Cara terbaik untuk memastikan keperluan makanan ahli
keluarga dipenuhi adalah dengan mengambil pelbagai jenis makanan dan
mengamalkan prinsip-prinsip pemakanan sihat iaitu :
- Makan pelbagai jenis makanan
Mengambil pelbagai jenis makanan dapat memastikan tubuh badan
mendapat semua khasiat makanan yang diperlukan. Gunakan
Piramid Makanan sebagai panduan untuk memilih makanan
sekeluarga.
|
- Makan bijirin dan kekacang secukupnya
Bijirin merupakan sumber tenaga yang utama. Bijirin juga kaya
dengan serat terutamanya bijirin atau hasil bijirin mil penuh.
Contoh bijirin dan hasil bijirin adalah nasi, roti, mi dan
mihun.
Kekacang merupakan sumber serat yang baik. Ianya juga kaya
dengan protin dan mempunyai kandungan lemak yang rendah.
Contoh kekacang adalah kacang soya, kacang pis dan kacang
dhal.
|
- Makan lebih buah-buahan dan
sayur-sayuran
Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi lemak
yang rendah dan membekalkan pelbagai jenis zat seperti vitamin
A, vitamin C, asid folik, zat besi dan kalsium yang kesemuanya
penting untuk kesihatan. Sayur-sayuran dan buah-buahan juga
kaya dengan serat. Pengambilan makanan yang tinggi kandungan
serat adalah penting untuk melawaskan pembuangan najis dan
dapat membantu mencegah penyakit sembelit yang kronik, buasir
dan penyakit usus (diverticular diseases). Serat juga dapat
membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes dan
beberapa jenis kanser.
|
- Imbangkan pengambilan makanan dengan
aktiviti fizikal
Aktiviti fizikal dapat membantu badan anda membakar kalori
yang berlebihan daripada makanan. Ianya dapat membantu
mengawal berat badan. Jika berat badan berlebihan, kurangkan
pengambilan makanan dan tingkatkan aktiviti fizikal.
|
- Pilih makanan yang rendah lemak dan
kolesterol
Lemak adalah sumber tenaga yang baik dan diperlukan untuk
membantu menyerap vitamin-vitamin larut lemak, iaitu vitamin
A, D, E dan K. Ia juga melazatkan makanan dan dapat
memperbaiki tekstur makanan. Lemak yang berlebihan daripada
makanan akan disimpan di dalam badan sebagai lemak badan.
Kehadiran lemak badan ini akan menyebabkan berat badan anda
bertambah. Lemak yang berlebihan meningkatkan risiko penyakit
jantung koronari, strok, obesiti dan masalah-masalah kesihatan
yang lain.
|
- Kurangkan pengambilan garam dan gula
Kebanyakan makanan yang diawet dan diproses mempunyai
kandungan garam dan gula dan lebihkan makanan segar. Jika
menggunakan kicap atau sebarang sos, garam tidak perlu
ditambah di dalam masakan. Rasalah makanan terlebih dahulu
sebelum menambah garam. Kurangkan juga penggunaan gula dalam
penyediaan minuman dan kuih muih.
|
- Minum sekurang-kurangnya enam hingga
lapan gelas air sehari
Air adalah penting untuk fungsi fisiologi di dalam badan,
mengawal suhu badan dan mengeluarkan bahan sisa dari badan.
Air diperlukan untuk menggantikan cecair tubuh yang hilang,
terutamanya jika kita melibatkan diri dalam aktiviti fizikal.
Minumlah air sebanyak enam hingga lapan gelas sehari. Dan
dalam keadaan-keadaan tertentu seperti bekerja di dalam bilik
berhawa dingin, minumlah air dengan banyak walaupun tidak
merasa dahaga.
|
SETIAP AHLI KELUARGA MEMERLUKAN MAKANAN YANG BERKHASIAT DAN
SEIMBANG SETIAP HARI
Panduan berikut boleh digunakan ketika anda merancang hidangan
harian untuk keluarga :
SARAPAN PAGI
- Hidangkan sarapan yang berkhasiat.
- Sebaik-baiknya mulakan dengan buah-buahan
segar atau jus buah-buahan. Ini merupakan pembuka selera dan
pembekal serat.
- Sajikan makanan berasaskan bijirin seperti
nasi, bubur, mi, roti dan bijirin sarapan. Jika memilih roti,
sebaik-baiknya pilihlah roti mil penuh. Hidangkan makanan ini
dengan sedikit daging tanpa lemak, ikan atau telur. Roti boleh
dimakan dengan keju rendah lemak, mentega kacang atau susu.
- Susuli dengan minuman yang berasaskan susu.
|
MAKAN TENGAHARI
- Sediakan hidangan yang ringkas.
- Jika makan di luar, pelbagaikan pilihan
anda setiap hari. Dapatkan pilihan yang lebih sihat dan
berkhasiat.
- Pilihlah hidangan yang mengandungi makanan
dari kesemua kumpulan makanan mengikut Piramid Makanan
|
MAKAN MALAM
- Makan malam merupakan masa yang terbaik
untuk melengkapkan pengambilan makanan dalam sehari. Contohnya,
sekiranya terdapat kekurangan jenis-jenis makanan yang diambil
pada siang hari, makanan tersebut boleh diambil pada waktu ini.
- Sebaik-baik sediakan dua hidangan
sayur-sayuran dan salah satu daripadanya ialah sayur-sayuran
berdaun hijau.
- Elakkan daripada makan terlalu hampir
dengan waktu tidur. Makanlah sekurang-kurangnya dua jam
sebelum tidur.
|
SNEK
- Jika perlu makanlah dengan sedikit.
Pilihlah snek yang berkhasiat dan yang kurang kandungan lemak
dan gula, contohnya buah-buahan, sandwic, kacang rebus, jagung
rebus dan biskut.
|
Setiap makanan mengandungi nutrien tetapi perlulah
dipilih jenis makanan yang mengandungi lebih nutrien. Gunakan panduan
berikut ketika memilih dan menyediakan makanan.
- Sediakan pelbagai jenis makanan dalam
setiap hidangan.
- Utamakan makanan yang kaya dengan
karbohidrat sebagai sumber tenaga seperti nasi, roti, mi dan
ubi.
- Juga pentingkan makanan yang membekalkan
vitamin, mineral dan serat seperti buah-buahan dan
sayur-sayuran.
- Biasakan memilih buah-buahan yang segar dan
berwarna serta sayur-sayuran berdaun hijau yang mengandungi
banyak vitamin dan mineral.
- Pilih makanan yang membekalkan protin
seperti ikan, ayam, daging, telur dan kekacang.
- Pilih makanan yang kaya dengan kalsium
contohnya susu, keju dan dadih. Makanan lain seperti ikan
bilis, ikan tamban dan ikan sardin juga kaya dengan kalsium.
- Kurangkan menggoreng makanan terutamanya
makanan yang disaluti tepung dan kurangkan masakan yang
bersantan.
- Guna susu rendah lemak atau susu skim bagi
menggantikan santan kelapa dalam masakan anda. Masukkan
kentang, tomato atau bawang yang dikisar untuk memekatkan kuah.
- Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi
kandungan lemak, minyak, gula dan garam seperti snek dan
makanan segera. Hadkan memakan makanan segera tidak lebih
daripada dua kali sebulan.
- Gunakan kaedah memasak yang dapat
mengekalkan warna dan rasa asal makanan.
- Selalulah menghidangkan makanan yang baru
dimasak.
- Apabila membeli makanan bertin atau
berbungkus, bacalah label bagi membantu anda memilih makanan
yang berkhasiat dan menjimatkan.
|
UTAMAKAN KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN MAKANAN BAGI
MENJAMU KESEJAHTERAAN KELUARGA
Kuman hidup di merata-rata tempat dan boleh
mencemari makanan jika tidak disediakan secara bersih. Persekitaran
yang kotor, terutamanya di dapur mengundang makhluk perosak seperti
tikus, lipas dan semut yang juga boleh mencemar makanan dan
menyebabkan keracunan.
Panduan berikut boleh digunakan untuk menyedia dan
menghidangkan makanan secara bersih.
- Basuh tangan dengan sabun setiap kali
sebelum menyediakan makanan dan selepas ke tandas. Tangan
merupakan tempat yang sering mengumpul kotoran dan habuk,
termasuk kuman (bakteria dan virus), yis dan kulat.
- Amalkan kebersihan diri yang baik. Rambut,
hidung atau mulut janganlah disentuh semasa menyediakan
makanan. Luka-luka kecil dan kudis di muka, tangan dan lengan
perlulah dibalut dengan plaster. Tanggalkan cincin, gelang dan
jam sebelum menyediakan makanan kerana barang-barang tersebut
mudah dilekati kotoran yang membolehkan bakteria mencemari
makanan.
- Jangan bersin atau batuk ke arah makanan.
- Sentiasa gunakan tuala yang bersih. Gunakan
tuala yang berasingan untuk mengelap pinggan mangkuk, mengelap
tangan atau mengelap meja bagi mengelakkan pencemaran silang.
- Cuci pinggan mangkuk, sudu, garpu, periuk
belanga dan peralatan dapur yang lain, terutamanya papan
landas dan pisau dengan sabun dan bilas dengan air yang bersih.
Sekiranya boleh, gunakan air panas. Pastikan peralatan
menghidang makanan seperti pinggan, mangkuk, sudu, garpu dan
gelas bersih sebelum digunakan.
- Gunakan papan landas dan pisau yang
berasingan bagi memotong bahan-bahan makanan yang dimakan
mentah seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan roti dari yang
digunakan untuk memotong ayam, daging dan ikan.
- Bersihkan dapur, bahagian atas kabinet dan
meja serta lantai dengan menggunakan air bersih dan sabun
pencuci bagi mengurangkan masalah lalat, tikus dan lipas.
Gunakan air panas di mana boleh. Pastikan agar dapur dan sinki
sentiasa bersih dan kering.
- Basuh semua makanan dengan air yang bersih
dan mengalir.
- Tudung dan simpan semua makanan yang
dimasak dengan sempurna. Simpanlah makanan di dalam bekas yang
bersih dan bertutup untuk mengelak kerosakan dan pencemaran.
Jangan sekali-kali menggunakan bekas racun untuk menyimpan
makanan atau minuman dan elakkan daripada menggunakan surat
khabar bagi menutup makanan.
- Jangan biarkan makanan yang telah dimasak
pada suhu bilik selama lebih dari empat jam.
- Ahli keluarga yang demam, batuk, selsema
atau cirit birit tidak digalakkan menyediakan makanan kerana
mereka boleh menyebarkan kuman ke dalam makanan.
- Kebersihan tempat menyimpan makanan adalah
sangat penting. Almari tempat menyimpan makanan hendaklah
sentiasa ditutup dengan rapat bagi mengelakkan daripada
dimasuki tikus dan serangga seperti lalat dan lipas. Almari
tersebut juga perlulah mempunyai pengudaraan yang cukup untuk
mengeluarkan bau dan haba yang berlebihan. Cara penyimpanan
makanan yang betul dapat mengurangkan kerosakan, pencemaran
dan pembaziran bahan-bahan makanan. Didik anak-anak cara
menyimpan makanan mudah rosak yang tidak digunakan serta merta.
- Makanan perlu disimpan pada suhu yang betul
bagi menjaga mutu dan khasiatnya. Makanan yang telah dimasak
hendaklah dimakan secepat mungkin, sebaik-baiknya ketika masih
lagi panas. Jika makanan hendak disejukbekukan, bahagikan
makanan yang hendak disejukbeku kepada siaz hidangan yang
kecil. Gunakan bekas yang leper dan bertutup atau masukkannya
ke dalam plastik makanan dan tandakan dengan tarikh makanan
disimpan. Elakkan dari menggunakan semula bekas styrofoam
untuk menyimpan makanan. Cairkan makanan beku di bahagian
bawah dalam peti sejuk atau di dalam ketuhar gelombang mikro.
Elak dari mencairkan makanan beku pada suhu bilik. Makanan
yang telah dicairkan tidak boleh dibekukan semula.
- Bahagian bawah dalam peti sejuk
(refrigerator) sangat sesuai untuk menyimpan makanan yang
mudah rosak yang tidak perlu dibekukan.Suhunya perlu
dikekalkan pada 4C atau kurang.
sumber dipetik dari:-http://www.jpapencen.gov.my/prinsip_pemakanan.html