandung pengumpulan merkuri dari ikan-ikan lebih kecil yang mereka makan. Jenis ikan lain yang perlu dielakkan adalah yang habitat dekat ke dasar laut seperti kerapu, udang, dan kerang kerana kandungan merkuri di sedimen dasar laut lebih tinggi.
- Buang kulit dan lemak pada ikan laut, terutama lemak perut. Merkuri terkumpul pada bahagian lemak ikan.
- Makanlah dua hidangan ikan seminggu dari pelbagai ikan kecil dan ikan perairan darat seperti ikan bawal, jenahak, ikan keli, gurame, udang tambak dan kerang sungai yang rendah merkuri.